IMG_20230407_145940~3.jpg

Tämän suolaisen piirakan tein siskon luona pitkäperjantaina ja veimme tämän muiden viemisten kanssa veljen porukoille Palokin majataloon, missä vietimme pääsiäislauantain yhdessä.

IMG_20230407_141702~2.jpg

Tämänkin piirakan ohjenuorana  on arkistosta löytyvä suolainen piirakkaohje eli tämä ohje.

Tällä kertaa laitoin piirakkaan hieman erilaisen täytteen, joten kinkkumäärää saattoi pienentää. Sinihomejuuston ei haluttu maistuvan tässä hallitsevasti, siksi sen määrä on varmaan monen mielestä turhankin pieni.

Alla olevalla ohjeella tuli kuvissa oleva piirakkapellillinen.

Kinkku-paprika-juustopiirakka

(pellillinen, pellin koko 34 x 37 cm)

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

2 dl perunamuusijauhetta (mulla oli Lidlin)

1 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

150 g voita sulattetuna

2 dl kylmää vettä

Täyte:

300 g savukinkkua hienonnettuna

1 pieni prk säilykeherkkusieniä valutettuna ja hienonnettuna

50 -75 g sinihomejuustoa murustettuna (tai enemmän, jos sinihomejuustosta tykkää oikein paljon)

1 suippopaprika (käytin ½ keltaista ja ½ punaista)

150-175 g juustoraastetta

"Munamaito"päälle:

2 dl kermaviiliä

2 dl (ruoka)kermaa

1 dl maitoa

5 kananmunaa

suolaa (½ tl, kinkun suolaisuus?)

paprikajauhetta (noin ½ tl)

ripsaus jauhettua valkopippuria tai mustapippuria myllystä oman maun mukaan

Sekoita pohjan kuivat ainekset sekaisin, lisää rasvasula ja vesi ja pursele taikinaksi. Jaa taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle nokareina ja taputtele/painele käsin tasaiseksi pohjaksi. Nosta myö vähintään 2 cm taikinareunat.

Levitä hienonnettu kinkku, paprikakuutiot, herkkusienet, sinihomejuustomuru ja juustoraaste raakan pohjan päälle, ihan reunoille ja kulmiin asti kaikkia aineksia.

Yhdistä liemen kermaviili, kerma, maito, munat ja mausteet tasaiseksi seokseksi ja kaada se täytteiden päälle ohuena nauhana.Tasoita piirakan pinta paistinlastalla, niin että juustoraaste kostuu joka kohdasta (paistuu tasaisemmin)

Paista piirakkaa uunin keskiosassa lähes 200 asteisessa uunissa 30-35 min. Kurkkaa myös pohjalle, että sielläkin on kunnon paistopinta. Tämä pohja paistuu/kypsyy helposti. Älä ylipaista piirakkaa kuivaksi.

Anna piirakan jäähtyä täysin kylmäksi, niin saat leikattua siistejä palasia (sahateräisellä ) terävällä veitsellä.

IMG_20230407_142228~2.jpg

IMG_20230407_145940~2.jpg

Pieni pala maisteltiin siskon kanssa piirakan pakkaamisvaiheessa ja meistä maistui hyvälle. Sinihomejuustonkin maku tuli vienona esille.