Pari kertaa olen kesän aikana tehnyt täytettyjä paprikoita. Minä käytän näihinkin isoja suippopaprikoita, kun niitä meillä yleensä aina on jääkaapissa. Joidenkin mielestä ovat hankalia täytettäviä, vaan kyllä onnistuu näistäkin tehdä. Täyttämisen voi tehdä joko puolikkaina tai tekee vaan yhden viillon pitkälle sivulle, puhdistaa sisältä siemenet, väliketon pois ja täyttää paprikan kokonaisena pitkän viillon kautta. Meille tulee turhan iso kokonaisena täytettynä, joten puolikkailla mennään.
Minä hyödynsin näihin tähteeksi jääneen keitetyn riisin, mutta se ei ole välttämätön aines. Varta vasten näitä varten en rupeaisi riisiä keittämään. Täytettä voi helpolla muokata oman maun mukaiseksi lisäten/korvaten osan jauhelihasta esim sienillä tai kasviksilla.
Tälleen valmistuivat tämän postauksen jauheliha-fetatäytteiset paprikat.
Täytetyt suippopaprikat (jauheliha-fetatäyte)
2 isoa suippopaprikaa
_____________________
Täyte
200 - 250 g naudan jauhelihaa (minulla 10% ja laitoin pienemmän määrän lihaa, koska laitoin täytteeseen myös kukkuran dl keitettyä riisiä)
1 iso keltasipuli (käytin vihreine versineen)
noin 75 g chili-paprikatuorejuustoa (tai muuta mieluista esim valkosipuli, mexicana tai yrtti-)
mausteita: suolaa, paprikajauhetta, valkosipulia, mustapippuria, kuivattua oreganoa (tai pitsamaustetta)
(kukkura dl keitettyä riisiä -> ei ole välttämätön, vaan minä laitoin kun oli jäänyt edelliseltä aterialta ja sopii kyllä hyvin täytteeseen)
______________________
noin 3/4 dl murustettua fetajuustoa tms
______________________
noin 2 dl juustoraastetta
______________________
Lisäksi tarvitaan paseerattua tomaattia vajaa dl, jos laittaa tomaattisen seoksen pintaan, kuten minä laitoin
Kypsennettyjen pinnalle hienonnettua persiljaa ja sipulin vihreitä varsia
Valmistaminen
Valmista täyte: ruskista jauheliha ja sipulit. Lisää tuorejuusto ja mausteet sekä keitetty riisi. Seos saisi olla kosteaa ja ihan reilusti maustettua. Jos täyte tuntuu liian kuivalta, voi siihen lisätä tilkan vettä tai jos haluaa tomaattisuutta, niin esim tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia. Maistele täytettä. Halutessaan voi murustetun fetan sekoittaa myös tähän täytteeseen.
Leikkaa paprikat pituussuunnassa kahtia, poista siemenet ja väliketot ja huuhtele puolikkaat. Lado paprikat voideltuun uunivuokaan (minä laitan leivinpaperin vuokaan, enkä voitele) ja paprikan puolikkaita voi hieman käsin aukaista laakeammiksi.
Annostele täyte paparikoille. Mulla menee just tämä täyte 4 puolikkaaseen. Ripottele murustettu fetajuusto pinnalle, jos et ole laittanut sitä jauhelihatäytteen sekaan. Ja vielä juustoraastetta päälimmäiseksi.
Minä laitoin vielä tällaisen tomaattisen seoksen paprikoille: 3/4 dl paseerattua tomaattia + tilkka vettä, ripsaus suolaa ja sokeria. Sekoita kaikki sekaisin ja jaa paprikoille.
Kypsennä paprikoita 175 - 200 asteisessa uunissa 30-40 min kunnes paprikaosa on pehmennyt ja kuorrutusjuusto saanut väriä. Ripottele vielä vihreät pinnalle ja eikun syömään.
Fetajuuston tms voi toki sekoittaa myös lihatäytteeseen. Minä murustelin juuston lihatäytteen pinnalle.
Tässä vaiheessa sain ajatuksen laittaa vielä tomaattista lientä päälle/astiaan, mutta se ei ole ollenkaan välttämätön, kun täyte on maukasta ja mehevää/kosteaa.
Ihanimmat täytetyt paprikat ja tomaatit olen syönyt vuosikymmeniä sitten erään vanhan kreikkalisen mummon tekeminä ja niissä oli ihan reilusti kosteutta/lientä astian pohjalla.
Uuniin...
Ja reilun puolen tunnin kuluttua ovat valmiita. Valmiiden pintaan vielä jotain vihreää...
Miesväkeni kaipasi vielä lisäksi perunaa, joten tein muusia ja kylmäksi lisukkeeksi tein jonkin sortin mummon hölskykurkkuja kasvihuonekurkusta.
Kommentit