Eilisen leipomispäivän satoa näkösälle.... tämä pikkuleipäohje  on odottanut jo pitkään pääsyään kokeiltavaksi, joten tässäpä pikkasen erilaisia pikkuleipiä (ei siis pipareita ) mutusteltavaksi...

Nämä ovat IHANIA, jos vaan sitruunan ja turkinpippurin mausta tykkää..... näitä ainakin on marraskuussa tarjolla!

Ohje on Maku-lehden arkistosta Salmiakki-sitruunapipareiden nimellä.

Salmiakki-sitruunapilkkuleivät

200 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl sitruunamehua
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 rkl turkinpippurirouhetta (voi olla että mulla hurahti pikkasen enemmän...)
 
Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita taikinaan sitruunan kuoriraaste, sitruunamehu, keskenään sekoitetut jauho-leivinjauheseos ja salmiakkirouhe. Nosta taikina tasaantumaan jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Pursota leivinpaperoidulle uunipellille teelusikan kokoisia ja ruusukkeen muotoisia pikkuleipiä.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa ( onko liian kuuma?)  noin 10 minuuttia. Nosta jäähtymään ritilälle.

(Voit koristella piparit tomusokerilla ennen tarjoilu.)

 

Mimmin lisäyksiä

HUOM! Mulla ainakin pikkuleivät meinas kärvähtää noin kuumassa uunissa, vaikka oli kolmekin leivinpaparia päällekkäin, joten laskin paistolämpötilaa suosiolla hieman. Ruusukkeen muoto minulla ei jäänyt niin selvästi näkyviin mitä alkuperäisissä, mutta vieraista koostunut maistelijaraati tykästyi näihin sellaisenaan, enkä ruvennut lisäämään enää jauhoja taikinaan. Pitää tutkailla toisen kerran tehdessä miten tämäkin taikina käyttäytyy.... tämä taikina on sen verran pieni, että just kun vauhtiin pääsee, niin taikina loppui. Ohje kertoo tästä tulevan 60 kpl....mulla tuli 72 kpl.

Tässäpä yksi epäselvä kuva pikkuleipien pursotuksesta....

Tämä taikina oli aivan ihanan helppoa pursottaa, ei tarvinnut tuskailla ja lämmitellä taikinaa käsillä pursotuspussin päältä, kuten monia muita taikinoita on pitänyt tehdä.

Koepikkuleipä ( tai muutama, niin saa maistiaisia heti) kannattaa jokaisen paistaa, jotta näkee taikinan käyttäytymisen...jos sattus kuviot häviämään tyystin, lisää jauhoja taikinaan ja uuden koekakun paisto..... jos taas jostain syystä sattus tulemaan liian tiivis/kova taikina, niin helpoin tie tässä taikinassa pehmentää taikina on sitruunamehun lisääminen ( tai jos sitruunamehua ei enää ole, niin tilkka vettäkin käy)