CIMG9021.jpg

Syksyn pimeiden ja kylmempien ilmojen myötä tekee taas mieli tuhdimpia liharuokia, ainakin miesväelläni. Ylikypsät possun kylkipalat ovat olleet meillä suuresti tykättyjä. Mitään pikaruokaa näiden valmistuminen ei ole, mutta toisaalta  ei näissä esivalmistelujen jälkeen paljoa tekemistäkään ole. Lihana tässä ruoassa on siis paksut maustamattomat kylkipalat (meillä aina kamara poistettuna, kun ei siitä tykätä, olkoonkin vaikka kuinka hyvää rapsakaksi paistettuna/grillattuna), kuten tässä jo aikaisemmin postaamassani ohjeessa. Tällä kertaa tein tomaattisia pitkään hautuneita kylkipaloja.

Tomaattiset possun kylkipalat

pakkaus paksuja possun kylkipaloja (4-5 kpl pakkaus, kamara poistettu, luu+ rustot mukana tai sitten ei ole)

rasvaa lihojen ruskistamiseen

vettä (+ loraus olutta)

1 oikein iso keltasipuli lohkoina

mustapippuria myllystä tai valmista mustapippurirouhetta

suolaa

soijakastiketta (noin 1 tl)

paprikajauhetta (½ tl)

2-3 rkl tomaattipyrettä (tai paseerattua tomaattia noin 1 dl)

ripsaus jotain (tummaa) sokeria

valkosipulia (laitoin 2 oikein pulleaa kynttä viipaleina)

noin 20 pientä kirsikka- tai luumutomaattia

(tuoretta tai kuivattua timjamia -> jos ei tykkää, niin hyvää tulee ilmankin)

Valmistaminen

Ruskista lihojen pinta molemmin puolin oikein ruskeaksi kuumalla paistinpannulla vähässä rasvassa. Rouhi lihoille oikein reilusti mustapippuria + ripsauta suolaa jo paiston aikana molemmin puolin

Siirrä lihat uunivuokaan, ei päällekkäin.

Lisää pannulle sipulilohkot ja freesaa ne kevyesti. Lisää pannulle vettä (aluksi 5 dl) ja kaikkia mausteet, kokonaiset tai puolitetut tomaatit + olutloraus, jos sitä laitat. Kiehauta seos ja maistele. Makuja saisi olla ihan reilusti. Toki ne tiivistyvät lihan pitkän haudutuksen aikana. Kaada liemi vuokaan. Nestettä pitäisi olla sen verran, että lihat peittyvät ihan kunnolla.

Laita vuoka 200 asteiseen uuniin ½ tunniksi. Laita sitten vuoalle kansi/folio päälle ja anna lihan hautua 130-150 asteisessa uunissa 3-4 tuntia. Ainakin 3 tuntia pitää kylkipaloja haudutella, vaan pidempäänkin saa olla, tällöin uunin lämpötilaa on hyvä laskea. Tarkoitus on, että liha on niin pehmoista, että kun sille näyttääkään haarukkaa, niin se hajoaa. (8 tuntia olen pisimmillään tällaista ruokaa haudutellut 100 asteisessa uunissa.)

Maistele vielä kypsän ruoan makua ja lisää tarpeen mukaan suolaa/mausteita, ne kyllä sekoittuvat ruokaan, kun astiaa huljuttelee.

CIMG9022-005.jpg

Meillä tällainen ruoka syödään yleensä ihan vaan perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa.