CIMG1646.jpg

Runebergin tortut valmistuivat tänä vuonna alla olevalla ohjeella. Viimeinkin ostin näitä  varten ihan oman pellinkin. Tosin meille kyllä kooltaan ja muodoltaan kelpaa ihan muffinssipellilläkin tehdyt. Monet käyttävät muotteina ihan kahvikuppeja/mukeja. Tai tehdään taikinasta kakku, piirakka tai vaikkapa kääretorttumallinen.

Tämän vtuoden villitys on varmaankin Emma Oinosen alullepanema buumi, että pohjat paistetaan donitsivuoissa hieman turhan pulleina. Esim täältä löytyy juttua asiasta.

Jokainen valitkoon omaan fiilikseen sopivan mallin ja maunkin. Karvasmanteli ei meidän tortuissa maistu. Minä hyödynsin näihin joulupipareiden loppuja. Korppujauhoja en laittanut ollenkaan. Yleensä tykkään laittaa tortun keskellekin hillo/marmeladisilmän ennen paistamista, vaan tällä kertaa en laittanut.

Tällaisella ohjeella syntyivät tämän vuoden runebergit.

Runebergintortut

(14 kpl muffinssipellillä tehtynä, 12 kpl syvemmällä runebergintorttupellillä tehtynä, ei ihan täyskokoisia )

Taikina

200 g voita

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

3 isoa kananmunaa

1½ dl piparkakunmuruja (tai muuta keksimurua)

1½ dl jauhettua mantelia

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl jauhettua kardemummaa

ripsaus suolaa

(1 tl vaniljasokeria)

1 dl kermaa (maitokin käy )

Sisälle ja päälle:

punaista marmeladia (sisälle laitettaessa oltava paistonkestävää) tms.. vadelmaa tai mansikkaista versiota. Paistetun tortun päälle voi laittaa ihan hilloakin. Minä laitoin tällä kertaa vain koristeluvaiheessa päälle hilloa ja sitä meni noin 1 dl

Kostutus:

1½ dl vettä

4-5 rkl konjakkia tai arrakki punssia

4-5 rkl  sokeria
Kuorrutus:

(tämä määrä riittää kuvan mukaisen paksun rinkulan pursottamiseen 12 kpl)

1½ dl  tomusokeria (siivilöi)

noin 1 rkl sitruunanmehua tai/ja vettä

 Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan vähän alle 200 asteeseen.

Voitele (ja jauhota korppujauholla/vehnäjauhoilla syvennykset) muffinipellin syvennykset.

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.

Murustele piparkakut ihan hienoksi. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään.

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit keskenään hyväksi vaahdoksi.

Lisää 2 kananmunaa, puolet kuivista aineista ja kermasta ja vatkaa sekaisin. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita sen verran, että taikina on tasaista.

Annostele taikina muffinipellin syvennyksiin esim kahdella lusikalla tai isot määrät on helpompi/siistimpää pursottaa. Jos laitat ennen paistamista marmeladia tortun sisään niin  paina kolo taikinan keskelle kosteilla sormilla. Laita hieman marmeladia syvennyksiin + halutessasi ummista marmeladisilmä umpeen ihan vaan sormin. 

Paista tortut uunin keskitasolla 15-20 minuuttia torttujen korkeudesta riippuen. Tarkista kypsyys tikulla keskeltä torttua. Varo paistamasta turhan kuiviksi. Anna torttujen jäähtyä muutama minuutti ja kumoa ne sitten esim. tarjottimelle.

Sekoita kaikki kostutusliemen aineet keskenään ja kiehauta seos. Kostuta torttupohjat yksitellen esim. isolla pullasiveltimellä tai lusikalla.

Laita jokaisen tortun keskelle marmeladia, ainakin isompia määriä tehdessä marmeladikin kannattaa pursottaa.

Valmista kuorrutus sekoittamalla siivilöity tomusokeri ja sitruunanmehu tai vesi keskenään. Seoksen pitää olla jämäkkää, ei liian löysää, eikä liian tönkköä. Laita seos pussiin (minä käytin leivinpaperista taiteltua pursotinpussia tai käytä oikeaa pursotinpussia tai jämäkkää tavallista muovipussia) ja leikkaa pussin toisesta päästä/kulmasta pieni pala pois.

Pursota kuorrutus renkaaksi marmeladinokareen ympärille.

Anna koristeen jähmettyä ja torttujen kosteuden tekeentyä. Tortut on helppo pakata kotioloissa esim korkeaan kannelliseen rasiaan.

Halutessasi nosta jokainen torttu matalaan muffinssivuokaan/pyöreälle alustalle.

CIMG1591.jpg

Jaoin taikinan koko pellille, vaikka tulikin näin vajaat. Yleensähän sanotaan,että 2/3 vuoasta voi täyttää.

Minä halusin korppujauhottaa vuoan syvennykset, näin ekalla kerralla, ens kerralla vaan voitelen/suihkautan vuokaemulsiota.

CIMG1594.jpg

Tortut paistuneina. Korppujauho näkyy reunoissa rumasti, vaan ei välitetä siitä. Tästä näkyy kuitenkin, minkä verran tämä taikina kohoaa. Jos haluaa syvennykset täyteen, pitää tehä  taikinaa enemmän.

CIMG1602.jpg

Kooltaan meille kyllä nämä tortut piisaavat. Itseasiassa meille piisaa kanssasyöjän kanssa yks yhteinenkin, kun on kahvilla muutakin. Söiköhän muut syöjät kokonaiset?

CIMG1628.jpg

Tässä tortut ovat jo kostutettuina. Tällä kertaa konjakki-sokeri-vesiliemellä, kun ei muuta alkoholia sattunut olemaan käytettävissä.

CIMG1657.jpg

Näihin torttuihin en laittanut hillosilmää keskelle ennen paistoa, vaan makeutta näissä piisasi siitäkin huolimatta. Jos oikein kosteista tykkää, niin silloin voisi torttuja vieläkin enemmän kostuttaa.

Täältä

löytyy aikaisempi postaukseni runeberintortuista, mitkä tehdään muffinssipellillä.

 

Tässäpä lopuksi vielä kuvia

miten minä taittelen kaksinkertaisesta leivinpaperikolmiosta pursotinpussin.

Tapoja on varmasti muitakin, vaan minä tykkään tästä. Tällä saa pursotettua vaikka hiuksen ohutta pursotusta esim suklaalla pikkuleipien päälle.

CIMG1603.jpg

Leivinpapaerista leikataan neliö -> taitetaan kaksinkertaiseksi kolmioksi. Kaikki taitokset kannattaa painaa ihan teräviksi.

Kaksinkertainen kolmio taitetaan keskeltä kahtia,kuvassa pysty keskitaitos. Komio aukaistaan.

Teravät kolmion kulmat oikealta ja vasemmalta taitetaan ylös keskelle ja taasen aukaistaan. Tulee kuvan mukainen taittelu.

CIMG1604.jpg

Sitten vaan kieputetaan aloittaen oikealta...

CIMG1605.jpg

ja jatketaan kieputtelua...

CIMG1606.jpg

kunnes kolmia on tämän näköinen, vasemmalla kyljellään.

 

CIMG1607.jpg

Taiteltu kolmio nostetaan pystyyn ja lasketaan oikealta 3 yksittäistä leivinpapaerikerrosta ja siihen väliin tulee seos mitä pursotetaan. Kts kuva. Jos laittaa väärään väliin, hulhtaa seos läpi!.

Pussia ei kannata täyttää liian täyteen, että sen saa suljettua kunnolla. Minä en mitään kiinnittimiä käytä sulkemisessa, vaan taittelen ihan vaan ensin reunat keskelle ja siitä kieritän pussin kiinni. Sitten vaan leikataan halutun kokoinen reikä pursotuspäähän ja ruvetaan hommiin. Kannattaa leikata ensin ihan ohuesti, ettei tule vahingossa liian isoa reikää.

Tämä taittelu voi tuntua työläältä, vaan kun tämän on kerran oppinut, niin tähän menee vaan yhen ajatuksen verran ja suit-sait sukkelaan on pursotinpussi valmis.