CIMG1973-002.jpg

Kaiken sortin chocolate chip cookiesit ovat olleet meillä aina tykättyjä.Tämä ohje putkahtelee netin syövereistä monestakin paikasta esille. Minä otin alkujaan ohjeen täältä jo kauan aikaa sitten.

Chocolate chip cookies

30 kpl (n. 6cm leveitä keksejä) TAI pieniä noin 60 kpl...kuten minä tein

Taikina:

170 g voita, huoneenlämpöisenä

1,8  dl fariinisokeria ...löyhästi dl mitattuna, ei saa painaa tiukkaan

0,6 dl sokeria (eli 4 rkl)

1 kananmuna, huoneenlämpöisenä

2 tl vaniljasokeria

4,75 dl vehnäjauhoja

2 tl maissitärkkelysjauhoja (tai perunajauhoja)

1 tl ruokasoodaa

 ripsaus suolaa (kannattaa laittaa, vaikka käyttäisikin esim. sinistä voita)

3 dl ( = noin 250g)  karkeasti rouhittua (tummaa) suklaata

Valmistaminen:

1. Ota voi ja kananmuna ajoissa huoneenlämpöön. Leikkaan yleensä voin pienemmiksi paloiksi niin se pehmenee nopeammin. Rouhi suklaa veitsellä karkeasti (n. 1 cm paloja). Sekoita vehnäjauhot, ruokasooda ja maissitärkkelys kulhossa ja laita sivuun. 

2. Vatkaa pehmeä huoneenlämpöinen voi, sokeri ja fariinisokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi esim sähkövatkaimella.

3. Lisää kananmuna ja vaniljasokeri, vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi.

4. Lisää myös kuivat ainekset (vehnäjauhot, ruokasooda ja maissitärkkelys) ja sekoita nopeasti taikinaksi, lisää myös rouhittu suklaa. Sekoita taikina hyvin...minä sekoitin lopussa ihan käsin.

Laita taikina jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.... mikäli aiot tehdä cookiesit pötkylästä...lue ohjetta eteenpäin... voisi taikinan hieraista jo valmiiksi pötkyläksi ja laittaa sitten jääkaappiin tai jos pitää oikein nopsaan päästä paistamaan, niin laita pötkö pakastimeen jähmettymään. 

5. Laita pelleille (3 kpl)  leivinpaperit (minä laitan aina 2 päällekkäin, niin ei pohja paistu liikaa)

6. Lämmitä uuni 175 C.

7. Viimeistään tässä vaiheessa hieraise jähmettynyt taikina pöydällä pötköksi....tarvittaessa käsiin hieman jauhoja (minä en tarvinnut ollenkaan). Mikäli teet pieniä cookieseja, pötkön halkaisija voi olla noin 3 cm (minulla oli 2,8 cm)

Leikkaa pötkö noin 1 cm paloiksi ja nosta ne kylmälle pellille leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin. Jätä riittävästi leviämisvaraa.

TAI tee pikkuleivät kuten alkuperäinen ohje kehottaa, eli...

Ota jähmettyneestä taikinasta kahdella lusikalla pieniä palloja taikinasta ja aseta pellille. Jätä muutama sentti jokaisen palleron väliin. Älä litistä!  

HUOM! minusta pikkuleipätaikinasta kannattaisia AINA paistaa muutama koepikkuelipä, jotta näkee miten taikina käyttäytyy, tuleeko sopivan kokoisia yms.

8. Paista uunin keskitasolla 6-10 minuuttia (koko, paksuus?), kunnes keksien reunat saavat aavistuksen verran väriä ja pinta ei enää kiillä niin paljon. Älä paista pikkuleipiä liian kauan, niiden pitää olla vielä pehmeitä kun otat ne uunista. Siirrä cookiesit jäähtymään kuumalta pelliltä....älä pinoa lämpiminä päällekkäin.

9. Cookiesit voidaan tarvittaessa pakastaa. Säilyvät huoneenlämmössä hyvin suojattuna esim rasiassa useita viikkoja....jotkut tykkäävät säilyttää tällaiset kylmässä, vaan minä en ole huomannut mitään makumuutoksia, vaikka olenkin säilyttänyt huoneenlämmössä.

10. Jotkut tykkäävät lämmittää cookien nopeasti hetken ajan mikrossa ennen syöntiä....pitääpä testata minunkin hetken päästä.....laadun arviointiahan pitää tehdä useaan otteeseen.

CIMG1961.jpg

Halusin kokeilla cookiesien eri tekotapoja....kuvan takaosassa pötköstä leikatut ja etualalla taikinasta otetut pallerot, hieman sormin siistittyinä...pieni jätskikauhakin voisi olla kätevä annostelija.

CIMG1964.jpg

Paistettuina ovat tämän näköisiä. Itse tykkään endottomasti enemmän noista pötkyläversioista, joten sillä tapaa sitten teinkin koko taikinan. Nopea ja helppo tapa.

CIMG1973.jpg

Tässä yksinkertaisesta taikinasta tehdyt cookiesit eli noin 60 kpl pieniä yksilöitä.

CIMG1971.jpg

Kun cookiesit saavat rauhassa jäähtyä, ei suklaa enää kiiltele, kuten näissä kuvissa....suklaa ei siis sotke toisia cookieseja, kunhan ei hötkyile ja antaa näiden rauhassa jäähtyä. MInä olin malttamaton...