CIMG7212.jpg

Pakastimen tyhjennys taas kerran käynnissä ja sieltä sattui tulemaan vastaan pieni pakkaus possun kylkiviipaleita, siitä se ajatus sitten lähti. Kovin usein en tällaisesta lihasta ole laatikkoa tehnyt, mutta koska kanssasyöjäni tykkää raitalihasta tehdystä kastikkeesta (siis läskisoosista), ei hää voi olla tykkäämättä myös laatikosta. Ruskistin lihat ensin pannulla oikein ruskeiksi ja maustoin ne suolalla ja mustapippurilla ja jätin tekeentymään perunoiden kuorimisten yms ajaksi.

Liha-perunalaatikko (possun kylkiviipaleista)

350 g possun kylkiviipaleita (maatiaispossun)

suolaa (lihoihin noin 1 tl)

mustapippuria myllystä

750 g kuorittuja perunoita (= noin 1 kg kuorimatonta)

2 isoa keltasipulia

7 dl vettä

1 lihaliemikuutio + suolaa ½ tl

vaaleaa maizena suurustetta (tai vesi-vehnäjauhosuurusta)

laakerinlehtiä (3-4 kpl)

kokonaisia maustepippureita

Valmistaminen

Ruskista lihat paistinpannulla oikein ruskeiksi 2-3 erässä. Mausta lihat ja siirrä lautaselle odottamaan.

Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi.

Kuori sipulit ja leikkaa ne puolirenkaiksi tai lohkoiksi.

Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää siihen lihaliemikuutio ja ½ tl suolaa. Suurusta lientä halutessasi. Minä suurustan lähes aina.

Laita puolet perunaviipaleista uunivuokaan. Seuraavaksi lado kaikki lihat vuokaan ja laita sipulit lihojen päälle. Levitä loput perunat päällimmäiseksi kerrokseksi. Kaada liemi vuokaan. Laita laakerinlehdet ja maustepippurit niin että ne ovat liemessä.

Kypsennä laatikkoa noin 175 asteisessa uunissa vähintään 1½ ( jopa 2 ) tuntia. Painele paistinlastalla kerran paistumisen aikana, niin päällimmäinen perunakerros kostuu kunnolla. Samalla voit maistella liemestä suolaisuutta. Jos kaipaa lisäsuolaa, niin sen voi ripotella pinnalle ja painaltaa lastalla uudemman kerran, niin maut kyllä tasaantuvat. Kannenkin vuoalle voisi halutessaan laittaa, vaan minä kypsensin nyt koko ajan ilman kantta/foliota.

CIMG7175.jpg

Minä laitoin lihoihin mausteeksi vain suolaa ja mustapippuria myllystä, vaan tokihan muitakain mausteita voi laittaa kukin makumieltymystensä mukaan. Kanssasyöjän toiveesta meidän laatikossamme ei ollut mitään kummasempia mausteita.

CIMG7181.jpg

Minä tykkään hieman suurustaa perunalaatikkoihin tulevaa lientä. Tässä on nesteenä lihaliemi ja suurusteeksi laitoin pikkasen vaaleaa maizena-suurustetta.

CIMG7209-002.jpg

Ja laatikko reilun 1½ tunnin päästä. Oikein olivat perunat ja lihat pehmoisia. Jos tykkää kosteammasta laatikosta, voi nestettä lisätä muutaman dl kypsentämisen aikana.