Ostin isoja kotimaisia omenoita kaupasta jotain omenaleivonnaista varten. Muutamia ohjeita olen jemmannut kokeiltavaksi ja nyt niistä yksi pääsi viimein testiin.
Somessa monikin nimeää omat leivonnaisensa maailman paras se ja se .... tämä esim maailman paras omenapiirakka. Ite oon aina karsastanut/välttänyt moisia nimeämisiä, koska makuasiat ovat niin makuasioita. Hyvää tämä oli, mutta maailman paras??
Tämän tekemäni omenapiirakan ohje on täältä. Toteutin sen näin ekalla kerralla ihan ohjeen mukaan, paitsi että laitoin tietenkin ripsauksen suolaa taikinaan ja paistolämpötilaa piti kyllä uunissani alentaa ja näin oleen paistoaikaa pidentää.
Ohjeen sokerimäärillä ei tule kauhean makeaa piirakkaa. Meille oli positiivinen yllätys, koska noinkin paljon sokeria tulee ohjeen mukaan laitettuna. Reilu kanelimäärä "syö" kylläkin makeutta ja pintaomenoiden sitruunamehu.
Tälleen kuvan paksu omenapiirakka valmistui.
Omenapiirakka
(vuoan koko 25x30 cm ja silloin tulee paksu piirakka)
Taikina
200 g voita sulatettuna
3 munaa
1 dl piimää (tai jogurttia)
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
+ oma lisäykseni ripsaus suolaa (terävöittää makua)
Pinnalle
5 (500 g) kotimaista omenaa
2 rkl fariinisokeria
1 rkl sitruunanmehua
2 tl kanelia (tulee ihan reilun kanelista)
Valmistaminen
Sekoita sulatettu voi, munat ja piimä kulhossa. Lisää sokeri ja fariinisokeri. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja kardemumma, lisää taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa.
Vuoraa 25 × 30 cm:n kokoinen vuoka rypistetyllä leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan ihan reunoille asti.
Pese omenat ja leikkaa omenat lohkoiksi siemenkodan ympäriltä. Leikkaa lohkot puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. (jos tykkää kuoria kotimaisetkin omenat, niin sitten varaa omppuja vähän enemmän)
Sekoita omenaviipaleet, fariinisokeri, sitruunanmehu ja kaneli kulhossa. Lado omenat vuokaan ja painele niitä hieman taikinaan. (Lusikoi kulhoon jäänyttä sokeri-kaneliseosta omenoiden päälle.)
Alkuperäinen ohje käskee näin:
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla 35–40 minuuttia.
Minun uunissa kyllä pitää laskea noi paksulle piirakalle lämpötilaa eli laitoin piirakan noin 175 asteiseen uuniin tasalämmölle alimmalle tasolle kypsymään. Oli siellä noin ½ tuntia ja nostin sitten yhden kannattimen verran ylemmäs ja ihan vähän nostin uunin lämpöä. Kokonaispaistoaika oli mulla lähes 50 min. Tarkista kypsyys tikulla piirakan keskeltä. Uunisi tuntien tarkkaile paistumista.
Jäähdytä piirakka ja leikkaa annospaloiksi. Alkuperäisen ohjeen mukaan 16 palaan….minä leikkasin vähän pienempiä paljona
Tarjoa omenapiirakka vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
Piirakka menossa uuniin. Minä käytin vuokana tuollaista pinnoitettua laatikkovuokaa, koska sen mitat olivat suurin piirtein ohjeessa ilmoitetut. Mulla on tuossa pinnalla 4 isoa kotimaista omenaa. Tykätään kyllä kotimaisetkin kuoria, mutta nyt jätin kuoret paikoilleen.
Kypsä piirakka. Annoin vaan muutaman minuutin jäähtyä ja menin maistelemaan. Eipäs olis kannattanut. MInusta lämpimässä/vastapaistetussa maistui kananmuna läpi. Tosin minun työkaverit sanoivat aikoinaan, että mulla on liian tarkka makuaisti. Onneksi kananmuna ei maistu läpi, kun antaa piirakan jäähtyä kunnolla.
Kun katsoo alkuperäisen ohjeen kuvaa, näkyy minusta piirakan pinnalla hienoa sokeria, ja olishan sitä tähän tietysti ulkonäöllisesti ja maullisestikkin voinut hieman lisätä, vaan kun halusin testata tämän ohjeen mukaisesti tehtynä. Tokihan ymmärrän, että kuvauksia varten leivonnaisten ulkonäköä stailataan.
Teenkö toiste?
Teen, mutta ohuempana versiona. Itelleni tämä piirakkana on turhan paksua ja omenan osuus palassa jää vähäiseksi.
Kommentit