IMG_20211205_101231.jpg

Ihan joka aamu ei puuroa tule syötyä. Ei tämän voileivän kanssa kyllä olis jaksanutkaan. Ison puolikkaan kotitekoisen perunasämpylän päällä on paljon kylmäsavulohimössöä/tahnaa. Vähän hedelmiä ja kahvia lisäksi, niin ihan oli olotila kun olis isommankin aterian syönyt.On se vaan niin herkkua tuo mössö.

IMG_20211202_192930.jpg

Tein tuota tahnaa/mössöä isomman satsin palttoonnapeille ja muutenkin syötäväksi. Unohin vaan kuvat valmiin koko määrän tahnaa, sen verran tööt olin iltamyöhäsellä tehdessäni tahnaa. Eikä yhtään kyllä olotilaa hgelpottaneet tikit pohkeessa.

Laitan tähän muistiin kuitenkin tuon ison määrän suhteet. Tästä tahnasta haluttiin hyvin simppeli, joten kalan sekaan vaan valkoisia seoksia-> tahnamainen. Sipulit yms päätettiin laittaa koristeiksi/itse otettaviksi kuka mitäkin haluaa omaan herkkupalaansa laittaa. Toki purjoa, sipulia yms voi sekoittaa myös tahnaan.

Kun kalamössön suhteita karkeasti ajattelee, voi siihen laittaa kalaa ja valkoista seosta ( tuorejuustoa, smetanaa, kermaviiliä yms) suurin piirtein saman painon verran + mausteet yms tykötarpeet.

Iso määrä kylmäsavulohitahnaa

(ohjeella tulee oikein kalaisaa paksua mössöä, toki hintaakin kertyy aika reippaasti, laittamalla enemmän tuorejuustoa yms ja vähemmän kalaa, saa hinnaltaan edullisemman tahnan)

noin 900 g kylmäsavulohta (minulla oli kahden eri valmistajan kalaa yhteensä 4 palaa, joista toisen valmistajan kala on reippaan suolaista)

400 g maustamatonta tuorejuustoa

2 prk creme fraichea

1 prk kermaviiliä

200 g ruohosipulituorejuustoa

oman maun mukaan sitruunapippuria, sitruunamehua, tilliä (minä en laittanut nyt pyynnöstä ollenkaan)

Lisäksi koristeluun: hienonnettua purjoa, tuoretta kurkkua, pikamarinoitua punasipulia

Hienonna kala oikein pieniksi kuutioiksi/hakkelukseksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja maistele seosta. Valkoisia seoksia voi laittaa hieman varovaisesti, niin näkee millaista tahnaa on tulossa. Jos tahna tuntuu liian sakealta, voi sitä löysyttää esim ihan maitotilkalla. Minä lisäsin lopussa vielä kermaviilipurkillisen, koska tahnan suolaisuus sitä vaati ja samalla kermaviili vielä hieman löysytti tahnaa. Tahnaa kannattaa maistella sen kanssa minkä päällä sitä tarjoaa. Samainen tahna passaa tuulihattujen tai vaikkapa voileipäkakun väliin.

IMG_20211202_195828.jpg

Minä laitoin 1 dl mössöä 8 palttoonnappiin. Täytettä tulee ihan reilusti.

Itelleni on aina helpompaa ajatella tällaisia tahnoja tilavuusmittoina.

Nämä olivat meille maistiasisnappeja, eikä kaikki halunneet sipulia omiin herkkupaloihinsa

IMG_20211202_195801.jpg

Kuvien oton jälkeen päätin vielä pikamarinoida punasipulin, joten siksi se on niin eri näköistä viimeisessä kuvassa.

original_4ede41bd-1fdf-4fd0-b6e5-eaafb5a

Ihan summan mutikassa laitoin hienonnetun punaispulin sekaan sitruunasta puristettua mehua, sokeria ja suolaa. Sekoitin ja maistelin ja lisäsin makuja. Hapan muutaa punasipulin värin kauniimman väriseksi tai ainakin minusta helakka väri on kauniimpi. Toki pikamarinointi antaa myös makua. Kannattaa sitten harkita, mihin tällaisen sipulin laittaa kylmäsailytykseen, ettei kaikki tuoksu/maistu sipulille.