Yleensä tulee tehtyä broilerikeittoa valkoisella liemellä, mutta jokunen aika sitten tein keiton ihan vaan kirkasliemisenä ihan ilman juustoja ja kermoja ja me kyllä kumpikin tykättiin. Saap tehä kuulemma toistekkin, joten ohje pääsee blogiin asti.
Tämmösellä ohjeella valmistui simppeli broilerikeitto.
Broilerikeitto (kirkas liemi)
1,3 litraa vettä (lisää tarvittaessa kypsymisen aikana)
1 kanaliemikuutio
soijakastiketta, paprikajauhetta, suolaa, curryä, kurkumaa, sitruunapippuria/mustapippuria
2 isoa porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
5 oikein isoa perunaa kuorittuna ja huuhdeltuina lohkoina (= 3/4 litraa lohkoja, minulla oli ihan yleisperunaa)
250 g kanan filesuikaleita (minulla oli Atrian maustamaton)
mieleistä rasvaa lihojen ruskistamiseen (minä käytän öljyä pienen lorauksen)
1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
hienonnettua purjoa vajaa 1 dl (minulla oli pakastettua)
persiljaa (minulla oli kuivattua)
ripsaus kuivattua rakuunaa (hieraise kämmenessä pienemmäksi)
Ja vielä lopuksi keitto maustetaan sitruunamehulla (kannattaa ehottomasti laittaa, terävöittää makua. jos ei tuoretta sitruunaa ole, sitruunamehutiivistekkin käy pienenä lorauksena)
Valmistaminen
Laita vesi, kanaliemikuutio ja mausteita kattilaan kuumentumaan.
Lisää paloitellut porkkanat ja anna kypsyä noin 10 min. Lisää sitten perunalohkot kypsymään.
Ruskista lihat paistinpannulla pienessä määrässä rasvaa (jos seassa on isompi lihapaloja, minä leikkelen niitä paistovaiheessa pienemmiksi saksilla). Lisää pannulle hetken päästä sekaan hienonnetut sipulit kuullottumaan. Lisää liha-sipuliseos heti kattilaan ja jatka keiton kypsentämistä kunnes kaikki raaka-aineet ovat kypsiä. Tarkista liemen riittävyys keittovaiheessa. Lisää keittoon hienonnettu purjo, persilja ja sitruunamehu (laita ensin vähän = noin 1 rkl) ja tarkista keiton maku.
Meillä syötiin ohjeella tehty määrä keittoa kahdella aterialla kanssasyöjän kanssa.
Hauska sattuma oli, että tehtiin saman tyyppistä keittoa Lentävät sardiinit bloginpitäjän kanssa samaan aikaan. Käykääs kurkkaamassa hänenkin tekemä keitto tästä linkistä.
Tässä joitakin linkkejä blogiarkistosta löytyviin broileri/kanakeitto-ohjeisiin:
Tässä yks vähän erilainen aikaisempi postaukseni kirkasliemisestä broilerikeitosta.
Tässä linkki yhteen kermapohjaiseen broielrikeittoon ja samassa näkyy olevan pienten perunarieskojenkin ohje.
Broileri-makaroni-kasviskeittoa tehdään meillä myöskin.
Tuure Kilpeläisen kanakeitosta toteuttamani versio.
Riisi-kasvisversio kana/broielrikeitosta.
Kommentit