CIMG1845-normal.jpg

Mansikat ja vadelmat tulevat aina ekoina käytettyä pakastimesta, vaan nyt olen ihan tieten tahtoen tuhonnut herukoita ja puolukoita oikein roppakaupalla. Muutama viikko sitten tein pakastepuolukoita survosta parisen litraa ja tähän käärötorttuun käytin loput survoksesta.

Vaalea kääretorttu puolukkamousse täytteellä

Pohja:

4 munaa

1½ dl hienoa sokeria

1 dl vehnäjauhoja

½ dl perunajuhoja

1 tl leivinjauhetta

(+ sokeria n. 2 rkl paperin päälle ennen pohjan kumoamista)

Täyte:

(tämä täyte sopii hyvin myös täytekakun täytteeksi joko suklaisen pohjan tai valkoisen pohjan kanssa)

100 g maustamatonta tuorejuustoa

n.1½ dl puolukkasurvosta (tämän voisi paseerata, vaan minä halusin puolukoiden näkyvän sattumina)

½ dl vaniljakreemijauhetta (Sallisen)

2 dl vatkautuvaa kermaa -> vaahdota

2 tl vaniljasokeria

sokeria oman maun mukaan...minä laitoin n. 1 dl

 

Valmista ensin pohja.

Laita uuni kuumenenaan 200-225 asteeseen. Varusta pelti + leivinpaperi. Paperiin voisi sipaista hieman rasvaakin, niin pohja irtoaisi helpommin.

Mittaa kaikki ainekset. Vatka sokeri ja munat hyväksi paksuksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenaan sekoitetut kuivat ainekset siivilän lävitse sekoitellen nostellen. Levitä taikina heti pellille tasaiseksi ihan reunojaan myöten ja paista se uunin keskitasossa kypsäksi....aikaa menee vajaa 10 min. Älä paista liian kuivaksi, ettei käärötorttu murru käärittäessä. Kumoa käärispohja sokeroideun paperin tai leivinliinan (ei tarvitse siis sokeria) päälle. Irrota paperista ensin reunat sormin suoristaen ja sitten vasta irrota paperi varovaisesti. Britannia leipoo ohjelmassa antoi naistuomari vinkin, että papaeri kannattaa repiä irti suikaleina...pitäs olla helpompaa. kokeilkaas. Jätä pohja jäähtymään täytteen teon ajaksi. Minä laitan yleensä paperin /liinan  päälle jäähtymisen ajaksi, niin ei pääse kosteudet haihtumaan ja pohja pysyy pehmeämpänä.

Täytteen valmistaminen: Vatkaa kerma vaahdoksi. Mittaa eri astiaan juusto ja pehmitä se vatkaimella (ei tartte pestä välillä) . Lisää juuston sekaan puolukkasurvos, sokerit ja vaniljakreemijauhe. sekoita kunnolla tasaiseksi. Lisää viimeisenä kermavaahto käsin sekoittaen sekaan. Maistele seosta ja lisää halutessasi makuja. Minä lisäsin pienen tilkan maitoa, sillä halusin täytteen hieman pehmeämmäksi.

Levitä täyte jäähtyneelle pohjalevylle ja rullaa napakaksi rullaksi...alku pieni ja tiukka ja sitten omalla painollaan. Jos kääristä painetaan liikaa rullaamisvaiheessa, murtuu se ihan takuuvarmasti. Jätä liitoskohta alas keskelle ja laita kääris kylmään tekeytymään paperiin kääräistynä. Anna kääriksen vetäytyä edes ½ tuntia ja leikkaa se sitten halutun paksuisiksi viipaleiksi. Seuraavana päivänä oli mielestäni parhaimmillaan...

Pinnan voisi tietty kuorruttaa tai edes jonkinlaisia pursotuksia + marjoja kääriksen päälle laittaa, vaan minä taasen pinnasin niistä... me herkuttelimme tällä ihan tällaisenaan omalla porukalla parin päivän aikana. Jääkaapissa pitää tietty muistaa säilyttää.

 

CIMG1832-normal.jpgCIMG1834-normal.jpgCIMG1837-normal.jpg

CIMG1841-001-normal.jpg

 

CIMG1882-normal.jpg

Riitti tästä kääriksestä naapurillekkin muutama viipale....