IMG_20210410_150637.jpg

Pitkästä aikaa tein pienen vuokalihamurekkeen.  Jauheliharuokakategoriasta löytyy ohjeita erilaisiin vuokalihamurekkeisiin. Vihreitä parsoja voisi olla vaikka aina lisäkkeenä, jos minulta kysytään ja herkkusienikastikettakaan ei oltu aikoihin syöty, joten se valikoitui aterian kastikkeeksi.

IMG_20210409_162731.jpg

Tällä kertaa laitoin vuokalihamurekkeeseen: 400 g naudan jauhelihaa (minulla 10%), ½ dl korppujauhoja, 1½ dl maitoa, 1 iso keltasipuli hienonnettuna ja freesattuna, 1 kananmuna, pruuttaus sinappia ja ketsuppia, suolaa vajaa 1 tl, paprikajauhetta vajaa 1 tl, mustapippuria myllystä ainakin 6 kierrosta, 2 valkosipulin kynttä raastettuna, aromat seosta 1 tl -> kaikki ainekset kulhoon ja sekoitetaan kunnolla. Pieni nokare kannattaa kypsentää mikrossa ja tarkistaa maku mieleiseksi.

Murekeseos laitetaan uunivuokaan, pinta tasoitetaan, ripotellaan korppujauhoja murekkeen pinnalle noin 1 rkl ja paistetaan mureke vähän alle 200 asteisessa uunissa 30-40 min (esim murekkeen paksuudesta riippuen). Vuoka kannattaa laittaa uunin alaosaan.

Mureke leikataan viipaleiksi tai sektoreittain, niin samalla näkee kypsyyden. Murekkeen annetaan tekeytyä peitettynä vähän aikaa, niin mahdollisesti vuoan pohjalle irronnut neste imeytyy murekkeeseen.

Jos leikatessa huomaa, ettei murreke olekkaan vielä omaan makuun riittävän kypsää, voi sen laittaa leikattuna takaisin uuniin. Minulla mureke kypsyi lähes 40 min.

Jos joskus sattus käymään niin höpsösti, että kypsentää murekkeen turhan kuivaksi, saa sitä vielä korjattua niin, että laittaa vaan vettä murekkeen päälle ja folion päälle ja antaa tekeytyä.  

IMG_20210410_132253.jpg

Sitruunaiset vihreät parsat: Pätkäise kova varsiosa pois. Minä en kuori vihreän parsan vartta. Sulata voita paistinpannulla noin 30 g, lisääpannulle vettä noin ½ dl ja parsat (10 kpl) yhteen kerrokseen kypsymään pariksi minuutiksi ja käännä ne sitten kypsymään toiseltakin puolelta. Lisää suolaa, mustapippuria myllystä ja sitruunasta puserrettua mehua. Maistele.

IMG_20210410_131113.jpg

Aterian aluksi syötiin pikkuisen tällaista salaattia. Kuvassa on 2 syöjän yhteinen annos.

 

IMG_20210410_150620.jpg

Minä halusin pitää herkkusienikastikkeen lopullisen värin valkoisena, joten en käyttänyt värjääviä mausteita ollenkaan. Monissa herkkusienikastikkeissa suolan ja pippurin lisäksi on mausteina esim. soijakastiketta, tummaa balsamicoa, paprikajauhetta, lihaliemikuutiota/lihafondia yms.

Herkkusienikastike

noin 25 g voita

1 pieni prk herkkusieniviipaleita (tai kokonaisia puolitettuina) ilman lientä

1 pieni keltasipuli hienonnettuna

2 rkl vehnäjauhoja

3-4 dl maitoa ja kermaa (suhteen voi jokainen päättää itse. Pelkällä maidollakin tulee ihan hyvä kastike)

suolaa

jauhettua valkopippuria

(muita mausteita?)

Laita rasva kattilaan ja anna sen sulaa. Lisää herkkusieniviipaleet ja hienonnettu sipuli ja kuumenna niitä muutama minuutti, jotta sipulit pehmenevät. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää heti kylmä neste ja kuumenna kastike kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Hauduta kastiketta noin 5 minuuttia. Sekoita välillä. Tarkista sakeus. Mausta ja maistele kastike.