CIMG1783.jpg

Erään sunnuntain ruokamme; uunissa paistettua mm hunajalla maustettua possun ulkofilettä, paistoliemestä tehtyä kastiketta ja uunijuureksia.

CIMG1757.jpg

Minä laitoin sekä lihan että kasvikset samaan astiaan kypsymään.

Porsaan ulkofile uunissa paistettuna

noin kilon painoinen porsaan ulkofilepala

maustamiseen:

noin 2 rkl öljyä

noin 2 rkl hunajaa

noin 1 rkl soijakastiketta

noin 1 rkl sinappia

vähän vajaa 1 tl paprikajauhetta

noin 1 tl sipulijauhetta

mustapippuria myllystä

suolaa (kukkura tl...riippuen mm soijakstikeen suolaisuudesta)

Hiero mausteet lihan pintaan joka puolelle. Laita liha maustumaan kylmään peitettynä vähintään tunniksi tai vaikkapa ihan seuraavaan päivään....maustamisvaiheen voisi tehdä siis jo edellisenä päivänäkin. Mikäli haluaa puhdistaa filettä, on se syytä tehdä ennen maustamista. Minä en nykysellään puhdista ulkofilettä mitenkään.

Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Sisälämpötilan tulee olla noin 10 astetta ennen kypsentämistä.

(Ruskista lihan pinta kiinni paistinpannulla. Minä skippaan tämänkin vaiheen nykysellään ihan surutta...)

Aseta file rasvapuoli ylöspäin uunipellille/uunivuokaan. Mikäli käytät uunipaistomittaria, laita se lihan keskiosaan. Kypsennä liha 150-175 asteisessa uunissa. File on kypsä ja mehevä, kun paistolämpömittarin lukema näyttää 70 astetta. Mittarilukema nousee vielä muutaman asteen uunista oton jälkeen, kun laitat lihan folioon vetäytymään 10-15 minuutiksi ennen lihan leikkaamista. Leikkaa liha terävällä veitsellä siivuiksi.

Uunijuurekset

perunaa lohkoina (mulla kuorittuja, kun kanssasyöjä ei tykkää kuorellisista, kuten minä)

porkkanoita isoina suikaleina

paprikaa isoina suikaleina

öljyä loraus

suolaa

paprikajauhetta

valkosipulin kynsiä viipaleina/murskattuna

paprikajauhetta

Sekoita ainekset ja laita ne kypsymään samaan vuokaan lihan kanssa. Sekoittele juureksia välillä ja samalla voi valella lihaakin paistoliemellä. Kun otin lihan pois uunista ja valutin paistoliemen kastiketta varten, nostin uunin lämmön 225 ja annoin juuresten olla vielä uunissa, jotta ne hieman kuivahtivat ja saivat lisäväriä.

CIMG1760.jpg

Liha lepäili noin 10 min folioon käärittynä ja hyvin pysyivät lihasnesteet lihassa, eivätkä valuneet pois, kuten helposti käy, jos lihan leikkaa heti. Lihan vetäytymisen aikana tein lisäkekastikkeen paistoliemestä.

CIMG1767.jpg

Lihaviipaleen paksuus oman mielen mukaista...meillä tykätään enemmän ohuen sorttisista viipaleista.

CIMG1774.jpg

Höyryävän kuumia uunijuureksia ja porsaan ulkofilettä...

CIMG1771.jpg

ja paistoliemeen tehtyä soosia. Kastikkeessa on siis siivilöityä lihan/juuresten paistolientä jatkettuna tilkalla ruokakermaa ja suurusteeksi laitoin ihan vähän ruskeaa maizenaa. Kiehautus ja maun tarkistus.