Erään sunnuntain ruokamme; uunissa paistettua mm hunajalla maustettua possun ulkofilettä, paistoliemestä tehtyä kastiketta ja uunijuureksia.
Minä laitoin sekä lihan että kasvikset samaan astiaan kypsymään.
Porsaan ulkofile uunissa paistettuna
noin kilon painoinen porsaan ulkofilepala
maustamiseen:
noin 2 rkl öljyä
noin 2 rkl hunajaa
noin 1 rkl soijakastiketta
noin 1 rkl sinappia
vähän vajaa 1 tl paprikajauhetta
noin 1 tl sipulijauhetta
mustapippuria myllystä
suolaa (kukkura tl...riippuen mm soijakstikeen suolaisuudesta)
Hiero mausteet lihan pintaan joka puolelle. Laita liha maustumaan kylmään peitettynä vähintään tunniksi tai vaikkapa ihan seuraavaan päivään....maustamisvaiheen voisi tehdä siis jo edellisenä päivänäkin. Mikäli haluaa puhdistaa filettä, on se syytä tehdä ennen maustamista. Minä en nykysellään puhdista ulkofilettä mitenkään.
Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Sisälämpötilan tulee olla noin 10 astetta ennen kypsentämistä.
(Ruskista lihan pinta kiinni paistinpannulla. Minä skippaan tämänkin vaiheen nykysellään ihan surutta...)
Aseta file rasvapuoli ylöspäin uunipellille/uunivuokaan. Mikäli käytät uunipaistomittaria, laita se lihan keskiosaan. Kypsennä liha 150-175 asteisessa uunissa. File on kypsä ja mehevä, kun paistolämpömittarin lukema näyttää 70 astetta. Mittarilukema nousee vielä muutaman asteen uunista oton jälkeen, kun laitat lihan folioon vetäytymään 10-15 minuutiksi ennen lihan leikkaamista. Leikkaa liha terävällä veitsellä siivuiksi.
Uunijuurekset
perunaa lohkoina (mulla kuorittuja, kun kanssasyöjä ei tykkää kuorellisista, kuten minä)
porkkanoita isoina suikaleina
paprikaa isoina suikaleina
öljyä loraus
suolaa
paprikajauhetta
valkosipulin kynsiä viipaleina/murskattuna
paprikajauhetta
Sekoita ainekset ja laita ne kypsymään samaan vuokaan lihan kanssa. Sekoittele juureksia välillä ja samalla voi valella lihaakin paistoliemellä. Kun otin lihan pois uunista ja valutin paistoliemen kastiketta varten, nostin uunin lämmön 225 ja annoin juuresten olla vielä uunissa, jotta ne hieman kuivahtivat ja saivat lisäväriä.
Liha lepäili noin 10 min folioon käärittynä ja hyvin pysyivät lihasnesteet lihassa, eivätkä valuneet pois, kuten helposti käy, jos lihan leikkaa heti. Lihan vetäytymisen aikana tein lisäkekastikkeen paistoliemestä.
Lihaviipaleen paksuus oman mielen mukaista...meillä tykätään enemmän ohuen sorttisista viipaleista.
Höyryävän kuumia uunijuureksia ja porsaan ulkofilettä...
ja paistoliemeen tehtyä soosia. Kastikkeessa on siis siivilöityä lihan/juuresten paistolientä jatkettuna tilkalla ruokakermaa ja suurusteeksi laitoin ihan vähän ruskeaa maizenaa. Kiehautus ja maun tarkistus.
Kommentit