IMG_20230912_144334_edit_111580604086496

Me tykätään puolukasta myös leivonnaisissa. Tässä syksyn eka puolukka-murupiirakka, minkä tein ystävältä saaduista puolukoista. Loput puolukat pakkasin 6-7 dl pusseihin pakastimeen piirakoita varten.

Meillä tykätään arkipiirakkana melkeimpä enemmän tällaisista missä ei ole rahkaa, kermaviliä, tuorejuustoa yms, vaan pohja + marjat ja kenties jonkinlainen muru/kauramuru seos pinnalla.

Tämän piirakan pohjataikina-ohjetta olen vuosien saatossa käyttänyt monen makuisiin piirakoihin. Toki näitäkin ohjeita on samantapaisia monia, pikkasen ainesuhteet vaan vaihtelevat.

Alkuperäisen ohjeen mukaan tämän piiirakkataikinan teossa tarvitaan vatkain, mutta äkkiäkös tuota muna-sokeriseoksen vatkaa kuohkeaksi. Tosin tekijät ovat jossain postauksessa kommentoineet tehneensä tälläkin ohjeella vain sekoittamalla ainekset, eikä lopputuloksessa olis eroa ollut. Minä en ole muistaakseni tällä ohjeella tätä tekotapaa kokeillut???

Minä tykkään maustaa puolukkapiirakankin kardemummalla, mutta jos sitä vieroksuu, niin jättää pois. Hyvin se kyllä tähänkin sopii, edellyttäen että tykkää kardemumman mausta.

IMG_20230912_140743_edit_111783647675012

Vaihtamalla puolukoiden tilalle muita marjoja/paloiteltuja hedelmiä, saa taas eri makuisen piirakan

Pellillinen puolukka-murupiirakkaa valmistui alla olevalla ohjeella.

Puolukka-murupiirakka

(pellillinen, minulla pellin koko 34X37 cm)
Pohja:
4 isoa kananmunaa
3½ - 4 dl sokeria (laitoin nyt isomman määrän, vaan meille kyllä piisaisi vähempikin)
1 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
2 dl kermaa (tämäkin määrä voi olla maitoa, minä laitoin kermaksi ruokakermaa)
200 g sulatettua voita tai margariinia (tai jotain pullomargariineja)
7 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl jauhettua kardemummaa ( lisäys... tämä määrä maistuu piirakassa jo ihan reilusti) 

+ vielä ½ tl suolaa korostamaan/terävöittämään muita makuja

Raakan pohjan päälle:
6-7 dl puolukoita (jos käytät pakastettuja, laita ne jäisinä)
 

Muruseos puolukoiden päälle:

(näillä suhteilla ei tule kauhean paksua muruseosta pellillisen kokoiseen piirakkaan)
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g voita (kovaa)
 

Valmistaminen:
Tee ensin taikina: Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munavaahtoon maito, kerma ja sulatettu rasva (voi olla vähän haaleaakin)
Sekoita taikinan kuivat aineet  ensin keskenään ja lisää sitten muuhun seokseen. Sekoita taikina kunnolla tasaiseksi. Minä teen tällaiset sekoittamiset käsikäyttöisellä pallovatkaimella, mutta myös koneen hidasta nopeutta voi käyttää. Sekoita taikinaa vaan sen verran, että se on kunnolla sekaisin.

Kaada taikinaseos leivinpaperilla (minä laitan aina omassa uunissani 2 paperia päällekkäin, jotta pohjasta ei tule turhan tumma)  vuoratulle reunalliselle uunipellille ja levitä taikina ihan reunoille asti tasaiseksi pohjaksi.

Ripottele piirakkapohjan päälle 6-7 dl puolukoita. Laita marjoja myös ihan reunoille asti. Jos käyttää miedompia marjoja, voi niitä laittaa vähän enemmän.

Mittaa kaikki muruseoksen ainekset kulhoon ja nypi seos murumaiseksi. Ripottele muruseos tasaisesti puolukoiden päälle, tämäkin ihan reunoille asti.

Paista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 min tasalämmöllä.

Uunit paistavat niin eri tavalla, joten tsekkaa piirakkaa jo 20 minuutin paistumisen jälkeen. Pitääkö peltiä kääntää? Muuttaa paistotasoa? Kun piirakka on mieleisen värinen pinnaltaan ja pohjallakin on paistopinta, kannattaa piirakan kypsyyttä kokeilla piirakkaosan keskelta. Kun tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on piirakka kypsää. Liian kuivaksikaan ei piirakkaa kannata paistaa.

Nauti  piirakkaa jäähtyneenä tai haaleana joko sellaisenaan tai tarjoa lisukkeena esim löysää maustettua kermavaahtoa, vanilja/karamellikastiketta tai vaikkapa palanen jäätelöä.

IMG_20230912_144113_edit_111649390788709

Me tykätään piirakoissakin ihan kunnolla paistuneista, vaan jos tykkää vaaleammasta, niin ottaa sitten vähän aikasemmin pois uunista. Hirmuisen mehevää oli meidänkin piirakkaversio.

IMG_20230912_162009_edit_123427796717289

Piirakasta piisasi myös kahdelle ystäväperheelle maistiaiset.

IMG_20230913_144107_edit_156831048762671

Tykätään piirakasta ihan sinällään, mutta eihän palanen jäätelöä tai vanilja/kinuski/karamellikastiketta koskaan piirakkaa huonommaksi tee.

Myös esim talkooväen piirakka-ohjeella tulee hyvää puolukkapiirakkaa.