CIMG1648-normal.jpg

On tietenkin Ambrosian kakku ja nimenomaan tällaisena täytettynä versiona. Netissä on myös niitä missä on vaan sokerivesikuorrutus päällä.

Kakku paranee vain tekeytyessään muovipussissa/kuvun alla. Vielä kuitenkin tämän ehtii tehdä pääsiäiseksi ja jos kovin hoppu tulee tekeytymisvaiheen kanssa, niin laita kakku valmiina yöksi pakastimeen ja sitten viileään sulmaan...pikamehevöityminen on tapahtunut.

Minä tein eilen illalla vasta pohjat ja tänään tiistaina täytin ja kuorrutin ja nyt kakut pötköttelevät kylmässä... toinen näistä lähtee pien pääsisäiskukkana ystäväperheelle ja toisella herkutellaan pääsiäisen aikaan vieraiden kanssa. Tosin epäilen, jotta kyllä minun on tätä maisteltava jo ennakkoon....

Vähän harmittaa, kun ei kaupassa ollut sukaattia ja hillottuja appelsiininkuoria. .....sillä ne kuuluvat oikeaan ja aitoon kakkuun. Sentään kirsikoita oli, vaan yksistään ne eivät ole mukavat koristeena tässä kakussa. Ostin kyllä kaupasta valmiin värikkaan hedelmäsekoituksen, vaan minusta se oli niin järkyn makuista ja epäsiistin näköistä, jotta päädyin laittamaan koristeeksi aurinkoströsseliä, vaikkei se niin kaunista olekkaan kuin värikkäät hedelmän/kuoren palaset olisivat olleet. No, näillä oli mentävä...

 

1383713.jpg

Tämä kuva on kopsattu aikaisemmasta postauksesta. Siis tällainen on mulle mieluisin koristelu...

 

CIMG1634-normal.jpg

Ambrosian kakku

(ohjeella tulee 1 pienehkö kakku)

pohja

3 munaa

2,25 dl sokeria (nykyisin laitan vain 2 dl)

100 g sulatettua rasvaa

3,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

puolen appelsiinin oranssi kuori oikein hienona raasteena ( 2 - 3 tl)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, yhdistä vaahtooan rasva, appelsiininkuori ja siivilän läpi vehnäjauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista pohja n. 2 litran tasapohjaisesa voidellussa vuoassa 150 - 170 asteessa noin 40 min.... vuoan korkeudesta riippuen  Jäähdytä pohja ja leikkaa se kahteen osaan, niin että kakkuun tulee yksi täyteväli.

täyte

1 dl kermamaitoa ( = ½ dl kermaa+½ dl maitoa)

1 keltuainen

1 rkl maissitärkkelysjauhoja (siis valkoista Maizenaa)

2 rkl sokeria

2 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria (määrä kannattaa maistella valmiista täytteestä oman mielen mukaiseksi)

1 dl vaahtoutuvaa kermaa

1 esikäsitelty liivatelehti ( eli liotat kylmässä vedessä n.10min ja puristelet veden pois)

1 rkl appelsiinimehua

Laita kermamaito, keltuainen, maissitärkkelysjauho ja sokeri kattilaa ja kiehauta kiisseliksi koko ajan sekoittaen hyvin pohjaa myöten esim pallovatkaimella. Jäähdytä kiisseli ja lisää vanilliinisokeri.

Vatkaa kerma vaahdoksi

Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja liuota siihen heti liivatelehti. Muista että liivateseosta ei saa keittää.

Yhdistä kylmään kiisselipohjaan liivateseos. Kokeile että seos on kylmää ja lisää puolet kermavaahdosta seokseen ja sekoita se tasaiseksi. Lisää sitten loput kermavaahdosta ja sekoita ja maistele täytettä. Lisää makeutta jos siltä tuntuu...jos tarpeen, laita täyte jähmettymään jääkaappiin puuromaiseksi.

Levitä  täyte pohjalle ( älä levitä ihan reunoille asti, koska päällyslevyn paino levittää täytettä) ja laita toinen kakkukerros päälle. Anna kakun hyytyä kylmässä kunnes se ei enää "hytky" ( kuorrutus helpompi levittää)

Valmista kuorrutus:

2,5 dl siivilöityä tomusokeria

n.1,5 rkl appelsiinimehua

(halutessaan voi laittaa hieman keltaista elintarvikeväriä)

-> sekoita tasaiseksi ja levitä kakun päälle ( ei reunoille)

Koristeeksi:

hillottuja appelsiininkuoria/sukaattia( nämä tulevat aitoon Ambrosiankakkuun) minä laitan lisäksi kirsikanpalasia

mutta myös appelsiinirae/strösseli käyvät yms... Kukkafanit voivat laittaa kukkiakin koristeeksi....

Anna kuorrutuksen jähmettyä hyvin. Kaku säilyy hyvin jääkaapissa suojattuna... se vain paranee tekeytyessään, ei ole parhaimmillaan heti tehtynä.

Valmiin kakun voi myös oikein hyvin pakastaa, jolloin maut tasaantuvat ja se kostuu hieman.

Vink 1! myös pitkulaisessa leipävuoassa paistetusta pohjasta tulee kivan näköinen ambrosian kakku.

Vink 2! kakku on sen verran jämäkkää, jotta se on leikattava terävällä veitsellä viipaleiksi/sektoreiksi.

 

 

CIMG1645-normal.jpg

Tämä isompi sydänvuoassa paistettu lähtee ystäväperheelle pääsiäiskukan asemesta.

 

CIMG1636-normal.jpg

Minä leikkaan nykysellään pyöreän kakun ensin puoliksi ja sitten siitä poikittain viipaleita. Kaikki viipaleet ovat eri kokoisia, vaan meitä se ei haittaa....eli minä saan ne isommat viipaleet ja kanssasyöjä ottaa ne kaikista pienmmät....hää kun ei niin makean perso ole.

Toki erilaiset rahkaleivonnaiset esim pullataikinapohjaiset piirakat ja murotaikinapohjaiset isot piirakat ovat myös mieluisia, mutta jos yhden leivonnaisen vaan saisi valita pääsiäisen ajaksi, olisi se kohdallani ehdottämasti tällainen ambrosian kakku. Mikäs se olisi sinulla?