IMG_20231001_210103_edit_11876511597864.

Blogin makeat piirakat arkistosta löytyy monta porkkanapiirakka-ohjetta. Ei niissä isoja eroja ole, vähän maustamisissa, mitä sokeria tai rasvaa käyttää tai tekeekö kuorrutuksen sulatejuustosta vai tuorejuustosta tai kenties jonkun ihan muunlaisen kuorrutuksen?

Pari viimeistä kertaa olen tehnyt porkkanapiirakan alla olevalla ohjeella

Porkkanapiirakka

(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin koko 34x37 cm ja piirakan paksuuden näät kuvista)

Taikina

4 isoa kananmunaa

6½ dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

1 rkl (= 3 tl) jauhettua kanelia

2 tl ruokasoodaa

2 tl leivinjauhetta

3/4 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

150 g voita

7 dl porkkanaraastetta. (ohutta, hienojakoista, myös pakastettu raaste käy, sulatat sen vaan ensin)

Kuorrutus

(ohjeella tulee pellilliselle ihan paksu kerros kuorrutusta, ei ole kauhean makeaa)

200 g (= 4 dl) tomusokeria

100 g  voita (huoneenlämpöisenä, pehmeänä)

200 g maustamatonta tuorejuustoa (tai appelsiinin - tai sitruunan makuisesta tuorejuustosta tulee myös hyvä kuorrutus, tällöin voi sokerimäärää vähentää)

(1 tl vaniljasokeria)

Pinnalle

kuorellista mantelirouhetta tai hasselpähkinärouhetta (80 g pussillisesta tulee kahteen piirakkaan, jos ei halua paljoa, minä monasti lahmaan ja laitan koko pussillisen yhdelle isolle piirakalle. Kuvan piirakassa on käytetty koko hasselpähkinäpussillinen)

Valmistaminen:

Laita uuni kuumenemaan lähes 200 asteeseen (ihan normi tasalämpö, kiertoilmalla vähän vähemmän asteita)

Sulata voi ja jätä se jäähtymään.

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi = ohueksi raasteeksi.

Sekoita kaikki kuivat ainekset yhteen.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi paksuksi vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää vaahdon sekaan sulatettu voi ja puolet kuivista aineksista ja porkkanaraaste ja sekoita taikina hyvin sekaisin. Ihan rivakasti saa sekoittaa.

Lisää loput kuivista aineksista ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperin (minä laitan uunissani 2 paperia päällekkäin) päälle korkeareunaiselle pellille/uunipannulle ja levitä se ihan pellin nurkkia myöten mahdollisimman tasaiseksi.

Paista piirakkaa tavallisen uunin keskiosassa 20-25 minuuttia, älä paista liian kuivaksi. Tarkkaile kypsymisen loppupuolella, uunit kun paistavat niin eri lailla. Kypsyyden voit todeta tikulla piirakan keskiosasta. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on piirakka kypsää. .

Jäähdytä piirakkapohja. (Jos haluat säilyttää pohjassa kaiken mehevyyden, laita liina pohjan päälle jäähtymisen ajaksi)

Valmista kuorrutus. Vatkaa rasva tasaiseksi kulhossa, lisää tuorejuusto ja siivilöity tomusokeri + vaniljasokeri muutamassa erässä seokseen. Sekoita aina sen verran, että seos on tasaista. Kuorrutuksen pitää olla tasaista, ei mitään möykkyjä. Maistele kuorrutusta. Jotkut tykkäävät kauhean makeasta, vaan helppohan tomusokeria on lisätä. Meille max on ohjeen määrä.

Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjalevyn päälle, ihan reunoille asti. Kuorrutusta tulee aika paksu kerros. Halutessasi vetäise koristeraapalla tai haarukalla kuvioita pintaan.

Levitä heti kostealle pinnalle manteli- tai pähkinärouhe.

Anna piirakan jähmettyä kunnolla ennen leikkaamista. (minä pikajähmetän kuorrutuksen usein laittamalla piirakan pellillä pakastimeen vähäksi aikaa)

Porkkanapiirakka ei ole koskaan parhaimmillaan heti tehtynä. Säilytä kylmässä edes vuorokausi, niin on parempaa.

Hyvä keino saada piirakka pikatekeytymään, on sen pakastus. Heti kun piirakka on pakastunut, ottaa sen sulamaan ja simsala bim, porkkanapiirakka on kostunut mehevämmäksi ja on herkullisimmillaan. Tällaista kerran pakastettua ei tietenkään sitten enää suositella uudelleen pakastettavaksi. Minä pikakostutan monasti osan piirakasta heti syötäväksi ja loput jää pakastimeen.

IMG_20231001_153300_edit_12026224606765.

IMG_20231001_155952_edit_11988630614175.

IMG_20231001_210054_edit_11933108648415.

IMG_20231001_210204_edit_11797658572321.

IMG_20231001_234421_edit_11734242591772.

Minä pakastan porkkanapiirakan 4 osaan leikattuna muovitetun kertakäyttölautasen päällä. Voi siis ihan hyvin pakastaa kuorrutettuna.