IMG_20211116_123334.jpg

Omalle porukalle tulee tehtyä täytekakkua aika harvoin, vaan kääretorttuleivoksia teen aika usein. Täytetystä pötköstä saatetaan syödä osa ihan sellaisenaan ilman koristeluja ja osasta koristelen leivoksia, kuten näissäkin. Nyt tehtiin oman maun mukaisia ja silloin se tarkoittaa marjavalinnaksi vadelmaa. Täytteessä on kermaa ja rahkaa, vaan pelkällä kermallakin voi tehdä. Nyt en laittanut täytteeseen yhtään liivatetta, joten täyte kostuttaa/mehevöittää pohjaa sopivasti. Vadelmia käytin 1 rasiallisen täytteeseen ja 6 leivokseen koristeeksi.

IMG_20211115_191000.jpg

Minä halusin kääretortusta gluteenittoman, niin laitoin pohjaan vaaleaa gl-jauhoseosta ja perunajauhoja. Pelkästään perunajuhoillakin tulee hyvä.

Vadelma-kermatäytteiset kääretorttuleivokset

Pohja (ihan tavallinen vaalea kääretorttu gl)

4 isoa kananmunaa

1½ dl sokeria

1 ½ dl jauhoja (minä laitoin 1 dl vaaleaa gl-jauhoseosta ja ½ dl perunajauhoja)

(1 tl leivinjauhetta, ei ole välttämätön)

Täyte:

1 rasia kotimaisia isoja pakastevadelmia sulaneena (näistä muutamia marjoja koristeeksi)

2 dl vatkautuvaa kermaa

2 dl rahkaa/vaniljarahkaa

sokeria ja vaniljasokeria oman maun mukaan

Koristeeksi käytin 6 leivokseen 2 dl vatkatun maustetun kermavaahdon ja muutaman vadelman ja mantelilastuja

Pohjan teko: Vatkaa munat ja sokeri hyväksi paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. lisää jauho (leivinjauheseos) siivilän läpi 2-3 erässä sekoittaen taikina heti tasaiseksi (minä teen tämän vaiheen pallovatkaimella). Varsinkin käytettäessä pelkästään perunajuhoja, klönttääntyyvät ne helposti. Levitä taikina heti (voidellun) leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa keskitasossa noin 10 min. Tarkkaile paistumista, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Kumoa pohja heti sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota paperi, mutta jätä se pohjan päälle jäähtymisen ajaksi. Paperin päälle voi vielä laittaa leivinliinankin, niin pohja ei kuivu jäähtymisen aikana.

Täytteen teko ja kokoaminen: Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi ja yhdistä rahkan kanssa. Makeuta seos oman maun mukaiseksi. Levitä kermavaahto-rahkaseos täysin jäähtyneen pohjalevyn päälle. Valitse muutama nätti vadelma koristeeksi ja levitä loput vadelmat kermavaahdon päälle. Minä halkaisin isot vadelmat.  Ylempää kuvaa katsoessa, tuntuu vadelmamäärä vähäiseltä, mutta loppupeleissä leivoksissa ja kääretortussa maistui vadelma ihan riittävästi. Rullaa levy napakksi rullaksi ja kääräise leivinpapewriin ja nosta tekeytymään kylmään edes tunniksi.

Leikkaa vetäytynyt käärötorttu viipaleiksi sahaten. Puhdista veitsi joka viillon jälkeen, niin saat siistin leikkauspinnan.

Pursota kermavaahtoa leivosten pinnalle (mulla oli aika iso tylla) ja koristele vadelmilla tai muilla halutuilla koristeilla.

IMG_20211116_123444.jpg

Meillä osa syöjistä halus nauttia kahvileipänsä ihan tällaisenaan, ilman päälysteitä.

IMG_20211116_123405.jpg

Tykättiin, vaan ollaankin vadelmafaneja.