CIMG9827.jpg

Englantilainen hedelmäkakku ei aina nykyisin ole itsestäänselvyys meidän jouluisessa kahvipöydässämme. Nyt sovin ystäväperheiden kanssa, että teen muutaman ja puolitan kakut, niin ei tarvitse koko ajan syödä samaa kahvikakkua. Muutamia muitakin sortteja eilen - toissapäivänä Mimmin keittiön uunissa kypsyi.

Nyt käyttämälläni ohjeella tulee kookas kakku. Tein tämän uhkarohkeasti 2 litran vuokaan ja kakku just ja just pysyi vuoassaan.

Hedelmiksi voi jokainen laittaa mitä itse haluaa, joko kuivattuja ihan pieniksi leikattuja hedelmiä mm aprikoosia, luumuja, viikunoita, rusinoita, korintteja (rusinoita ei sentään tartte leikata, muut minä leikkaan saksilla) tai kandeerattuja /sokerikyllästettyjä valmiita pikkukuutioita mm. sukaattia, appelsiinin hillottua kuorta, kakkumixseosta ja lisäksi niin halutessaan voi laittaa manteleita/pähkinöitä rouheena. Monet laittavat liemeen säilöttyjä kirsikoita tai kandeerattuja, vaan minä en tällä kertaa niitä laittanut, kun ei kaupassa ollut minkään sortiin kirsikoita. Tyhjää täynnä oli hyllyt.

Nesteeksi voi samaten valita mitä haluaa laittaa; konjakkia, rommia, sitruuna- tai appelsiininmehua, säilykekirsikoiden lientä. Jotain kuitenkin kannattaa laittaa, sillä se mehevöittää  (ja tietenkin alkoholi myös maustaa) kakkua.

Täältä löytyy aiemmin postaamani hieman pienempi hedelmäkakun ohje.

Kuvassa esiintyvät 2 isoa hedelmäkkakua on tehty alla olevalla ohjeella. Minä tein siis kerralla ohjeen 2 x = 2 kpl kakkuja

Englantilainen hedelmäkakku

(kakkuvuoan on oltava vähintään 2 litran vuoka)

250 g voita (tai 80 % leivontamargariinia)

2 ½ dl sokeria

4 isoa kananmunaa

4½ - 5 dl vehnäjauhoja (nyt laitoin pienemmän määrän, jatkossa isomman)

3 tl ( = 1 rkl) leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

½ dl konjakkia, rommia, sitruuna- tai appelsiinimehua tai säilykekirsikoiden lientä

4-5 dl hienonnettuja kuivattuja hedelmiä ja manteli/pähkinärouhetta (minä laitoin rusinoita, kuivattuja aprikooseja ja luumuja, sukaatteja, appelsiinin hillottua kuorta ja  hedelmäsekoitusta, kaupan valmista kuorellista mantelirouhetta)

Valmistaminen

Ota rasva viimeistään nyt pehmenemään huoneenlämpöön.

Mittaa kaikki ainekset. Käsittele kakkuun tulevat hedelmät. Sekoita hedelmäpalaset kuivien aineiden sekaan (tai jauhota ne osalla taikinaan tulevaa jauhoja ja lisää viimeisenä kakkutaikinaan.)

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi

Lisää rasva-sokerivaahtoon puolet munista, neste ja puolet kuivista aineksista ja sekoita rivakasti taikinaksi. Ihan koneella voi tämänkin vaiheen tehdä.

Lisää loput munat ja kuivat ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Viimeistyään tässä vaiheessa lisää jauhotetut hedelmäpalaset taikinaan ja sekoita tasaiseksi.Varmista vielä nuolijalla, että taikina on samanlaista ihan pohjaa myöten.

Annostele taikina esikäsiteltyyn (minulla teflonvuoka, minkä voitelin ja jauhotin vehnäjauhoilla) vuokaan ja tasoita pinta esim lusikalla. Jotkut pyöräyttävät lusikalla kakkuosan keskelle uran, jotta kakku ei kohoaisi keskeltä korkeammaksi.

Paista kakku 160 - 170 asteisessa tavallisessa uunissa alimmalla ritilällä tunti-reilu tunti.

(Kakun kypsymiseen vaikuttaa moni asia mm. vuoan materiaali ja muoto. Minulla ns pinnoitettu teflonvuoka, mikä johtaa lämpöä hyvin ja siinä suositellaan kakut paistettaviksi vain 150-160 asteisessa uunissa, jolloin tämänkään kakun ei pitäisi yhtään revetä pinnaltaan)

Tarkista kakun kypsyys kakkuosan keskeltä tikulla. Kuiva tikku = kypsä kakku.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 5 minuuttia ja kumoa se sitten varovaisesti leivinritilälle, tarjottimelle tms.

Hedelmäkakku vaatii tekeytymisajan ollakseen parhaimmillaan. Suojaa kakku hyvin ja säilytä pidemmät ajat viileässä tai pakasta kakku.

CIMG9814.jpg

Näin täydet vuoat olivat uuniin laitettaessa.

CIMG9820.jpg

Minulla kakut olivat uunissa 1unnin ja 10 minuuttia, lämmön ollessa uunissa 160 astetta. Loppupuolella nostin ihan vähän lämpöä.

CIMG9822.jpg

Laitoin hedelmiä lähes isomman määrän mukaan ja sillä tulee kakkuun ihan reilusti hedelmänpalasia. Vähemmän hedelmistä tykkäävät laittavat vähemmän.