IMG_20240316_162544_edit_393295178687467

Viikonloppuherkkuna siskon porukoiden kanssa syötiin vadelmajäädykettä. Tein sen jo torstaina pakastimeen jäätymään. Jäädyke on siitäkin hyvä jälkiruoka, että sen voi tehdä vaikka viikkoja ennen pakastimeen, kun vaan suojaa hyvin. Minä tein jäädykkeen  vanhaan pitkulaiseen kakkuvuokaan, vaan tokihan tästä voisi tehdä vaikka annosjäädykkeitä pieniin kippoihin.

Lisäkkeeksi haluttiin kinuskikastiketta ja kun sitä ei mieleistä kaupasta löytynyt, niin kiehautin sen kermasta ja fariinisokerista.

Täältä löytyy mansikkajäädykkeen ohje millä teen usein. Samainen ohje oli tämänkin vadelmajäädykkeen pohjana. Minä en keitellyt vadelmia hilloksi tai paseerannut kiviä pois, vaan sekoitin vaan sulaneet pakastevadelmat sähkövatkaimella rahkan sekaan, niin samalla soseutuivat. Monissa marjajäädyke ohjeissa on kermavaahdon lisäksi keltuais-sokerivaahto pohjana, mutta kun kaikki ei tykkää syödä raakaa kananmunaa, olen luopunut noista ohjeista. Raaka munahan ei valmiissa maistu, kun on hyvin vaahdotettu.

Kuvan vadelmajäädyke valmistui alla olevalla ohjeella.

Mansikkajäädyke

(ohjeella tulee litran vuoka täyteen)

Jäädykeseos:

4 dl vispikermaa (jos ei halua niin kermaista, niin 3 dl olen myös tehnyt)

1 prk vaniljarahkaa (tai maustamatonta 1 pieni prk)

noin 3/4 dl sokeria (maistele kokonaisuus, voi käyttää myös tomusokeria)

1 tl vaniljasokeria

1 rasia (200 g) kotimaisia vadelmia (minulla pakastettuja ja sulatettuja)

Koristeluun  ja lisukkeeksi

esim vadelmia (käytin rasiallisen koristeeksi), paahdettuja mantelilastuja, marenkeja, kinuskikastiketta yms mieleistä. Suklaakastikekin toimii hyvin.

Valmistaminen:

Vatkaa kermaa vaahdoksi. Yhdistä rahkaan sokerit ja vadelmat ja sekoita sähkövatkaimella niin vadelmat soseutuuvat. Yhdistä sitten kermavaahto seokseen. Sekoita kunnolla. Maistele onko makeus sinulle passeli. Laita seos kakkuvuokaan yms (huuhtele vuoka kylmällä vedellä) ja tasoita pinta. Suojaa vuoka hyvin esim kaksinkertaisella muovipussilla (ottaa helposti pakastimesta vieraita makuja) Pane vuoka pakatimeen tasaiselle alustalle pakastumaan. Ota jäädyke vähintään ½ tuntia ennen tarjoilua pehmenemään. Kumoa se vadille. (tarvittaessa kasta kakkuvuoka ulkoapäin kuumassa vedessä ja kumoa heti ) Kokeile jäädykkeen kovuutta ja jos tuntuu liian jäiseltä, anna sen vielä pehmetä ennnen koristelua. Koristele jäädyke mieleisellä tavalla.

IMG_20240314_211542_edit_337753665115634

Laitoin kakkuvuoan kaksinkertaiseen muovipussiin ja tasaiselle alustalle pakastimeen jäätymään. Tuon vuoan tilavuus on piripintaan 1 litra.

IMG_20240316_162511.jpg

Mantelilastut paahdoin uunissa pellillä leivinpaperin päällä ihan vaan hetkisen 200-225 asteisessa uunissa. Kannattaa vahdata vieressä, kärvähtävät nopsaan. Ja kuumalta pelliltä heti pois jäähtymään.

IMG_20240316_163432_edit_393231503983898

Ekalle kierrokselle ei maltettu antaa jäädykkeen pehmetä riittävästi, mutta santsikierroksella oli jo sopivan sulanutta "lällyä" (kuten eräs edesmennyt ystäväni nimitti). Kahvia nautittiin jäädykkeen kanssa.