1365733.jpg

Munakaskääryle jauhelihatäytteellä

taikina;

50 g rasvaa

1 dl vehnäjauhoja

4½ dl maitoa

½ tl suolaa

½ tl leivinjauhetta

3 munaa -> erota keltauaiset ja valkuaiset

jauhelihatäyte;

n. 300 g jauhelihaa

1 sipuli tai 10 cm pätkä purjoa

n. 100 g tuorejuustoa tai sulatejuustoa ( voi olla oman mielen mukaan maustettua tai maustamatonta...minä laitoin kreikkalaista valkosipulituorejuustoa))

n. ½ dl tomaattipyrettä

(½ dl vettä -> juustosta riippuen, tarkista tarvitseeko täyte tätä, täyte ei saa olla liian löysää)

suolaa, aromat-seosta, pippuria, paprikajauhetta, pitsamaustetta

(3 - 4 aurinkokuivattua tomaatinpuoliskoa leikattuna pikku kuutioiksi -> ei välttämätön, mutta antoi hyvää makua...)

½ paprika pikku kuutioina

Pohjan valmistaminen; sulata rasva kattilassa, lisää vehnäjauhot, sekoita tasaiseksi, lisää kylmä maito ja kiehauta seos kiehuvaksi ja ota se sitten jäähtymään. Lisää hieman jäähtyneeseen seokseen keltuaiset, leivinjauhe ja suola ja viimeisenä lisää kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Kaada taikin pellille voidellulle leivinpaperille ja paista n.200 asteessa 20 - 30 min.

Täytteen valmistaminen; ruskista jauheliha kevyesti paistinpannulla sipulin kanssa, lisää kaikki muut täyteainekset ja anna seoksen hautua 5 min. Tarkista maku.

-> levitä kuuma täyte kumotun pohjan päälle ja rullaa käärötortun tapaan.

-> Jos munakaskääryleen haluaa  kuorruttaa, niin laita juustoraastetta sen päälle ja anna olla n. 225 asteisessa uunissa kunnes juustoraaste sulaa ja saa hieman väriä ja samalla kääryle lämpiääkin.

Tämän ohjeen alkuperää en jaksa muistaa, enkä ole sitä itselleni merkannut mihinkään. .... mutta vanha tämä ohje on, ihan karmean vanha!!! .... muistan käyttäneeni tätä ohjetta ainakin 20 vuotta... olen vaan muokannut tätä nykypäivään sopivaksi... esim. tuorejuusto....

Tässäpä muutamia kuvia munakaskääryleen tekemisestä...

1365726.jpg

Jotkut kokevat hankalaksi erottaa keltuaiset ja valkuaiset... jos ei halua siirrellä keltuaista munankuoren puolikkaissa, niin käy se näinkin.... muna rikotaan varovaisesti lautaselle ja lusikalla nostetaan keltuainen toiseen astiaan -> helppoa ja nopeaa!

1365727.jpg

... tässä munakaskääryleen pohja menossa uuniin....

1365729.jpg

.. ja noin 25 min. kuluttua...

1365731.jpg

... minä laitoin tuoretta paprikaa vain osaan käärylettä, kun kaikki syöjät eivät meillä siitä tykkää...

1365735.jpg

... rullattua käärylettä on syytä käsitellä erittäin varovaisesti, koska se on pehmeää..... ja ihanaa!

1365737.jpg

Me söimme munakaskäärylettä ihan lounasruokana ruohosipulilla maustetun mummon muusin ja kasvisten kera. Joskus ole tarjonnut käärylettä ystäville illanistujaisissa tuoresalaatin kera. Helppo ruoka valmistaa isommallekkin porukalle, koska sen voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi ja vaan kuorruttaa/lämmittää ennen tarjoilua.

Jauhelihatäytteen lisäksi kääryleen täytteeksi käyvät esim. kinkusta, broilerista, savukalasta, tonnikalasta kasviksista tehdyt täytteet tai vaikkapa sakea sienimuhennos....

HUOM!

Mikäli yllä olevassa ohjeessa oleva pohja tuntuu liian työläältä, niin laitan tähän samaan ohjeeseen kaksi muutakin pohjan teko-ohjetta... näillä ohjeilla tulee rakenteeltaan hieman erilainen pohja ....ihan hyviä kuitenkin ja hieman nopeampia/helpompia valmistaa

Toinen pohjavaihtoehto; 6 munaa+6 dl maitoa+1 dl vehnäjauhoja+1 tl suolaa -> kaikkia ainekset sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi ja paistetaan n. 200 asteessa 20- 30 min.  

Kolmas vaihtoehto pohjaksi; 2½ dl vehnäjauhoja+1 tl suolaa+6 dl maitoa+3 munaa+50 g sul.rasvaa(+ 1-2 valkosipulin murskattua kynttä)  -> kaikki ainekset sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi ja paistetaan n. 200 asteessa 20 - 30 min .

Muistelen näiden kahden pohja-ohjeen olevan Valion ohjeita, 100% varma en asiasta kylläkään ole....