CIMG0269.jpg

Punajuurilaatikkojen lisäksi meillä tehtiin tänä vuonna jouluruoiksi vain porkkanalaatikkoa. Oikein porkkanaista ja jämäkkää, halusin laatikosta tulevan ja tietenkin makua pitää olla reilusti. Laatikot paistoin ihan kypsiksi asti ja ne vain lämmitetään aattona. Meillä ei olla oikein koskaan harrastettu raakojen laatikoiden pakastamista, eikä tosin puolikypsienkään, vaan jokainen tekee kuten tahtoo. Myös maksalaatikko kuuluu meillä joulupöytään, vaan sen ostin valmiina.

Porkkanalaatikko jouluksi 2020
(ohjeella tulee 4 pientä 5 dl foliovuokaa ihan täyteen)

8 dl täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
noin 1,2 kg porkkanasosetta (minulla luoomuporkkanoista itse tehty sose, punnittu soseena)
2 isoa kananmunaa
väh. ½ dl siirappia (+ vielä loraus päälle)
1½ - 2 tl suolaa
jauhettua valkopippuria (2 maustemittaa)
ripsaus jauhettua muskottia

pinnalle; 2 rkl korppujauhoja ja voita nokareina (voin voi tietenkin laittaa halutessaan vasta lämmitysvaiheessa)

Valmistaminen:

Jos teet porkkanasoseen itse, laita kuoritut porkkanat kiehumaan suolalla maustettuun veteen, keitä kypsiksi, kaada vesi pois ja soseuta porkkanat (soseen voisi tehdä pakastimeen jo aikaisemminkin) TAI käytä kaupan valmissosetta

Keitä riisipuuro eli kuumenna maito kiehuvaksi, lisää riisit ja keittele kypsäksi miedolla lämmöllä.
Lisää puuron sekaan porkkanasose ja sekoita kunnolla, samalla seos jäähtyy.
Lisä munat, siirappi ja mausteet ja sekoita tasaiseksi.

Maistele ja lisää tarvittaessa makuja. Minä laitan selkeästi suolaisemmaksi mitä monessa ohjeessa käsketään.
Jaa laatikkoseos (voideltuihin) vuokiin. Ripottele halutessasi pinnalle korppujauhoja ja laita pinnalle pieniä voinokareita.

Paista laatikoita 50-60 minuuttia 175-200 asteisessa uunissa.

CIMG0256.jpg

Meillä ei syödä jouluruokia monena päivänä, joten näistäkin riittää kahdelle ystävälle rasiat/vuoat.