Pohjoisen reissusta ollaan kotiuduttu ja jotain helppoa ruokaa piti saada aikaiseksi. Pakastimessa on aina savukinkkua/palvikinkkua, joten siitä tuli helpolla kastike perunoille. Uus erä sipuleitakin oli jo ehtinyt sen verran kasvamaan, että sain sipulin vihreitä varsia kastikkeeseen reilusti, niin on vähän pirtsakamman väristä.
Aikoinaan sipatti on tehty savukyljestä, mutta minä ainakin olen tehnyt sen jo vuosikymmenien ajan savu/palvikinkusta. Maitopohjaiset kastikkeet eivät ole kaikkien mieleen, mutta ite oon tottunut niihin penskasta lähtien.
Täältä ja täältä löytyy aikaisempia ikivanhoja postauksia sipatista. Nyt tein vaan kertamäärän meille. Eli me syötiin tuo kastike kahdestaan. Oltiin näemmä nälkäisiä. Tosin palvikinkkua laitoin vähemmän mitä monasti, vaan nyt tuntui tuo pienempi määrä olevan ihan riittävä. Kinkkumäärät vaihtelevat netin ohjeissa hurjasti (125 g - 400 g / 5 dl nestettä kastikemäärässä)
Postauksen sipatti valmistui alla olevalla ohjeella.
Sipatti ( = valkoinen kinkkukastike)
(ohjeella tehden tulee 2 reilumpaa annosta tai 3 pienempää)
noin 25 g rasvaa (minä laitoin voita, mutta myös öljyä käytän joskus, toki kastikkeessa ei ole silloin voin makua)
1 sipuli vihreine varsineen hienonnettuna (+ laitoin vielä muutamia pieniä vihreitä varsia hienonnettuna lisää valmiiseen kastikkeeseen)
175 - 225 g palvikinkkua pieninä suikaleina tai kuutioina (alkujaan sipatti on tehty savukyljestä) (minä laitoin nyt vain pienemmän määrän savukinkkua ja oli mielestäni ihan riittävästi)
2 hieman kukkuraa rkl vehnäjauhoja
3 - 3½ dl täysmaitoa (jos haluat valkoisemman/täyteläisemmän makuisen kastikkeen, niin laita osa ruokakermaa)
suolaa
jauhettua valkopippuria (ja tai mustapippuria)
(ruohosipuliakin voi laittaa)
Valmistaminen:
Sulata rasva kattilan pohjalla ja lisää sipulit (älä lisää sipulin vihreitä varsia vielä) ja kinkkupalat ja kuumentele näitä sekoitellen pohjaa myöten kunnes sipuli on kuultavaa.
Lisää jauhot ja sekoita sekaisin. Kaiken jauhon pitäisi kostua, jos ei niin lisää tilkka öljyä tai muuta rasvaa.
Lisää maito kylmänä ja sekoita koko ajan pohjaa myöten kunnes kiehuu, hauduta noin 5 min. Pidempäänkin voi kastiketta haudutella, niin kinkusta irtoaa makua kastikeosuuteen.
Tarkista sakeus (jos mielestäsi liian paksua, lisää nestettä loraus, jos taas liian löysää makuusi, anna kastikkeen kiehua, niin siitä haihtuu nestettä ja se sakenee) ja mausta kastike vasta nyt. Lisää myös sipulin vihreät hienonnetut varret viimeistään tässä vaiheessa.
Vihreät sipulin varret sopivat oikein hyvin lisättäväksi sipattiin mutta vasta ihan kypsään kastikkeeseen, jotta sipulin kaunis vihreä väri säilyy (lämpö, kuumennus tuhoaa kauniin vihreän värin)
Sipatti on oikein hyvää uusien ja vanhojenkin perunoiden kanssa mutta sopii se myös erilaisille pastoille kastikkeeksi
Sipatista saa helpolla erilaisia muunnoksia lisäämällä siihen esim. mieleistään maustettua sulate- tai tuorejuustoa.
Pinnoitettu kattila on hyvä tämänkin maitopohjaisen ruoan valmistuksessa. Freesauksen jälkeen tuohon vaan jauhot päälle, sekoitus, neste perään ja kypsentäminen. Kastike valmis.
Laitoin kastikkeeseen vielä ennen syömään rupeamista reilusti sipulin vihreitä hentoja varsia hienonnettuna.
Laitoin reilu viikko sitten muutamia uusia sipuleita kasvamaan ulos (moneen vapaaseen multatilaan) ihan vaan varsien takia... nyt niitä jo raaskii leikellä ruokiin.
Hyvin tällä nälkä lähti. Lisänä oli vaan punajuuri-ananasraastetta.
Kommentit