CIMG0873.jpg

Monet tykkäisivät syödä kaalikeittoa ja muita kaaliruokia, vaan eivät kuulemma tykkää kaalin hajusta (minusta se kylläkin on tuoksu) ruoanvalmistukjsen aikana. Meitä ei ole koskaan sekään asia haitannut.

Minulla oli tehnyt kaalikeittoa jo monta viikkoa mieli, joten tuumasta toimeen viime perjantaina ja siivouspäivänä keitto kypsymään seuraavan päivän ruokailua varten.

Lihoiksi halusin käyttää tällä kertaa sekä naudan-, (ei ollut keittolihaa kaupassa, joten oli huolittava valmiita kuutioita) että possun kokolihaa. Possukin oli valmissuikaleita. Hauduttelen lihat monasti jo edellisenä päivänä, vaan nyt tein keiton yhteen pötköön valmiiksi, kun ajattelin kanssasyöjän tulevan viluissaan töistä, niin kuuma keitto voisi maistua kahvien sijaan.

Tykkään haudutella naudanlihat pidempään, joten siksi alla oleva valmistusohje. Toki keiton voi valllan hyvin tehdä pelkästään naudanlihasta tai possunlihasta tai keitellä sen vaikkapa jauhelihasta tai jostain makkarasta (voisi olla hyvinkin mausteista)

CIMG0805.jpg

Minulla keittokattilallinen valmistui hissukseen alla olevalla ohjeella. Tällä kertaa käytin siis sekä nautaa että possua, vaan pelkkä jompi kumpikin käy.

Kaalikeitto (käytin lihana naudan ja sianlihaa)

(valmista keittoa noin 5 litraa)

naudan kuutiolihaa (400 - 500 g)

possun kuutio/suikalelihaa (400 - 500 g)

vettä (aluksi 1½ litraa)

sipulia lihojen keitinliemeen 1 iso hienonnettuna

kokonaisia maustepippuria (vajaa 1 rkl )

laakerinlehtiä (4-5 kpl)

paprikajauhetta (1 tl)

lihaliemikuutio (2 kpl )

suolaa (aluksi 2 tl)

--------

valkokaalia noin 1½ kg (puhdistamaton paino)

porkkanoita 4 - 5 kpl

keltasipulia 2 isoa

soijakastiketta (noin ½ rkl)

pieni loraus siirappia

kuivattua meiramia (1 - 2 tl)

mustapippuria myllystä

(monet laittavat vähän tomaattipyrettä mausteeksi, minä en ole tähän kaalikeitossa tottunut)

Valmistaminen

Laita vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi,

Lisää naudan lihakuutiot ja kuumenna seos kiehuvaksi. Sekoita varovaisesti pohjaa myöten, niin pinnalle muodostuu "harmaa vaahto." Kerää vaahto pois pinnalta kauhalla -> liemestä pitäisi tulla kirkkaampi.

Lisää vasta sitten kaikki mausteet liemeen ja anna lihan hautua tunnin ajan.

Lisää sitten samaan kattilaan possunlihakuutiot (minä huuhtaisen nämä monasti) ja jatka lihojen kypsentämistä  noin 1½ tuntia miedolla lämmöllä.

Puhdista ja hienonna kaali.

Kuori ja hienonna sipulit.
Kuori ja leikkaa viipaleiksi/kuutioiksi porkkanat (jos et käytä pakasteversioita)

Lisää kattilaan sekä porkkanat, kaalit että sipulit. Nestettä pitäisi olla sen verran, että ainekset peittyvät. Lientäkin voisi maistella jo tässä vaiheessa ja lisätä makuja tarpeen mukaan.

Anna keiton hautua, kunnes  kasvikset ovat pehmeitä (minulla tähän meni reilu tunti)

Lisää tarvittaessa kypsentämisen loppupuolella vettä, kun jo näkee kuinka kaali on huvennut kypsymisen aikana.

Tarkista vielä kypsän keiton maku. Minä lisäsin tässä vaiheessa keittoon pienen lorauksen soijakastiketta ja siirappia, lisäripsauksen paparikajauhetta ja joitakin kierroksia mustapippuria myllystä. Maistelua, maistelua.

 

CIMG0803-001.jpg

Hetken keitto ehti tasaantua kattilassa kannen alla. Knassasyöjän kotiuduttua päästiinkin maistelemaan keittoa, vaikkei varsinainen ruoka-aika ollutkaan. Kyllä kuuma keitto vaan maistuu, varsinkin pakkaspäivänä.