Minulla ei ole puuliettä, ei pirttiä, ei leivinuunia, vaan siitäkin huolimatta teen silloin tällöin sultsinoita. Lämmöllä muistellen lapsuudenkodissani pidettyjä isojakin talkoita missä saatiin aikaiseksi suuriakin määriä kaikenmoisia karjalaisia piirakoita esim. riisitäytteisiä karjalanpiirakoita, tsultsinoita, tsupukkaita, tattarkakkaroita, mannapyörösiä ja sulhaspiirakoita...

CIMG1119.jpg

Nämä sultsinat (tai tsultsinat, kuten edesmennyt aitini aina sanoi) tehtiin ja syötiin jo lähes vuosi sitten, vaan useammastakin syystä ovat jääneet laittamatta tänne blogiin. Tarkkoja ohjeita näyttää netistä löytyvän mielin määrin, joten minä laitan vaan tällaisen summittaisen ohjeen...

Sultsinat

Kuoriksi tarvitaan karjalanpiirakkapohjia esim täältä löytyy ohje (kuoritaikinaan voi laittaa vähän rasvaa niin halutessaan)

Kypsennettyjen kuorien voiteluun/kastamiseen tarvitaan sulatettua voita tai voi-vesiseosta tai voi-maitoseostakin jotkut käyttävät.

Täytteeksi tarvitaan tavallista kuumaa mannapuuroa...saa olla ihan hyvän sakeaa ja hyvän suolaistakin.

Kuoret ajellaan joko käsin piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi pohjiksi (kuten karjalanpiirakoidenkin teossa) TAI ajetaan pastakoneella pohjat valmiiksi. Koti-kotona pohjat paistettiin hyvin puhdistetun puulieden levyosalla yksi kerraan ihan pikaisesti...niin että kuoreen tulee pikkasen tummia paistoläiskiä.....aikaa mnee siis vain muutamia sekuntteja /puoli. Vaan kun ei ole puuliettä, niin monet paistavat kuoret valurautapaistinpannulla ihan kuiviltaan siis. Pannu oikein kuumaksi ja siinä yksi kuori kerraan mopsasti paistaen. Välillä pannua puhdistetaan, ettei jauhoista tule palaneen makua pohjiin. Mulla ei ole kunnollista valurautapaistinpannut, joten minä paistan AINA sultsinoiden pohjat ihan sähkölevyn päällä...kunnolla vaan sen ensin putsaan ja siinä sitten paistan... jotkut paistavat tsultsinoiden kuoret myös leivinuunin kuumalla arinalla. Tätä tapaa en ole itse päässyt koskaan kokeilemaan. Paistetut kuoret voidellaan heti kypsentämisen jälkeen sulatetulla voilla toiselta puolelta ja laitetaan pinoon voipuolet vastakkain ja liinat ja muovikin päälle, jotta pehmenevät.... näin tehtiin meillä ennen. Nykyisin monet kastelevat kuoren reikäkauhalla voi-vesi (tai voi-maito) seoksessa ja sitten laitetaan kuoret pehmiämään...

Pehmenneet kuoret täytetään kuumalla maukkaalla mannapuurolla (jotkut käyttävät myös riisipuuroa, vaan itse en sitä miellä sultsinoihin) kuvan mukaisesti taitellen tai yksinkertaisesti vaan rullaten sultsina rullaksi. Lapsuudenkodissani sultsinat käärittiin aina vasta pöydässä... pehmenneet pohjat olivat pinossa pöydän päässä, kuuma puurokattila vieressä ja siitä sitten joku täytti ja kääri sultinat jokaiselle. Jos kuoret on perinteiseen tapaan voideltu vaan toiselta puolelta sulatetulla voilla, laitetaan puurotäyte sille ei voidellulle puolelle. Sultsinat syödään heti lämpiminä ihan käsin. Syönti vaiheessa sultsinan voi vielä kääntää kaksinkerroin pituussuunnassa, niin ei täyte pursua yli mistän kohtaa....

CIMG1118.jpg

...ja syöntivaiheessa vielä kiepsauttaa tuota avonaiset päät vastakkain ja aloittaa siitä päästä syönnin, niin ei puuro tursua rinnuksille...

CIMG1123.jpg

Minä jakelin osan tekemistäni sultsinoita parille vanhemmalle ystävälle, joiden ajattelin ymmärtävän näiden herkkujen päälle.... 

Voisipa näitä tehdä jo uudemmankin kerran, varsinkin kun viimeinkin meillekkin ostettiin oma pastakone... tykkään toki ajella kuoria ihan perinteiseenkin tapaan pulikalla.

Te jotka teette karjalanpiirakoitakin kotosalla, kokeilkaas sultsinoidenkin tekoa....siinä niitä syntyy samalla mitä karjalanpiirakoitakin, vaikka sitten käyttäen samaista riisipuuroakin täytteeksi.