image.jpg

Välillä tekee jopa itselläkin mieli ihan tavallista ruskeaa lihakastiketta. Tällä kertaa tein sen possun suikalelihasta.

Monissa ohjeissa laitetaan lihat ja ruskistetut jauhot yhtä aikaa kypsymään, vaan minä tykkään haudutella ensin lihoja (vaikka tekisin possun lihasta)  ja vasta sitten lisään jauhot. En ole tottunut hauduttelemaan suurustettua kastiketta tunti tolkulla, vaan nämäkin on niin tottumis kysymyksiä.

Kermaa en tällaiseen perinteiseen kastikkeeseen laita ollenkaan.

Kuvassa oleva kastike valmistui alla olevalla ohjeella.

Ruskea possunlihakastike (jauhot ruskistettu)

400 g possun suikalelihoja  (minulla oli maatiaispuossun lihasuikaleita, maustamaton)

+ rasvaa lihojen ruskistamiseen

1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna

vettä (aluksi 6-7 dl eli sen verran, että lihat kunnolla peittyvät kattilassa)

suolaa (aluksi vajaa 1 tl)

paprikajauhetta (aluksi ½ tl)

(soijakastiketta pieni loraus...ei välttämätön)

sinappia (noin 1 rkl)

mustapippuria myllystä oman maun mukaan

50 g voita

1 dl vehnäjauhoja (määrällä tulee sakea kastike)

Valmistaminen

Ruskista lihat kuumalla pannulla oikein ruskeiksi ja lisää ruskistamisen loppupuolella hienonnettu sipuli freesaantumaan sekaan. Siirrä ainekset kattilaan ja  lisää vesi ja mausteet. Anna lihan kypsyä miedolla lämmöllä noin1 tunti. (jos lihapalat ovat kookkaita, pidennä kypsymisaikaa)

Sulata voi paistinpannulla, lisää jauhot ja ruskista jauhot paahteisen ruskeaksi. Varo polttamasta. Lisää ruskistetut jauhot kattilaan (kuohuu vähän, vaan kyllä se siitä rauhottuu) ja sekoita varovaisesti/rauhallisesti, kunnes kastikeosuus on tasaista. Voimakkaasti ei saa vatkailla, sillä tunnin hautumisen jälkeen possunlihan pitäs olla jo nioin kypsää, että se voi mössääntyä. Jatka kypsentämistä 10-15 min, jotta jauhotkin kypsyvät. Tarkista lihan kypsyys ja kastikkeen sakeus -> lisää vettä tarvittaessa. Tarkista kastikkeen maku.

image.jpg

Me söimme possunlihakastikkeen kanssa keitettyjä perunoita, porkkana-kesäkurpitsa-fetapihvejä ja omena-punajuuriraastetta.