Tällä ohjeella olen tehnyt suolaista piirakkaa muutaman kerran erilaisilla päällyksillä. Tässä piirakassa käytin lihana Vuolu kypsää porsaan filettä. Minä paistoin piiraan suorakulmaisessa piirakkavuoassa,mikä on suurin piirtein saman kokoinen pyöreän pyrex vuoan (näitäkin on eri kokoja...mulla on halkaisija 27 cm) kanssa.
Täältä löytyy alkuperäinen ohje. Tykkään erityisesti tämän piirakan pohjasta....kaurahiutaleet ja muusijauhe tuovat mukavaa rakennetta pohjaan. Myös tämä pohja ja on meillä tykätty. Tämän kertaista pohjaa ei tarvitse esipaistaa, vaan raakan pohjan päälle kootaan piiras ja laitetaan se paistumaan. Tykkään tällaisista ohjeista. Viime viikolla kokeilin erästä netissä paljon kehuttua piirasohjetta ja meinasin tuskastua sen piiraan pohjaan ihan kokonaan.
Tämä pikkuinen piiras syntyi alla olevalla ohjeella.
Kinkkupiirakka
(käyttämäni vuoan koko 20x27 cm)
Pohja
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl perunamuusijauhetta
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
75 g voita sulatettuna
1 dl kylmää vettä
Täyte
200 g kypsää porsaan vuolu filettä (tai kypsää kinkkua tms)
½ punaista suippopaprikaa
noin 2 dl juustoraastetta
tuoretta persiljaa (tai purjon vihreää osaa ihan pieniksi hienonnettuna)
2 dl ruokakermaa (maidollakin tulee ihan ok piirakkaa)
2 kananmunaa
mustapippuria muutama kierros myllystä
ripsaus suolaa/yrttisuolaa
ripsaus paprikajauhetta
Sekoita pohjan kuivat aineet sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sulatettu voi.
Sekoita taikina tasaiseksi.
Taputtele taikina piirakkavuoan (missä on leivinpaperi) pohjalle ja reunoille.
Hienonna file ja paprika pieniksi kuutioiksi ja levitä ne pohjan päälle.
Ripottele seuraavaksi juustoraaste tasaisesti joka paikkaan täytteiden päälle.
Ripottele tuoretta hienonnettua persiljaa reilusti piirakan päälle.
Sekoita kerma ja munat ja mausta seos. Maistele sitä ihan rohkeasti...
Kaada kerma-munaseos vuokaan ja tasoita pinta paistinlastalla....juustoraaste kostuu ja ruskistuu uunissa tasaisemmin.
TAI sekoita ihan kaikki täyteainekset kulhossa sekaisin ja levitä vasta sitten paistamattoman pohjan päälle... makuasia kummin haluaa tehdä.
Paista piirakka 175- 200 asteisessa uunissa keskitasossa n.30-35 min. Tarkkaile paistumista, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Piirakka on valmis, kun pohjakin on saanut väriä ja täyteainekset ovat hyytyneet ja saaneet mieleisen ruskean värin.
Kuvat on otettu joskus viime syksynä tekemästäni piirakasta, kun perisljaa kasvoi ruukuisssa vielä paljon...persiljan tilalle vihreyttä antamaan voisi laittaa esim purjon vihreää osaa hienonnettuna.
Kannattaa malttaa antaa piirakan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista, niin saa leikkauspinnat siisteiksi. Me haluttiin heti syömään, joten epäsiistin näkösiä palojahan piirakasta tuli...
Kommentit