IMG_20220114_170334.jpg

Taas kinkkupiirakkaohje. Tälläkin ohjeella tulee pellillinen ja täyte on prikulleen samanlainen mitä aikaisemmassa alla olevassa linkissä olevassa ohjeessakin, ainoastaan pohja on ihan erilainen. Tämänkin piirakan täytettä voi muuntaa oman maun mukaiseksi vähentämällä kinkkumäärää ja lisäämällä esim kasviksia tai sieniä, lisäämällä täytteeseen auraa tai muuta mieleistä ainesta. Myös "munamaitoon" voi upottaa esim tuorejuustojen ja hapanmaitovalmisteiden jämät.

Tämä pohja on rakenteeltaan ihan erilainen mitä tämä toinen samanlaisaella täytteellä oleva piirakka on, minkä jo aikaisemmin postasin.

Tämän postauksen piirakka valmistui alla olevalla ohjeella.

Kinkku-juustopiirakka

(pellillinen, pellin koko 34x37 cm)

Pohja:

250 g voita

1 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

5 dl vehnäjauhoja (tästä vosi esim 1 dl korvata ruis- tai grahamjauhoilla)

2 dl maustamatonta jogurttia (myös kermaviili käy)

Täyte:

400-500 g savukinkkua hienonnettuna (minä laitoin isomman määrän, jolloin tulee runsaskinkkuista piirakkaa)

1 keskikokoinen punainen suippopaprika pieninä kuutioina

noin 5 dl juustoraastetta

"Munamaito"päälle:

2 dl kermaviiliä (tms, hätätingassa tämäkin voi olla vaikka maitoa, tuo munamäärä kyllä jaksaa hyydyttää)

2 dl (ruoka)kermaa

1 dl maitoa

5 isoa kananmunaa

suolaa (½ tl, kinkun suolaisuus?)

paprikajauhetta (noin ½ tl)

ripsaus jauhettua valkopippuria

Mittaa kulhoon kaikki kuivat ainekset ja pieniksi paloiteltu kova voi. Nypi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää jogurtti ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle nokareina ja taputtele/painele käsin tasaiseksi pohjaksi. Tarvittaessa voi käyttää vehnäjauhoja apuna pohjataikinan tapuuttelussa. Nosta myö vähintään 2 cm taikinareunat.

Levitä hienonnettu kinkku, paprikakuutiot (+ muut täytteet, jos sellaisia lisäät) ja juustoraaste raakan pohjan päälle, ihan reunoille ja kulmiin asti kaikkia aineksia.

Yhdistä liemen kermaviili, kerma, maito, munat ja mausteet tasaiseksi seokseksi ja kaada se täytteiden päälle ohuena nauhana.Tasoita piirakan pinta paistinlastalla, niin että juustoraaste kostuu joka kohdasta (paistuu tasaisemmin)

Paista piirakkaa uunin keskiosassa lähes 200 asteisessa uunissa 30-35 min. Kurkkaa myös pohjalle, että sielläkin on kunnon paistopinta. Tämä pohja paistuu/kypsyy helposti. Älä ylipaista piirakkaa kuivaksi.

Anna piirakan jäähtyä täysin kylmäksi, niin saat leikattua siistejä palasia (sahateräisellä ) terävällä veitsellä.

IMG_20220114_170355.jpg

Jos tämän piirakan lämmmittää tarjolle, niin ei kannata ihan tulikuumaksi lämmittää, ettei pohjan rakenne kärsi.

IMG_20220114_161528.jpg

Tässä vielä kummatkin kinkkupiirakat. Tämän postauksen piiras on oikealla ja vasemman puoleiseen löytyy ohje täältä. Näissä on siis päälys samanlainen, vain pohjat eroavat.