Nämä pullat ovat olleet kokeiltavien listalla jo pitkään.... Omenakiekkojen ohje sattui silmiini Maku-lehden reseptiarkistossa, alkuperäisen ohjeen löydät täältä. Jääkaapissa on vielä aika monta purkillista sisareni tekemää omenasosetta ja sitä olisi tarkoitus käyttää näihin pulliin. Laitoin soseeseen kaikelta varalta vähän siivilöityjä perunajauhoja, jotta se käyttäytyisi uunissakin "kiltisti".... ja hyviä tuli omenakiekoista.

1911875.jpg

 

Jokainen voi tehdä ihan oman mieltymyksensä mukaan pehmeän pullataikinan.... tein kerrankin taikinan melkein ohjeen mukaan, vähensin hieman rasvaa.... ja tässä pullataikinassa ei kananmunaa olekkaan... ohjeen mukaan tehtynä omenakiekot koristellaan tomusokerikuorrutuksella paiston jälkeen...minä laitoin koristeeksi vaan raesokeria.

Omenakiekot

( 28 kpl isoja pullia)

5 dl maitoa
1 pala (50 g) hiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
14–16 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia (laitoin 150 g)

Täyte

300 g paistonkestävää omenamarmeladia ( minä laitoin kotitekoista omenasosetta ja siihen vähän sekaan perunajauhoja siivilöitynä)

Voiteluun muna

Koristeeksi jäähtyneille pullille

1 1/2 dl tomusokeria
2–3 tl sitruunan mehua

TAI  koristele pullat raesokerilla ennen paistamista

Valmistaminen

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita hyvin. Lisää kolmasosa jauhoista ja vatkaa taikinaa voimakkaasti. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot taikinaan vähitellen vaivaten. Alusta kimmoisa, kulhon laidoista irtoava taikina. Peitä ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja leikkaa se kahteen osaan. Kauli taikinapala suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä puolet marmeladista päälle ja rullaa levy. Leikkaa tanko noin 2 sentin paloiksi ja nosta palat viinerivuokiin/pullavuokiin kierrepuoli ylöspäin. Toimi toisen taikinapalan kanssa samoin. Peitä leivinliinalla ja anna kohota. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Voitele kohonneet pullat munalla, jonka rakenne on sekoitettu rikki.  Ripottele raesokeria pinnalle, mikäli et aio koristella pullia paistamisen jälkeen. Paista pullia 15–17 minuuttia.

Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrute ja lusikoi se pieneen muovipussiin. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja raidoita pullat ennen tarjoilua.

1911874.jpg

Näitä tehdään toistekkin....