CIMG0853.jpg

Monet käyttävät 0,7 ohjetta kakkupohjien teossa. Useat taasen väittävät sitä vaikeaksi ja hankalaksi, kun pitää punnita ja laskea. Juu, niin pitää. Minusta se ei ole sen hankalampi kuin muutkaan. Minulla ainakin on keittiövaaka käytössä hyvin usein leipoessani. Taskulaskimen otan laskemiseen, niin ei tule ajatusvirheitä.

Ekan kerran olen lukenut 0,7-pohjasta (tai 70% pohjasta) Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaiset (2009), vielä silloin en ruvennut tätä ohjetta käyttämään. Netistä löytyy monia kirjoituksia tästä pohja-vaihtoehdosta. Linkittelen niitä postauksen loppuun.

Jos ootte tottuneet tekemään kakkupohjan kaikkea yhtä paljon-ohjeella, on tämä kakkupohja rakenteeltaan hieman erilainen ja kestää kostutusta pikkasen enemmän. Minusta tätä on jämäkämpänä helpompi käsitellä.

Vuoka kannattaa käsitellä ensin. Riippuen millainen vuoka, voitelu (+jauhotus)  tai vuokaspray tai vuoan voitelu kokonaan ja paperi pohjalle tai korotusreunojen laitto, kuten minä tein. kts alempaa.

Monet vannovat nykyisin PME-vuokien nimeen, mutta onhan ennenkin tehty hyviä, korkeita onnistuneita pohjia. Minusta hyvän pohjan valmistuminen ei ole vuoan materiaalista riippuvainen. Teille joille PME- vuoat ovat oudompia, niin googlatkaas. Kyse on siis eri kokoisista alumiinisista korkeista kakkuvuoista. Vuoan sanotaan johtavan hyvin lämpöä ja tuloksena pitäisi olla kauniin värinen kakkupohja. PME- vuokia myyvät leivonta-alan nettikaupat ja näyttää niitä olevan esim. Kärkkäiselläkin. Muutaman kerran olen käyttänyt PME- vuokaa, mutta en mitenkään ihastunut siihen.

 

Mitenkäs  0,7 ohjeella kakkupohja tehdään?

1. Punnitse huoneenlämpöiset  kananmunat ilman kuoria. (muista taarata vuoan paino tai punnitse se ensin ja vähennä se munien ja vuoan yhteispainosta)

2. Sokerin määrä = munien määrä grammoina kertaa 0,7. Käytä mielellään hienojakoista sokeria.

3. Jauhojen määrä on grammoina  sama kuin sokerin.

(Jauhoista voi osan laittaa perunajauhoja. Monien käyttämä määrä on 30% perunajauhoja ja 70% vehnäjauhoja. Tai perunajauhoja 20 % ja vehnäjauhoja 80%. Prosenttilaskulla ei tartte ruveta laskemaan, jos ei halua. Perunajauhon voi ihan silmämääräisestikin laittaa, kunhan jauhojen kokonaispaino on sama kuin sokerin eli 0,7 kertaa munien paino)

4. Leivinjauheen käytöstä ollaan montaa mieltä. Kun on hyvä muna-sokerivaahto, ei sitä välttämättä tarvitse laittaa. Minä laitan aina vähän leivinjauhetta. (1-2 tl pohjan koosta riippuen, se käyttääkö leivinjauhetta vai ei, vaikuttaa valittavaan paistovuoan kokoon)

Valmistaminen

Mittaa kaikki tarvittavat aineet. Laita uuni kuumenemaan 150-175 astetta, riippuen vuoan materiaalista.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri hyväksi paksuksi kuohkeaksi vaahdoksi (kone hyvä, jolloin kädet vapautuisi mittaustöihin ja vuoan käsittelyyn)

Kaiken A ja O on hyvä munavaahto. Vanha tapahan on kokeilla vaahdon pinnalle kahdeksikkoa tms ja kuvion pitää pysyä, = hyvä vaahto. Jos kuvio leviää heti, on vaahdotusta jatkettava. Jotkut pitävät ohjenuorana, että muna-sokeria pitää vaahdottaa yhtä monta minuuttia kuin munia on kpl, eli tätä tekemääni 8 munan pohjaa olisi sen mukaan pitänyt vaahdottaa vähintään 8 min. Vatkasin kyllä pidempäänkin, sillä vatkasin sähkövatkaimella.

Sekoita kuivat ainekset hyvin sekaisin.

Lisää jauhot siivilän läpi muutamassa erässä sekoittaen nostellen. Itse käytän jauhojen yhdistämiseen nykyisin pallovatkainta. Nuolija, haarukkavatkain tms. Tärkeintähän on se, ettei saa enää vatkata. Muuten vaaahto laskeentuu. KUitenkin on sekoitettava sen verran, että jauhoja ei jää paakkuun. Kosteita jauhopääkkuja ei saa enää oikein millään korjattua.

Kun olet lisännyt viimeisen jauhoerän ja taikina näyttää tasaiselta, varmista vielä nuolijalla nostellen ihan pohjaa myöten. Monasti pohjalle jää sekoittumatonta jauhoa tai löysempää taikinaa. Kumpikaan ei ole hyväksi.

Laita kakkutaikina heti esikäsiteltyyn vuokaan. Tasoita pinta hyvin. Vuokaan pitäisi jäädä reilu kohoamistila. (Jonkun mielestä tässä vaiheessa pitäisi kakkuvuoka pudottaa pöydälle tasaisemman kohoamisen takia? En koskaan tee tätä)

Paista kakku tavallisen uunin alimmalla tasolla ritilän päällä. Kypsentämisen alkuvaiheessa ei saa täryytellä uunia, muutoin kakku voi lätsähtää, koska sen tukirakenteet eivät vielä ole kypsyneet.

Kokeile kakun kypsyys tikulla kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä pohja. Paistoaika on 30 min eteenpäin,  riippuen pohjan koosta ja korkeudesta.

(Monissa ohjeissa lukee, että uunista otettu kakkuvuoka käsketään pudottaa  noin 30 cm korkuudelta pöydälle. Tätä tapaa perustellaan sillä, että kakku ei lätsähtäisi jäähtyessään. Ketä asia kiinnostaa ja hän ken asiaan uskoo voi lukea täältä asiasta enemmän.

Kumoa kakkupohja hieman jäähtyneenä mielellään ritilälle, niin se pääsee jäähtymään kauttaaltaan.

CIMG0848-001.jpg

Koska vuoan reunus oli ihan liian matala, laitoin korotuksesksi kaksinkertaisesta leivinpaperista lisäreunat. Lisäreunus oli kiristetty yläreunasta kiinni lemmarilla, minkä olen jo ottanut pois ottaessani kuvaa. Vuoka on myös jo aika kulunut, niin laitoin paperin myös pohjalle. Paperi tarttuu hyvin voideltuun vuokaan. Ja tokihan pohjapaperi edesauttaa pohjan irtoamista. Monet laittavat aina pohjalle paperin ja pyöräyttävät reunat irti ennen kumoamista.

CIMG0851.jpg

Tämä pyöreä pohja on myös tehty 8 munasta, kuten alempi suorakaiteen mallinenkin. Pyöreässä pohjassa on jauhoista 30 % perunajauhoja. Tämä kakkupohja käytettiin isoon mansikka-kermakakkuun.

2762-001.jpg 

2764.jpg

Tämä 8 munan 0,7 ohjeella tehdyn pohjan tein omalle suvulleni, kun vietettiin yhteinen viikonloppu Tahkolla. Ekassa kuvassa tuo säädettävä reunavuoka näyttää jo hieman löystyneen, mutta kyllä suorakaiteen mallinen pohja oli yhtä leveä molemmista päistä. Pienet painaumat kulmissa sai korotettua täytteillä.

Laitan vielä kertauksena tämän pohjan määrät 0,7 ohjeella laskettuna.

- 8 kpl munia ilman kuorta painoi punnittuna 440 g

- sokeria tuli 440 x 0,7 = 308 g

- jauhoja tuli 440 x 0,7 = 308 g (laitoin 20 % perunajauhoja eli 308 x 0,2 = 62 g perunajauhoja ja silloin vehnäjauhoja tuli 308 - 62 = 246 g)

+ minä laitan tällaiseen pohjaan 1½ tl leivinjauhetta.

2839.jpg

Tässä pohja täytettynä. Kukaan ei enää tiedä pienistä epätasaisuuksista pohjassa. Valmiin kakun näätte joskus myöhemmin.

Tarun Taikakakut -blogissa on paljon hyvää asiaa pohjan teosta. Jos on itsellesi ajankohtainen aihe, käyppäs lukemassa sieltäkin hyviä vinkkejä.

Hyviä kirjoituksia 0,7 ohjeesta löydät  täältä Annen LIian hyvää- blogista.

Kohokohta sivustolla ohjeesta kerrotaan hyvinkin seikkaperäisesti.

Täältä on ihan mielenkiintoinen taulukko kakkupohjien tilavuuksista ja riittävyydestä. (minä lasken samalla periaatteella eli 1 munasta tulee kolmelle syöjälle, toki tähän vaikuttaa monet asiat.)