CIMG9980.jpg

Näihin piirakoihin on taikina tehty vielä tällä ohjeella. Tuon linkin takaa löytyy myös enemmän kuvia tekemisvaiheesta

Olen hienosäätänyt riisipiirakoiden/perunapiirakoiden taikinaa hieman erilaiseksi, siitä oma postaus.

Ekan käsileikkauksen jälkeen piti jotain näperreltävää keksiä = käden kuntoutusta, niin päätimpä tehdä karjalan/riisi- ja perunapiirakoita.

Tälläkin kertaa tein piirakoista isoja, ruokapiirakoita. Karjalanpiirakoiden puuro on hauduteltu haudutuspadalla ja sen kyllä huomaa. Tuntuu että se menee väkisin osittain ylikypsäksi. Mutta hyväksyin puuron näihin, koska söimme piirakat ystävien kanssa, eikä niitä kukaan arvostellut. Puuroa hauduteltiin useampikin erä, sillä kanssasyöjäni halusi tehdä sillä kans puuroa. Mikähän siinä on, kun käytetään konetta/laitetta, niin miesväkikin innostuu keittiöhommeleista. Onkohan muilla niin?

CIMG9928-001.jpg

Meillä haudutuspadalla (meillä edullinen Prego haudutuspata, mutta ihan ajaa sen asian meillä mitä pitääkin) tehdään riisipuuro niin, että haudutellaan vesipohjainen paksu puuro (jos käyttää korkeampaa lämpöä, kypsyy puuro reilussa tunnissa), lisätään kerma ja suola ja haudutetaan vielä noin 20 min. Maistellaan ja laitetaan voita nokare, kenties. Syöntipuurona ihan ok, mutta piirakoihin keitän puuron jatkossa ihan vaan kattilassa.

Haudutuspadalla tehtävien ruokien ohjeita löytyy paljon netistä esim. täältä.

Riisipiirakoihin tykkäisin, että puuro saa olla just ja just kypsää, vähän sakeampaa ja suolaisempaa mitä syöntipuuro. keittelen puuron jo yleensä edellisenä päivänä ja piirakoiden tekoon rupean aamulla varhain.

CIMG9977.jpg

Minut on äitini opettanut tekemään perunapiirakan pyöreäksi, silloin reilu 50 vuotta sitten. Jotkut tekevät senkin soikeana. Ei pyöreäksi rypyttäminen ole sen vaikeampaa mitä soikean muotoisen piirakan teko on. Ja juu, käytän leivinpaperia piirakoiden alla, vaikka se tummuukin, jos sitä näkyy paljon piirakoiden alta.

Perunasoeenkin tein jo edellisenä päivänä valmiiksi. Jauhoisia perunoita, kermaa, suolaa, voita-> paksu muusi. Piirakoiden tekopäivänä laitoin muusiin kananmuna löysykkeeksi ja ottaahan se väriä vähän enemmän uunissa.

CIMG9979.jpg

Tällä kertaa voitelin kummatkin piirakat sulatetulla voilla paiston jälkeen, ihan joka kohdasta. En siis kastanut voi-vesiseoksessa. Leivinpaperin ja leivinliinan alla kun hetken tekeytyivät, olivatkin piirakat valmiita syötäviksi.