CIMG1577-001.jpg

Muutamia viikkoja sitten tuntui jotta minkä vaan lähteen aukaisi, oli galettiohjeita tarjolla. Tokihan niitä on ollut aikaisemminkin....minullakin on kokeitavien nipussa ainakin 3 erilaista makeaa galetteohjetta odottamassa, vaan tähän otin ohjeen yhdestä luottoblogistani eli Leenalta.

Ulkonäöltään tekemäni omenagaletet ovat rujoja, vaan mausta tykkäsin paljonkin. Pohjan mieto rukiinen maku oli mieluinen. Mieluista oli minulle myös se, etteivät nämä ole kauhean makeita, vaikka sokeria aika reippaasti laitoinkin omppujen päälle/sekaan.

CIMG1585.jpg

Sakean vaniljakastikkeen kera galettepalakin kaunistui kummasti....

CIMG1559.jpg

Täältä löytyy Leenan alkuperäinen ohje, myös luumuinen versio  ja alla minun muokkaamani ohje

 

Omenagalette

(ohjeella tulee 4 kpl halkaisijaltaan noin 15 cm piirakkaa )

Rukiinen kuoritaikina:

200 g vehnäjauhoja

100 g ruisjauhoja

80 g sokeria

200 g voita

1 muna

(ripaus suolaa)

Täyte:

omenaa

kanelia

sokeria

(ripsaus kardemummaa... tällä kertaa en laittanut, vaikka kardemummafani olenkin)

Reunojen voiteluun: kananmuna.... jos reunat nyt yleensäkkään haluaa voidella

Valmistaminen:

Mittaa kulhoon jauhot, sokeri, voi (kuutioi kylmä voi) ja suolaripsaus.  Nypi ainekset sormin sekaisin tai vatkaa ne nopeasti vatkaimella murumaiseksi.

Lisää muna ja vatkaa nopeasti sekaisin....minä tein tämän ihan käsin.

Nosta taikina jääkaappiin kohmettumaan/tekeytymään. Kylmistä aineksista tehdylle taikinalle riittää 20 - 30 min.

Taikinan ollessa tekeentymässä, kuori omenat ja viipaloi/kuutioi ne valmiiksi. Sekoita sekaan kanelia ja sokeria oman mielen mukaan. Minulla oli yllättävän happamia kotimaisia omenoita ja sokeria sai laittaa ihan reilusti....silti valmis galette  ei ollut kovin makeaa.

Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan. Kauli jauhoja apuna käyttäen suurinpiirtein ympyrän muotoisia ohuehkoja levyjä. (Voit kaulita suoraan leivinpaperin päällä, jos haluat.)

Levitä omenasiivut/kuutiot taikinan keskelle jättäen 3 - 4 cm tyhjäksi taikinan reunoilta. Ripottele päälle kanelisokeria ja ripaus kardemummaa. Käännä sen jälkeen taikinareunat vapaasti täytteen päälle. Voitele reunat munalla.  Nosta galettet uunipellille ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

CIMG1562.jpg

CIMG1567.jpg

CIMG1570.jpg

CIMG1574.jpg

Yllä olevalla ohjeella tulee siis 4 tällaista galettea....osa syötiin ite ja osan jakelin ystäväperheille maistiaisiksi.

CIMG1581.jpg

Seuraavaksi taidan kokeilla sitruunaisen makuista omenagalettea ja josko sitten olisivat vuorossa suolaiset galetet...