IMG_20220312_165229.jpg

Ehdotin siskolleni kolmea eri jälkkäriä ja hän valitsi paistetun juustokakun, mikä passasi mulle oikeinkin hyvin. On myös omaa herkkua ja juustotkin oli jo valmiiksi ostettu, sillä aikomus oli ollut tehdä kakku jo aikaisemmin. Ne 2 muuta jälkiruokaehotusta olivat tiramisu ja marjaparfait.

Tämän juustokakun ohje on alkujaan Maku-lehden sivuilta

ja täältä löytyy minun aikaisempi postaus samasta kakusta.

Alla olevaan ohjeeseen olen tehnyt pieniä muutoksia ja tällä ohjeella on tämän postauksen kakku valmistettu.

Tällä kertaa paistoin juustokakun 20 cm irtopohjavuoassa alkuperäisestä ohjeesta poiketen. Onkohan koskaan paistanut 15 cm vuoassa tämän kokoisella ohjeella tehtyä kakkua?? Maustoin myös kakkua voimakkaammin sitruunan makuiseksi. Ja pidensin vielä paistoaikaa. Ja lisäsin vähän pohjan osuutta, sillä halusin nostaa edes vähän keksireunojakin ja koska tein hieman isompaan vuokaan. Joissakin ohjeissa keksipohja laitetaan vain pohjalle (ja sitä voidaan myös esipaistaa, ite en tee koskaan tätä vaihetta) tai siitä nostetaan ihan kunnon reunukset. Minun kakkuun tuli siltä ja väliltä, vaan eipä tuo syöntiä haitannut.

Amerikkalainen juustokakku (New Yorkin juustokakku, paistettu juustokakku)

(irtopohjavuoan koko 15-20 cm, kuvan kakku on tehty 20 cm vuokaan, maku-lehden alkuperäisessä ohjeessa kehoitetaan käyttämään 15 cm vuokaa)

Pohja

100 g Digestive-keksejä (laitoin 130 g, koska tein kakun isompaan vuokaan)

45 g voita (laitoin 55 g)

Täyte

600 g tuorejuustoa (minulla oli tällä kertaa 400 g Philadelphiaa ja 200 g valion Viola maustamatonta tuorejuustoa)

2 dl sokeria (minulle piisaisi ihan vähän vähemmänkin makea, vaan kaikista muista syöjistä ei ollu liian makea)

200 g ranskakermaa

3 kpl isoja munia

1 kpl sitruunan raastettu keltainen kuori (oikein hienoksi raastettuna)

1 -2 rkl sitruunan mehu (laitoin isomman määrän)

2 rkl vehnäjauhoja (tai maissitärkkelys- tai perunajauhoja)

Meillä lisäkekastikkeessa:

kotimaisia pakastemansikoita sulaneena (myös mehu), säilykepersikoita, tomusokeria ja sitruunamehua

Valmistaminen

Ota ainekset ajoissa huoneenlämpöön.

Laita uuni lämpenemään 150-160 asteeseen.

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai pakastepussissa kaulinta/lihanuijaa apuna käyttäen. Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon.

Vuoraa 15 - 20-senttinen irtopohjavuoka leivinpaperilla TAI pingota leivinpaperi vain pohjalle ja sipaise rasvaa reunoille....minä tein näin.  Painele keksi-voiseos pohjalle tasaisesti. voit myös nostaa keksiseoksesta matalat reunat, tällöin pohjasta tulee vain ohuempi (minä tein näin)

Vatkaa (esim sähkövatkaimella) keskenään tuorejuusto ja sokeri sileäksi, lisää ranskankerma. Sekoita (minä tein tämän vaiheen pallovatkaimella, ilmaa ei haluta seokseen) sen jälkeen joukkoon munat yksi kerrallaan, samoin pestyn sitruunan raastettu kuori ja sitruunan mehu. Siivilöi vehnäjauho joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Maistele seosta.

Kaada täyte pohjan päälle ja kopauta vuokaa pari kertaa pöytää vasten (mahdolliset ilmakuplat pois). Tasoita lastalla ja paista uunin alaosassa pellin päällä noin 1 tunti ja 15 min tai kunnes kakku on reunoilta hyytynyt mutta keskeltä hieman kostea, hyllyy siis vähän keskeltä, kun hytkytät vuokaa.

Sammuta uunista virrat pois ja anna juustokakun kypsyä jälkilämmöllä vielä noin tunnin. Jätä uuninluukku hieman raolleen. Tällä hitaasti jäähdytyksellä yritetään välttää juustokakun repeäminen. Tosin joskus tuntuu, että teet niin tai näin, se repeää  tai toisaalta ei repeä yhtään, vaikka tunnin avonaisessa uunissa olon skippaisi.

Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä, minkä jälkeen siirrä se jääkaappiin tekeentymään mielellään yön yli. Älä laita muovipussia kakun päälle, sillä pintaan muodostuu kosteutta. Minä laitoin suojaksi lautasen kumollaan, niin että yhteen reunaan jäi pieni aukko, mistä kosteus pääsi pois. Oli lautasen alapinnalle kosteutta siitäkin huolimatta tullut, mutta ei valunut kakun pinnalle.

Kun laitoin kakun tarjolle, pyöräytin varovaisesti reunat kaikelta varalta ohuella muovilastalla ennen vuoan aukaisemista.

Valmista sosekastike soseuttamalla kaikki ainekset ja makeuttamalla oman maun mukaan sokereilla (ja sitruunamehulla)

IMG_20220310_201955.jpg

Kakku menossa uuniin. Mulla falskas taas tässä vuokamallissa vuoka ja kun rupes tulemaan käryjen haju uunista, muistin vasta laittaa vuoan pellille. Yleensä laitan vuoan pellille kaikelta varalta.

original_a067597e-09ba-4b0b-aaf5-1716c2a

vaikka kakku oli jäähtymässä uunissa ja sitten huoneenlämmössä, repesi se pikkasen keskeltä, vaan eipä tuo syöntiä haitannut. Joskus se vaan repeää, vaikka yrittäs kuinka ettei niin tapahtus ja tekee samalla ohjeellakin.

IMG_20220312_164827.jpg

Kakun reunus ei ole kauhean siisti, koska nostin keksimurulla reunaa osittain. Ohjeen suluissa olevat pohjamäärät eivät riitä nostamaan korkeaa keksireunusta. Ens kerralla laitan vaan pohjalle keksimurut. Meillä kakku on kovin riittoisaa (on täyttävää), tästä syötiin ja syötiin ja syötiin ja riitti tästä vielä muutaman päivän päästä ystävällekin palaset.

IMG_20220312_165632.jpg

Ihanaa oli.