CIMG2338.jpg

Vuosien varrella Nigellan fudgeohjeella on tullut tehtyä monenmoisia fudgeja, vaan tätä makuyhdistelmää kokeilin ihan ekaa kertaa muutama viikko sitten. Nämä tulivat mieleen yhtenä iltana, kun halusin tehdä jotain herkkua kotona pitkäaikaisen kollegan jäädessä pois työelämästä. Kondensoitua  maitoa sattui olemaan  kaapissa, vaan lakritsin takia piti kanssasyöjä laittaa kauppaan. Yritin siinä sitten selostaa, että semmosia ihan tavallisia mustia, ei täytteisiä lakritsia...noh, niitä toki sain, vaan mieluiten näihin varmaan käyttäs ihan peruslakritsia, ei tartte olla tuollaista reikästä. Pääasia kuitenkin, jotta jotain passelia löysi kaupasta...

CIMG2293.jpg

Alkujaan taisin ekan kerran hoksata tällaisen makuyhdistelmän suklaapossun blogista. Iso kiitos sinne ohjeesta.

Tässäpä ohje miten minä sitruunaiset valkosuklaa-lakritsifudget tein...

 

Sitruunainen valkosuklaa-lakritsifudge

(fudgepalojen koosta riippuen tästä leikkaa ihan hyvin noin 50 palaa...on sen verran makeaa, jotta kannattaa leikata pieniksi paloiksi)

1/2 prk kondensoitua maitoa (ei siis sitä toffeeksi keitettyä, yhdessä täydessä purkillisessa on 397 g)
400 g valkosuklaata
2 rkl sitruunan mehua
1 sitruunan kuori raastettuna (oikein ohutta raastetta)
noin 200 g lakritsia (josta 150 g sekaan ja 50 g päälle ripoteltuna)

Valmistaminen:
Pilko lakritsipalat ihan pieniksi paloiksi esim saksilla....ja jätä ne syrjään odottamaan.


Laita kondensoitu maito, pienemmäksi pilkottu suklaa sekä hienoksi raastettu sitruunan kuori kattilaan. Lämmitä seosta koko ajan hämmentäen miedolla lämmöllä kunnes suklaa on  kokonaan sulanut. Varo polttamasta seosta pohjaan. Sekoita sitruunan mehu joukkoon.... tässä vaiheessa seos voi mennä aika järkyn näköiseksi, vaan kun vaan sekoittaa, niin kyllä se siitä tasaantuu.

Yhdistä noin 150 g pieniä lakritsipaloja seokseen.

Kaada massa leivinpaperilla (tämän voisi ensin rytistää ja sitten vasta laittaa vuokaan) vuorattuun (n.23 x 23 cm) astiaan....( minä en käyttänyt vuokaa ollenkaan, kun tuntui ettei sopivan kokoista ole kätevästi saatavilla.) Ripottele päälle loput lakritsin palat ja paina kevyesti pinnan alle. 

Laita astia jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.

Minä tein tämän iltamyöhällä ja jo parin tunnin päästä leikkasin paloiksi ja ihan hyvin onnistui...


Suklaapossu varoittelee fudgejen olevan todella pehmeitä....minä olen näitä nyt vasta pari kertaa tehnyt ja minulla näistä on tullut ihan jämäköitä tuolla suklaamäärällä. Valkosuklaata pitää siis laittaa enemmän, jos ekalla kerralla toteaa ettei fudge ollut oman maun mukaista. Jos fudget tuntuvat leikatessa pehmeiltä, kannattaa niiden antaa kuivahtaa hetken ajan ennen rasiaan laittamista/pakkaamista.

Meillä nämä säilytetään jääkaapissa rasiaan pakattuna.

CIMG2303.jpg

Tämän kokoinen ley tulee siis yllä olevalla ohjeella... ihan reilusti on lakritsia.... jos tekisin koko maito purkillisesta näitä, vähentäisin varmaankin hieman lakritsin määrää...

CIMG2311.jpg

Tässä näkyy fudgen rakenne noin kahden tunnin jääkaapissa olon jälkeen... maistuvat ihanan kirpakkaalle.

CIMG2326.jpg

Puolikkaasta maitopurkillisesta valmistui valkosuklaa-lakritsifudgeja ja lopusta maidosta tein suolapähkinöillä maustettuja fudgeja (ohjeen laitan erikseen). Kondensoidun maidon tähteen voi myös pakastaa, jos ei sille järkevää käyttöä lähipäivinä ole.

Yllä oleva kuva on napsatu aamulla viiden jälkeen, kun pakkasin fudget mukaan... kahvipöytään ne laitettiin pieniin kipposiin tarjolle. Hyvin nuo näyttivät ainakin osalle porukasta (lähes 20) maistuvan, sillä ohjetta kyseltiin...

CIMG2342.jpg

Fudgeista riitti vielä muutamille ystäville maistiaisia...

CIMG2328.jpg

Eipä nämäkään olisi ollenkaan pöllömpi herkkulahja jollekkin ystävälle...