Tein loppuviikosta perunamuusia tarkoituksella jäämään asti, että sain tehtyä nyt aamusta perunamuusisämpylöitä.
Minä otin pumpulisämpylöiden ohjeen täältä.
Tein tuplamäärän taikinaa lisäten suolaa, vaan enemmänkin olis saanut vielä makuumme olla.
Pumpulisämpylät
(n.30kpl)
5-6 dl perunamuusia
6 dl vettä
50 g tuorehiivaa
1½ tl suolaa (ens kerralla vielä enemmän)
noin 1,5 litraa vehnäjauhoja
noin ½ dl rypsiöljyä
Yhdistä perunamuusi javesi ja lämmitä seos haaleaksi. Lisää hiiva, suola ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Alusta taikina vehnäjauhoilla (käsin tai koneella). Lisää jauhoja vähitellen, niin, että taikina jää pehmeäksi, mutta niin, että muodostuu hyvä sitko.
Laita taikina kohoamaan liinan alle puoleksi tunniksi (jos laittaa taikinakulhon lämpimään vesiastiaan, riittää lyhyempikin kohotus). Ota taikina jauhotetulle alustalle, jaa 3-4 osaan ja hiero jokaisesta osasta pötkylä. (eikä haittaa, vaikka pötkylästä ei tulis kovin tasainenkaan) Leikkaa pötkylät sämpylöiksi ja nosta samassa asennossa leivinpaperin päälle pellille. Minä jaoin 30 sämpylää kolmelle pellille. Kohota sämpylät liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Minä laitan ekat aina lämpimän uunin päälle kohoamaan, niin kohoavat nopsaan. Ja jos laittaa vielä liinan päälle vuosin, niin se edesauttaa kohoamista, eikä pinta kuoretu/kuivu. Älä ylikohota, ettei tule liian littanoita.
Paista sämpylät uunin keskitasossa 200 – 225 asteessa, noin 15-20 min kypsiksi/mieleisen värisiksi.
Kuvan yläosassa kohoamaton taikina ja alaosassa kohonnut.
Minä pikakohotin peitetyn taikinan laittamalla taikinakulhon lämpimään vesiastiaan.
Minä muotoilin sämpylät pöydällä hierotuista pötkylöistä leikkaamalla. Kaiki ovat eri näköisiä ja kokoisia, vaan eipä se makua haittaa. Tuolla alkuperäisessä ohjeessa taikina käsketään kaulitsemaan levyksi reilun jauhomäärän kanssa ja leikkelemään taikinapyörällä sämpylöiksi.
Aika monta kpl näitä meni jo meillä aamupalalla.
Kommentit