CIMG8650.jpg

Porkkanakääretorttu on ollut jo kauan to-do listallani. Kotiinpaluupiirakan kaveriksi halusin tehdä jotain hyvää makeaa ja meillä se hyvin usein on jossakin muodossa porkkanapiirakkaa/kakkua/leivoksia ja nyt samat maut kääretortun muodossa.

Tällä kertaa minä tein ohjeella gluteenittoman kääretortun, mutta jos sen tarvetta ei ole, niin silloin laittaa ihan ohjeen mukaan 2 dl vehnäjauhoja.

Alkujaan oli selvää, että halusin tehdä kuorrutetun kääretortun. Onneksi en tehnyt täytettä yhtään enempää, sillä meille riitti vallan mainiosta alkuperäisen ohjeen mukainen määrä sekä täytteeksi, että kuorrutuksesksi. Toki alkuperäisessä ohjeessa mainitaankin, että täytemäärä on suuri.

Makeutta laitoin täytteeseen vähemmän ja siitäkin huolimatta kääriksestä tuli meille itsellemme hieman turhan makeaa. Minä laitoin 4 dl tomusokeria täytteeseen. Jos et siis tylkkää kauhean makeasta, laita sokeria ensin vähemmän, maistele ja lisää tarvittaessa. Makeuden takia tarjosin lisukkeena marjoja (yhdellä kertaa mansikkasurvosta, kun sitä sattui olemaan jääkaapissa ja toisella kerralla sokeroimattomia lakkoja) Makeus on vaan meidän mielipide, jos tykkäätte makeasta, niin sillon alkuperäisen ohjeen mukainen sokerimäärä.

Näin valmistui kuvissa oleva porkkanakääretorttu (gluteenittomana versiona) Mimmin keittiössä.

Kuorrutettu porkkanakääretorttu

(minulla pellin koko 34x37 cm ja pohjasta tuli gl aika ohut, mutta valmis kääris oli ihan riittävän pullea))

Pohjataikina

2 isoa kananmunaa

2 dl sokeria

100 g voita sulatettuna

2 dl vehnäjauhoja (minä tein gluteenittomana ja laitoin 1 dl perunajauhoja + 1 hieman kukkura dl gluteenitonta jauhoseosta, Semper mix)

2 tl jauhettua kanelia

1 tl jauhettua kardemummaa

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

2 dl oikein hienoksi raasteeksi raastettua porkkanaa

Täyte ja kuorrutus

(alkuperäisen ohjeen mukaan tämä kaikki laitetaan täytteeksi)

100 g voita

400 g tuorejuustoa (maustamaton, jos tykkäät sitruksien mausta, appelsiini- ja sitruunatuorejuustot käväty hyvin tähän)

3½ - 5 dl tomusokeria (laitoin 4 dl ja meille olisi vähempikin piisannut. Maistele siis täytettä)

Kuorrutuksen päälle koristeeksi

hasselpähkinärouhetta (minulla meni vähän vajaa 80 g pussillinen, vähempikin piisaa)

ohuita kiehautettuja porkkanasuikaleita/rihmoja

Valmistaminen

Tee ensin pohja: Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää siihen voisula.  Yhdistä kaikki kuivat ainekset yhteen ja sekoita. Siivilöi ne vaahdon joukkoon parissa erässä. Sekoita taikina tasaiseksi nostellen. Lisää porkkanaraaste ja sekoita taikina tasaiseksi. levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Minulla pohja joutui olemaan pari minuuttia pitempään. Myös pohjalla pitäisi olla paistopinta. Nosta paperia kulmasta ja kurkkaa. Kumoa pohja leivinliinan tai leivinpaperin ( mille on ripoteltu sokeria) päälle. Peitä pohja jäähtymisen aikana.

Jos laitat koristeeksi porkkanasuikaleita, kuori 2 porkkanaa, suikaloi ja kiehauta niitä muutaman minuutti vedessä. Valuta suikaleet hyvin siivilässä/paperin päällä. Minä leikkasin koristeet "ihmeveitsellä."

Valmista täyte ja kuorutus: Alkuperäisessä ohjeessa koko tämä määrä laitetaan kääretortun täytteeksi. Minä halusin kuitenkin kuorruttaa kääriksen ja onneksi en tehnyt täytettä yhtään enempää, sillä ohjeella tehden riitti ihan hyvin sekä täytteeksi, että kuorrutukseksi.

Vatkaa täytteen huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto sekaisin, siis ihan sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Jos täyte joutuu odottamaan, säilytä se jääkaapissa.

Kun pohja on ihan kylmä, levitä reilu puolet täytteestä tasaisesti levylle. Kääri tiukaksi rullaksi ja kietaise leivinpaperiin tai liinaan (kumman päälle pohjan oletkaan kumonnut) ja nosta torttu jääkaappiin kiinteytymään vähintään puoleksi tunniksi.

Leikkaa kääretortun päät siistiksi ja siirrä kääris tarjoiluvadille. Kuorruta lopulla täyteseoksella. Ripottele hasselpähkinärouhe koko kuorrutuksen päälle. Laita porkkanasta ohut raita kääriksen keskelle, niin että jokaiseen palaan tulee myös porkkanakoristetta.

CIMG8574.jpg

Pohjataikina oli minulla aika löysää, vaan en rohjennut enempää jauhoja laittaa mitä ripsauksen enemmän laitoin gl jauhoseosta. Pohjasta tuli ihan hyvä, ei kauhean paksu. Voihan olla, että vehnäjauhoilla tehtynä olisi tullutkin erilainen pohjalevy. Vamiissa kääretortussa kyllä on ihan riittämiin paksuutta.

CIMG8600.jpg

Hasselpähkinärouhetta halusin laittaa koko pinnalle, tällöin menee lähes koko 80 g rouhepussillinen, jos laittaa vaan esim. keskelle päälle, riittää yhdestä pussillisesta moneen käärikseen.

Alkujaan aioin jättää kääriksen tällaiseksi, vaan sitten kuitenkin halusin siihen tehdä jotain koristetta oikeasta porkkanasta. Massajutut eivät ole oikein meidän juttuja.

CIMG8661-001.jpg

Tein kuorituista porkkanoista "ihmeveitsellä" ohuita suikaleita, kiehautin ne vedessä ihan vaan muutama minuutti, valutin hyvin paperin päällä ja ihan jäähtyneinä ja kuivina ripottelin keskelle jonon niitä. Vanhanaikaisesti tykkään, että jokainen saisi päälyksiä. Ihan hyvänä pysyivät jääkaapissa seuraavaan päivään, sitten alkoivat porkkanasuikaleet kuivua, vaan ei ollut huono sittenkään.

CIMG8023.jpg

Ihan näin paljoa ei koristeeksi tarvita. Koristesuikaleet/rihmat tein 2 hoikasta porkkanasta.

CIMG8660-001.jpg

Menikö kääris huonompaan vai parempaan suuntaan ulkonäöllisesti lisättyäni porkkanat päälle, siitä päättäköön jokainen itse.

CIMG8641.jpg

Ei kaikkien mielestä paras yhdistelmä, vaan kyllä mansikankin maku porkkanan maun kanssa passaa yhteen. Mansikkasurvosta oli valmiina jääkaapissa, joten en niitä ruvennut edes soseuttamaan, vaan syötiin sellaisenaan. Maullisesti kääris ei siiis tarvitse mitään lisuketta, vaan makeuden takia sitä tarjosin.

CIMG8768.jpg

Lakat passasivat porkkanan kanssa hyvin yhteen. Tällaista yhdistelmää voisin ihan tarkoituksellakin tarjota jatkossa.  Porkkanakääretorttu on meillä ainakin aika riittoisaa tarjottavaa, joten tästäkin riitti kolmeen ystäväperheeseen maisteltavaa.

Lisäys:

Oletko huomannut, että blogissa oikealla olevassa laatikostossa on esim. blogit.fi sivuston linkki, mistä pääset seuraamaan eri alojen blogeja, myös ruokaan ja juomiin liittyviä. Käy tsekkaamassa, olisko sellainen mistä sinulle olis blogien seurannassa hyötyä. Itse seuraan nykyisin lähes tuon kautta blogeja ja Parhaat ruokablogit- sivuston kautta.