IMG_20250702_193310.jpg

Eilen pidin pitkästä aikaa leipomispäivän, kun oli pörssisähkökin inhimillisen hintaista. Heti aamusta salitreenien ja aamupalan jälkeen tein ekan erän sitruunamuffinsseja. Näihin laitoin Valion valmista sitruunakreemiä sydämeksi ja muruseoksen päälle. 

Minä tykkään paistaa muffinssit muffinssipellillä käyttäen siinä ihan tavallisia muffinssivuokia. Jos käyttää amerikan muffinssivuokia, voi ne laittaa tavalliselle pellille ja muffinssin muoto tulee hyvä. 

Alla olevalla ohjeella valmistuivat kuvan sitruunamuffinssit.

Sitruunamuffinssit (sitruunakreemisydän ja tunsas muru/stroisseliseos pinnalla)

(ohjeella tulee 12 kpl  muffinsseja, sopivat paistumaan 12 kpl muffinssipeltiin tavallisen kokoiset paperiset muffinssivuoat syvennyksissä)

Taikina:

3½ dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

 2 dl sokeria (laita vähän vajaana, jos et tykkää kovin makeasta)

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

ripsaus suolaa

1 iso sitruuna (pese hyvin, raasta ohuesti keltainen kuori ja purista mehu ja siivilöi ja mittaa mehu)

1 dl maitoa + sitruunamehua yhteensä, älä sekoita näitä, ettei maito juoksetu

100 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä

2 isoa kananmunaa

Täytesydän:

Valion valmista sitruunakreemiä noin ½ prk (laitoin kukkuran1 tl/muffinssi)

Muruseos pinnalle (tällä määrällä tulee muruseosta ihan reilusti 12 muffinssiin)

45 g pehmeää rasvaa (huoneenlämpöistä tai vähän sulatettua)

3 rkl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

(ripsaus vaniljasokeria)

Lisäksi tarvitaan 12 kpl tavallisia muffinssivuokia + 12 paikkainen muffinssipelti

Valmistaminen 

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

Lisää seokseen kaikki muut ainekset eli maito, munat, rasvasula, situunanmehu ja -kuori. Sekoita ainekset sekaisin esim isolla lusikalla. Älä kuitenkaan vatkaa taikinaa, ettei siihen tule sitkoa.  

Nostele taikina muffinssivuokiin esim. kahdella lusikalla. Mikäli käytät ohuita paperivuokia, laita ne muffinssipellin syvennyksiin. Vaikka ohuita vuokia laittaisi pellille 2 päällekkäin, on tämä taikina sen verran löysää, ettei pidä kauniisti muotoaan.

Lisää jokaisen muffinssin keskelle noin tl sitruunakreemiä.

Sekoita muruainesten ainekset ryynimäiseksi seokseksi ja jaa seos 12 muffinssin päälle.

Paista muffinssit himpun verran alle 200 asteisessa uunissa 15-20 min.

Tarkkaile paistumista, uunit kun ovat niin erilaisia. Turhan kuiviksi ei näitäkään kannata paistaa. Tikulla voi kokeilla keskeltä kypsyyden, mikäli katsoo tarpeelliseksi. Kuiva tikku = kypsä muffinssi/kakku.

IMG_20250701_094731_edit_17623640124942.

Minä laiotin sitruunakreemiä noin 1 tl/ muffinssi, mutta enemmänkin voi laittaa.

IMG_20250702_193358.jpg

Älä paista liian kuiviksi. Tein 2 pellillistä näitä ja jostain syystä toinen pellillinen kypsyi 5 min nopeammin, joten tarkkaile jo 15 min päästä.

IMG_20250701_104057_edit_17487295130984.

Ohje muuntuu helpolla myös muun makuiseksi samalla periaatteella tehtäviksi muffinsseiksi. Jättää sitruunan pois, nesteeksi maito tai makuun sopiva mehu, mieleinen valmiskreemi ja muruseos päälle.