IMG_20220122_124114.jpg

Pakastimessa on vielä joitakin pussillisia omenalohkoja, joten päätin tehdä pitkästä aikaa kauraomenapaistosta. Kastikkeeksi tein fariinisokerilla maustettua karamellikastiketta. Lämmin/haalea paistos ja ihan kylmä kastike = herkkua, meillä ainakin.

Mantelinen kaura-omenapaistos

noin 1 litra (pakaste)omenalohkoja

Pinnalle tuleva kauraseos:

100 g voita

2 kukkuraa dl kaurahiutaleita

½ dl sokeria

1 tl kanelia

---------------------------------

noin 1 dl mantelilastuja (nämäkin voi halutessaan sekoittaa kauraseokseen, vaan minä laitoin ihan päällimmäiskei, että pyusyvät rapeina)

Valmistaminen:

Laita pakasteomenakuutiot laakeaan vuokaan.

Sulata voi ja sekoita kuorrutusaineisden kanssa sekaisin ja laiota omenalohkojen päälle. Ripottele viimeiseksi mantelilastut. Kypsennä 175 astesesa uunissa 40 min, jopa pidempään omenalajikkeesta ja omasta mieltymnyksestä ruiippuen. Me halutaan, että omput ovat ihan pehmeitä, joten annoin poistoksen olla uunissa lähes tunnin, kun ei pinnan palamisvaaraakaan ole. Anna paistoksen jäähtyä haaleaksi ennen syöntiä.

original_8920a4db-e006-4ddb-95fb-70d36d7

Ilman mantelilastujakin paistos on hyvää tai mantelilastut (tai mantelirouheen) voi sekoittaa kaura-sokeri-voiseokseen.

IMG_20220122_114957.jpg

Fariinisokeria jäi muutama pakkaus joululta, niin niitä olen käytellyt pois leipomuksiin ja ruoanlaitossa. Tähänkin kastikkeeseen sai sitä käytettyä hieman. Toki myös perinteisen vaniljakastikkeen voisi tehdä paistokselle kaveriksi tai tarjota vaikkapa jäätelöä tai löysää kermavaahtoa lisukkeena.

Karamellikastike

5 dl täysmaitoa (korvasin tästä 1 dl kermalla)

2 kukkuraa rkl valkoista maissitärkkelysjauhoja

aluksi 3/4 dl fariinisokeria (lisää maisteltuasi kastiketta tarpeen mukaan)

ripsaus suolaa (kannattaa ehdottomasti laittaa)

Valmistaminen:

Mittaa kaikki ainekset kylminä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen pohjaa myöten. Minä käytän pallovatkainta. Anna kastikkeen kiehua 2 minuuttia. Maistele makeus mieleiseksi. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää sokeria kuumaan kastikkeeseen. Jäähdytä kastike kylmässä vesihauteessa vatkaten täysin kylmäksi, niin pinnalle ei tule kuorta. Kastike voi tuntua paksulta, mutta usein se löystyy kun sen sekoittaa/vatkaa kunnolla sekaisin. Jos kastike tuntuu omaan makuun liian sakealta vielä kylmänäkin, niin sitä voi löysyttää pienellä maito/kermatilkalla.

IMG_20220122_120041.jpg

Tällainen määrä mantelista kaurra-omenapaistosta ja karamellikastiketta ohjeella tulee.