CIMG4168-normal.jpg

Samalla kun tein Valjan piirakoita (laitan ohjeen myöhemmin), tein myös tällaisen ison suolaisen kranssin. Tykätttin paljon tällaisenaankin, vaikka täytteenä olisikin voinut lisäksi olla vielä esim. purjoa ja paprikaa  tai vaikkapa sinihomejuustoa.

CIMG4132-normal.jpg

Pohjana voi käyttää periaatteessa vaikka mitä suolaista hiivataikinaa ...ihan samaa mistä tekee esim sämpylöitä. Minä käytin tällaista taikinaa tällä kertaa...

Kinkku-juustokranssi

(1 iso kranssi....mahtuu just tavallisen uunin pellille paistumaan)

Pohja

2½ dl maitoa

1/4 palaa hiivaa (eli reilu 10 g)

½ rkl sokeria

vähän vajaa tl suolaa

50 g voita tai margariinia

5-6 dl vehnäjauhoja (... pehmoinen hiivataikina)

Täyte

n.350 g savukinkkua

n. 150 g voimakkaan makuista tuorejuustoa (käytin valkosipulista)

4-5 dl juustoraastetta (käytin punaista emmentalia)

(punaista paprikaa, aurajuustoa, purjoa....tai mitä nyt itse kukin haluaa laittaa täytteeksi...)

Voiteluun munaa

Pinnalle koristeeksi 1-2 dl juustoraastetta (ja/tai unikon tai seesaminsiemeniä)

Tee ensin pohjataikina. Lämmitä maito haaleaksi. Lisää hiiva ja mausteet. Sekoita kunnolla. Lisää jauhot ja alusta taikina normaalisti taikinaksi. Lisää rasva alustamisen aikana pehmeänä (tai sulatettuna haaleana). Kohota taikina. Kaulitse taikina suorakaiteen malliseksi. levitä levylle ensin turejuusto ja sitten muut täytteet ja päällimmäiseksi juustoraastetta. Rullaa taikina pötköksi ja siirrä se pellille ja muotoile ympyräksi. Leikkaa ulkoreunalta viillot keskiosaan asti....kts kuva. Kohota kranssi hyvin. Voitele munalla ja ripottele vielä juustoraastetta pinnalle...tai unikon/seesaminsiemeniä. Paista kranssi kypsäksi 175-200 asteisessa uunissa 20-30 min kranssin pulleudesta riippuen.

CIMG4160-normal.jpg

CIMG4172-normal.jpg

 

CIMG4185-normal.jpg

Oli hyvää sekä kylmänä että pikkasen lämpimänä.