IMG_20220615_094920.jpg

Jo pidemmän aikaa on tehnyt mieli taas yhdistää raparperi ja omena samaan piirakkaan, joten tälläistä tein viimeinkin pari päivää sitten. Pintamuruseokseen laitoin hasselpähkinää, vaan jos sen mausta ei tykkää, voi sen korvata mantelirouheella tai laittaa muruseokseen enemmän vehnäjauhoja.

IMG_20220615_084305.jpg

Pellillinen orapaprperi-omenapiirakkaa hasselpähkinämuruseoksella syntyy alla olevalla ohjeella.

Raparperi-omenpiirakka hasselpähkinä muruseoksella

(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin koko on 34 x 37 cm ja piirakan paksuus näkyy kuvista)

Taikina

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria (jos tykkäät reilun makeasta, laita vähän enemmän)

1 kukkura tl jauhettua kardemummaa (jos et tykkää kardemummasta, hyvää piirakkaa tulee ilmankin ja jos tykkäät oikein paljon kardemumman mausta, laita enemmän)

1 rkl (=3 tl) leivinjauhetta

(½ tl suolaa -> ei ole ihan välttämätön, mutta korostaa muita makuja. Minä saatan laittaa vähän enemmänkin, riippuen päällyksestä)

4½ dl maitoa (laitoin 2 dl ruokakermaa ja 2½ dl maitoa)

2 isoa kananmunaa

200 g voita (tai leivontamargariinia)

Raakan pohjan päälle

raparperin paloja ja omenakuutioita (1-2 omenaa) yhteensä kukkura 1 litra + sekaan 1 tl kanelia ja 3 rkl sokeria

Hasselpähkinä muruseos päälle: (tulee reilu määrä murua)

2 dl vehnäjauhoja

80 g pss hasselpähkinärouhetta (tai mantelirouhetta)

1 dl sokeria

75 g  voita (voi laittaa sulatettuna, pehmeänä tai ihan kovana)

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 175 - 200 asteeseen (saa olla lähempänä 200 astetta)

Vuoraa reunallinen pelti/uunipannu leivinpapaerilla. (Minä laitan aina 2 paperia päällekkäin, niin piirakka voi paistua koko ajan uunin keskitasossa.)

Laita taikinan rasva sulamaan.

Mittaa kaikki taikinan kuivat ainekset kulhoon ja sekoita keskenaan. (Minä käytän pallovatkainta.)

Lisää jauhoseos kulhoon kananmunat, rasvasula ja neste ja sekoita taikina heti tasaiseksi. Aluksi taikina voi näyttää aika järkyltä, mutta sekoitat vaan niin kauan, että se on tasaista.

Kaada taikina pellille ja levitä ihan nurkkiin asti. Katso ettei keskelle jää paksummalti taikinaa.

Pese ja kuivaa raparperinvarret ja paloittele ne pieniksi. Minä leikkelen saksilla. Kuori ja kuutioi omena(t). Sekoita palasten sekaan 1 tl kanelia ja 3 rkl sokeria tai ripottele mausteet piirakan pinnalle hedelmien päälle.

Ripottele päällysainekset tasaisesti pohjan päälle. Minä aloitan aina laittamalla päällykset ihan reunoille ja vasta sitten keskustaan. (toki joidenkin mielestä parasta tällaisissa piirakoissa on ne ohuemmat kuivuneet ilman päällystä olevat reunat, mutta minun tavoite ei ole sellainen piirakka)

Valmista muruseos. Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja nypi murumaiseksi seokseksi. Minä sulatan rasvan nykyisin, niin nyppiminen ei ota niin sormiin. Ripottele muruseos tasaisesti piirakan pinnalle. Jos muruseoksesta tuli pehmoisempaa, voi sen vaan levittää piirakan pinnalle pieninä möykkyinä.

Paista piirakka tasalämmöllä keskitasossa vähän vajaa 200 asteisessa uunissa kunnes kypsää ja kauniin väristä,  Aikaa kypsymiseen menee 30-40 min lämpötilasta ja piirakan paksuudesta riippuen.

Jos haluat varmistaa piirakan kypsyyden tikulla, kokeile piirakan keskiosasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka.

Minulla tämä piirakka kypsyi lähes 40 minuuttia. Varo ettei muruseos saa liian tummaa väriä. Tummaksi mennyt hasselpähkinä ei maistu hyvälle. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten halutun kokoisiksi annospaloiksi.

IMG_20220615_093129.jpg

IMG_20220615_095105.jpg

IMG_20220616_175005.jpg

Piirakka on hyvää vaniljakastikkeen tai jätsin tai löysän kermavaahdon kera, mutta meille maistuu ihan ilman lisäkkeitäkin. Eikös muuten ookkin ihania servettejä?