IMG_20220706_184512.jpg

Pursotettuja pikkuleipiä tulee tehtyä aika harvoin. Kiharapikkuleipiä olen tehnyt ennenkin, mutta en maustettuna appelsiinilla ja suklaalla. Tämä yhdistelmä näihin juolahti mieleen, koska kahvikakussa on yks lempparimakuyhdistelmämme.

Jos ei tykkää appelsiinin mausta tai toisaalta haluaa jättää suklaan pois, niin ohje on hyvä perusohje pursotettaviin pikkuleippin muokaten makumaailmaa itselle passeliksi. Pursottaa pikkuleivät voi tietenkin myös muun mallisiksi.

IMG_20220706_162933.jpg

Appeliini-suklaakiharoiden ohje on muokkautunut näistä suklaalla koristelluista (enkelin)kiharoista.

Periaatteessahan taikina on ihan perus murotaikina, missä jauhomäärä on vaan säädetty pursotettaville pikkuleiville. Minä tein nytkin taikinan vanhalla kotitavalla, eli rasva-sokerivaahtoisena.

Alla olevalla ohjeella teen kuvissa olevat appelsiini-suklaakiharat. Minä tein ohjeen tuplana ja laitoin tuplataikinaan yhden kokonaisen Fazerin maitosuklaalevyn ja yhden ison appelsiin kuoren. Reilusti maistuivat kumpikin pikkuleivissä. Suklaa kannattaa hienontaa aika hienoksi, että tyllä ei tukkeennu.

Appelsiini-suklaakiharat

(ohjeella tulee noin 25 kookasta pikkuleipää, riippuen esim. tyllan paksuudesta ja pikkuleivän muodosta)

200 g voita (tai margariinia)

1 dl sokeria

1 iso muna

n. 4 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

1 tl leivinjauhetta

noin 100 g maitosuklaata hienonnettuna  (tai tummaa suklaata)

½ - 1 hyvin pestyn applesiinin oranssi kuori oikein hienoksi raastettuna (riippuen miten appelsiinisia haluaa)

ripsaus suolaa tehostamaan muita makuja

Valmistaminen

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, pehmeäksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seokseen muna, appelsiinin kuoriraaste ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää viimeisenä hienonnettu suklaa ja sekoita vain sen verran, että suklaa levittäytyy tasaisesti taikinaan.

Pursota ja paista koepikkuleipä varmistaaksesi jauhojen sopiva määrä -> pikkuleivän tulee levitä hieman paistossa, mutta pursotusjäljen pitää näkyä kuitenkin pikkuleivässä. Ja tietenkin koepikkuleivän on oltava sen mallinen mitä aikookin tehdä. Jos pikkuleipä leviää mielestäsi liikaa, lisää vähän jauhoja ja paista uusi koepikkuleipä. Jos pikkuleipä ei jostakin kumman syystä leviä (tuolla jauhomäärällä niin ei saisi käydä), lisää taikinaan muutama pisara kylmää vettä.

Muotoile pikkuleivät halutun mallisiksi pursottamalla (kihara, ruusuke, suora pötkö, simpukka jne) ja paista ne n.180 asteisessa uunissa keskitasossa kypsiksi -> nätin kullankeltaisiksi/vaalean ruskeiksi. Jos uunisi paistaa voimakkaammin pohjalta, laita pellille 2 leivinpaperia päällekkäin (minä laitan aina, niin pikkuleivät voivat paistua uunissani koko ajan keskitasossa). Leikkaa leivinpaperi pellin pohjan kokoiseksi, niin ei tule vänkyrä pikkuleipiä.

Ole varovainen paistossa, tummuvat helposti liikaa. Nosta pikkuleivät jäähtymään tasaiselle alustalle, älä jätä niitä kuumalle pellille. Jos uuni paistaa epätasaisesti ja haluaa tasaisen lopputuloksen paistossa, voi pikkuleipiää joutua ottamaan pois pelliltä erissä.

Pakkaa jäähtyneet pikkuleivät tiiviseen laatikkoon/rasiaan tms ja säilytä huoneenlämmössä. Pikkuleivät voidaan myös pakastaa.

IMG_20220706_184528.jpg

Näitä pikkuleipiä olen tehnyt jo toistamiseenkin ja taas ovat loppu, joten taatusti teen uuden satsin ens viikolla, josko meillä vaikka pidettäisiin pienet kahvikekkerit.