CIMG5084-003.jpg

Meillä tykätään mustaherukkamehusta, joten tein sitä 2 satsia höyrymehustimella. Kerrankin päätin olla niin taloudellinen, että keittelin "mäskistä" ns jälkimehun. Laitoin mäskin ja veden kattilaan ja kuumensin sen kiehuvaksi ja annoin tekeentyä muutaman minuutin. Tiheimmällä siivilällä siivilöin mehun ja se sai kelvata meille puuron pohjaksi. Keittelin vatkattua puuroa ison kattilallisen ja se jaettiin kolmeen talouteen. Ihanhan nuo puuron hakijat näyttivät ilosia olevan, kun saivat valmista puuroa.

CIMG5096-001.jpg

5 litran kattilallisessa puuroa on 3,3 litraa laimennettua mustaherukkamehua (Laitoin 2 litraa vettä ja 1,3 litraa voimakasta jälkimehua) + 2½ dl sokeria (aluksi) + ½ tl suolaa + 6 dl tummia mannasuurimoita.

-> nesteet ja mausteet kattilaan ja kuumennetaan kiehuvaksi. Lisätään mannasuurimot kuiviltaan kattilaan koko ajan vatkaten esim pallovatkaimella. Sekoitetaan koko ajan kunnes puuro rupeaa kiehumaan. Kypsennetään puuroa hauduttaen noin 10 minuuttia pohjaa myöten sekoitellen. Jäähdytetään puuro. Vatkataan kuohkeaksi. Vatkaamisen aikana voi puuroa vielä tarpeen mukaan löysyttää ja lisätä makuja. Maistella kannattaa vatkaamisvaiheessa.

Minä keittelin puuron iltamyöhällä ja sain sen jäähdyteltyä vesiastioissa riittävästi, että saatoin laittaa kattilan jääkaappiin yön ajaksi. Seuraavana aamuna sitten vaan vatkasin puuron ja makustelin vielä makuja. Lisäsin hieman laimennettua mehua vatkaamisvaiheessa ja maustoin puuroa lisää sokerilla ja vaniljasokerilla.

Minä keitän aina mieluummin sakean puuron ja löysytän vatkaamisvaiheessa. 1½ dl noita tummia mannasuurimoita ei meillä riitä litralle nestettä. Tykätään, että vatkattu puurokin saa olla vähän paksumpaa, ettei olisi pelkkää ilmaa ja höttöä.

CIMG5104-001.jpg

Kylmässä säilytettäessä puuron rakenne hieman kärsii, mutta minä vatkasin puuroa aina vähän aikaa uudemman kerran ja taas oli kuohkeaa puuroa tarjottavaksi.

CIMG5121.jpg

Omalta äidiltäni aikoinaan saadut ruusulautaset pääsevät aina silloin tällöin käyttöön, nyt yhteen natsaavien värien takia.

Täältä löytyy  pienemmän mustaherukkapuuromäärän ohje.