CIMG8608.jpg

Heti kun näin Annella tämän piirakan ohjeen, teki sitä mieli tehdä, vaikkakaan piirakasta ei laktoositonta tulisikaan. Nyt on useammassa blogissa ollut ohje itse tehtyyn kondensoituun maitoon  (esim täällä ) ja silloinhan siitä voi tehdä laktoositonta. Minä onneton unohin vaan maitojauheen kauppaan, joten nyt tein kaupan valmiista maidosta. Mustikkasuu -blogissakin tätä muhkeaa vadelma-raparperipiirakkaa on tehty ja varmaan monessa muussakin huushollissa. Ja te ketkä ette ole vielä tehneet tätä helppotekoista piikkaa, niin kokeilkaapas. uskoisin, että teette toistekkin. Minä ainakin teen...

Muhkea raparperi-vadelmapiirakka

(tein 50 cm leveän uunin pellille ja siihen mahtuu just ja just)
 
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kukkura tl kardemummaa
150 g sulatettua voita
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa (laktoosittoman voisi keitellä itse)
2½ dl maitoa
2 isoa kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
8 dl raparperipaloja (leikattu oikein pieniksi)
 
Pinnalle ennen paistoa:
noin 1½ dl raparperipaloja
150-200 g ( jäisiä) vadelmia
 
Kypsän piirakan pinnalle vähän sokeria ripoteltuna
 
1. Laita ison vatkauskulhon pohjalle sokeri, vaniljasokeri, kardemumma sekä sulatettu voi. Vatkaa minuutin ajan. Lisää loput kosteat aineet (kondensoitu maito, maito ja kananmunat) ja vatkaa taas minuutin verran sähkövatkaimella.
 
2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää kahdessa erässä taikinan sekaan ja sekoita mahdollisimman vähän sähkövatkaimella.
 
3. Kääntele nuolijalla raparperipalat taikinan sekaan ja kaada taikina reunalliselle uunipellille leivinpaperin päälle (mulla taasen kaksinkertainen leivinpaperi). Tässä vaiheeessa taikinaa tuntuu olevan aika paljon 50 cm leveän uunin pellille, vaan kyllä se siihen mahtuu. Minä laitoin korotusreunat varalta pitkille sivuille leivinpapaerista, vaan ei piiras olis tullu yli reunojen ilmankaan niitä. Seuraavalla kerralla uskon...
 
4. Lisää pinnalle hieman raparperipaloja ja (jäiset) vadelmat. Paista 200 asteessa noin 30-35 min keskilämmöllä uunin keskiosassa. Muista vahata piirakkaa paistumisen aikana ja tarpeen mukaan käätnä pelti paiton puolivälissä.... Minulla piirass paistui  30 minuutissa kypsäksi. Tikulla kannattaa kokeilla kypsyyttä piirakan keskeltä kuten kakuissakin. Kuiva tikku = kypsä piiras. Pinnasta tulee nätin ruskea ja piirakka tuntuu kypsänä jämäkältä. Pinnalle voi ripotella paiston jälkeen vähän sokeria.
 
CIMG8598.jpg
CIMG8605.jpg
Tällä ohjeella tehdään meillä taatusti vielä monetkin makeat piirakat eri versioina. Raparperi-mansikka lienee seuraavaksi vuorossa....
 
CIMG8611.jpg
Raparperipalat antavat pohjaan mukavia kosteita ja kirpakkaita paloja. Kardemumma passaa niiiiin hyvin näiden muiden makujen kanssa. Tämä kuva on otettu pakastimeen menossa olevista paloista, siksi välissä muovipussi.