IMG_20230216_171648.jpg

3 ylikypsää banaania odotti pääsyä johonkin leivonnaiseen ja päätin tehdä pitkästä aikaa banaanikakun iki-vanhalla ohjeella.  Ohjeella on tehty kymmeniä ja kymmeniä kakkuja ja aina on onnistunut. Joskus lisään kakkuun lisäksi suklaata tai mausteita, kuten nyt laitoin kanelia ja kardemummaa, mutta ihan ilman mitään lisäyksiäkin ohjeella tulee mehevä bananikakku.

Bloggailun alkuaikoina (tuo eka postaus on vuodelta 2009) olen varmaankin kopsannut ohjeet ihan sellaisenaan, enkä omia kommentointeja paljoa ole lisäillyt, kuten nykyisin teen. Suolaa lisään aina nykyisin banaanikakkuihinkin ja sokerimäärät ovat nykyisellään maltillisemmat, mutta nämä pienet muutokset eivät ohjeen toimivuuteen kyllä vaikuta, vaan makuun.

Täältä ja täältä löytyy vanhat postaukset tästä kakkuohjeesta. Täältä Marien blogista löytyy ainesuhteet myös pienempään vastaavaan kakkuun.

Alla päivitetty ohje kuvan mukaiseen isoon banaanikakkuun.

Banaanikakku

( kookas kakku, oltava väh. 2 litran vuoka... siis mahtuuu tähän nippa nappa. Tässä postauksessa käyttämäni vuoka on 2,4 litran kokoinen ja kuten näkyy, se ei tullut ihan täyteen.)

150 g voita (tai leivontamargariinia)
3,75 dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 4,5 dl. HUOM! tällä pienennetyllä sokerimäärä'llä ei tule kauehean makea kahvikakku, koska laitoin kanelia taikinaan ja se "syö" makeutta)
3  isoa munaa
4,5 - 5 dl vehnäjauhoja (laitoin isomman määrän ja kakku ihan pikkasen "repesi", katso alla oleva kuva)
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl soodaa

0,5 tl suolaa (kannattaa laittaa ja vähän enemmänkin voi laittaa, varsinkin jos käyttää margariinia rasvaksi, terävöittää makua)

(halutessaan kakun voi lisämaustaa laittamalla esim. 1 tl kanelia ja 1 tl kardemummaa)
0,75dl kermaa (maitokin käy)
3-4 banaania (käytin 3 isohkoa banaania ja niistä tilsittyä banaanisosetta tuli ihan vähän yli 3 dl HUOM! banaanisoseen määrä vaikuttaa oleellisesti kakun rakenteeseen ja tuleeko "tinttanakakkua", älä siis laita sitä ylettömästi)

Valmistaminen

Vatkaa huoneenlämpöinen voi/margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen (lisää muutama lusikallinen kuivia aineksi munan lisäksi, niin taikina ei juoksetu niin helposti) hyvin vatkaten joukkoon.  Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, sitten vielä muussatut banaanit ja kerma. Sekoita taikina tasaiseksi. Paista voidellussa (ja jauhotetussa) kakkuvuoassa tasalämmöllä uunin alimmalla kannakkeella ritilän päällä 150 asteessa 60-65 min. Kokeile kakun kypsyys tikulla kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä kakku. Uunit ovat niin erilaisia, joten jokainen uuninsa tuntien paistaa kakun. Kannattaa muistaa myös että kakkuvuoan materiaali ja muoto vaikuttaa myös kpaljon kakun kypsymiseen. Anna kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumoa se sitten varovaisesti ritilälle.

Jos malttaa odottaa ja syödä kakkua vasta tekoa seuraavana päivänä, on se mielestäni vaan parempaa. Me ei maltettu odottaa, vaan syötiin kakkua jo haaleana.

IMG_20230216_161036.jpg

Tämän näköisenä tuli minulla kakku ulos uunista. Ihan hintun repesi isommalla jauhomäärällä, mutta mieluummin noin, eikä niin että painuu kuopalle keskeltä (jolloin siis jauhoja pitäisi olla enemmän taikinassa edellyttäen että kakku on kypsennetty kypsäksi asti) Tämä kakku paistui 150 asteisessa uunissa 65 min.

IMG_20230216_162131.jpg

Kakku kumottuna noin 5 minuutin jälkeen.

IMG_20230216_162245.jpg

Minä jauhotin vuoan vehnäjauhoilla kaikelta varealta, siksi pinta lämpimänä tuon näköinen.

IMG_20230216_193806.jpg

Tinttanabanaanikakusta (eli siis semmoinen kauhean kostea ja tuntuu että kakku on raakaa) en tykkää, eikä tällä ohjeella saa semmoista tulla. Mehevä kakku kylläkin on.