Kaalilaatikko-ohjeita on blogivuosien aikana kertynyt arkistoon aika monta. Alkuvuosina tein aina munamaidollisen laatikon, välillä kermaista ilman kananmunaa, välillä mausteisempaa/ihan eri tavoin mauistettua laatikkoa, vaan lähivuosina on meillä syöty kaalilaatikkoa lihalieminesteisena. Joskus laitan pikkasen kermaa sekaan pehmentämään makua. Mausteita laitan muutakin suolan ja meiramin lisäksi, vaan soijakastiketta, paprikajauhetta, valkosipulia ei tietnkään ole mikään pakko laittaa. Jokainen tekee omaan suuhun passelia. Valkosipulia en minäkään yleensä kaalilaatikkoon laiota, vaan nyt laitoin ja kivan pienen makusäväyksen antoi.
Jauheliha-kaalilaatikko (paljon porkkanaa seassa)
noin 5 dl vettä
1 dl raakaa puuroriisiä
noin 1,6 kg valkokaalia -> puhdista ja hienonna
4 isoa porkkanaa -> puhdista ja hienonna (kuutiot tai lantit)
1 lihaliemikuutio/fondi
suolaa (aluksi 1 tl)
meiramia (aluksi 2 tl)
soijakastiketta (aluksi noin 1 rkl)
paprikajauhetta (aluksi 1 tl)
mustapippuria myllystä ainakin 5 kierrosta
valkosipulia (laitoin 2 pientä kynttä)
siirappia (aluksi noin 1 dl)
400 g jauhelihaa (minulla naudan 10%)
2 isoa keltasipulia hienonnettuna
(2 dl ruokakermaa)
Valmistaminen
Mittaa vesi isoon kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
Lisää riisit kattilaan ja anna kiehua pari minuuttia.
Lisää valkokaali ja porkkanat ja kaikki mausteet ja anna seoksen kypsyä välillä sekoitellen noin puoli tuntia.
Ruskista sinä aikana jauheliha ja sipulit ja yhdistä ne kattilaan.
Tarkista seoksen paksuus ja maku ja lisää mausteita oman maun mukaan. Minä lisäsin tässä vaiheessa laatikkoon 2 dl ruokakermaa pehmentämään makua ja laitoin myös suolaisuutta ja siirappia hieman lisää.
Kaada seos laakeaan uunivuokaan. Tämä määrä mahtuu kypsymään yhteen 4 litran vuokaan.
Nosta vuoka pellin päälle ja kypsennä laatikkoa ensin lähes 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti. Alenna sitten lämpötila 150-175 ja anna laatikon hautua vielä ainakin ½ tuntia. Pienemmissä vuoissa laatikko kypsyy nopeammin. Minulla laatikko oli kaiken kaikkiaan uunissa lähemmän 2 tuntia. Kypsymisaikaan vaikuttaa vuoan korkeuden lisäksi esim. minkä kokoisiksi on kaalit paloitellut, miten kauna pehmittänyt niitä kattilassa yms.
Laatikko menossa uuniin. Kuvan vuoka on tilavuudeltaan piripintaisena 4 litraa. Tällä kertaa en laittanut korppujauhoja, enkä voinokareita pinnalle.
Laatikko valmiina. Tykätään tummasta paistopinnasta. Nam, minusta se on parasta.
Kommentit