CIMG6753-001.jpg

Jos haluan keittää hernekeittoa vain vähän (lue ½ kg herneitä), laitan sen aina nykyisin kypsymään haudutuspataan. Eri asia on, jos keittelen keittoa 3-4 kertaisen ohjeen, silloin pitää keitto laittaa hautumaan 10 litran kattilaan.

Lihaksi laitan yleensä kanssasyöjän toivomuksesta kokolihaa, niin sikaa kuin nautaakin. Tällä kertaa halusin pitkästä, pitkästä aikaa käyttää naudan jauhelihaa. Aika lihaisaa keitosta tulee ohjeessa olevalla lihamäärällä, joten sitä määrää voi halutessaan vähentää.

Meidän prego-pata on siis sen verran pieni, että siihen mahtuu just ja just oikein lihaisaa hernekeittoa porkkanalisällä kypsymään vain ohjeen mukainen määrä keittoa.

Olen tehnyt haudutuspadalla hernekeittoa niinkin, etten ole liottanut herneitä ollenkaan ja lähes samaan aikaa on keitto hautunut kypsäksi. Liekkö sitten ollut nopsaan kypsyviä herneitä, vai onkohan herneiden liotuskin vain vanha tapa, mitä noudatamme yhtään kyseenalaistamatta sitä.

 

Jauheliha-hernekeitto haudutuspadalla

500 g vihreitä kuivattuja herneitä

1½ litraa vettä

1 lihaliemikuutio

2 isoa porkkanaa

1 oikein iso keltasipuli

750 g naudan jauhelihaa (käytän 10 %)

suolaa

sinappia

kuivattua meiramia

Valmistaminen

Huuhtele herneet hyvin ja laita ne runsaaseen veteen likoamaan yön ajaksi.

Valmistuspäivänä valuta herneista vesi pois ja laita herneet + 1½ litraa vettä haudutuspataan.

Kytke pata päälle ->high ja anna keiton hautua padassa sen aikaa, kun käsittelet muut ainekset.

Kuori ja hienonna sipuli, kuori ja kuutioi porkkana.

Paista jauheliha kuumalla paistinpannulla sipulin kanssa.

Lisää pataan porkkanakuutiot ja paistettu jauheliha-sipuliseos ja murustele lihaliemikuutio sekaan.

Anna keiton hautua, kunnes se on kypsää. Minun padassani high kuumuudella menee noin 4 tuntia. Tokihan keittoa muutaman kerran sekoitan ja tarkkailen sitä kypsymisen aikana. Joskus joutuu lisäämään hieman vettäkin. Ohjeen mukaan vettä tulisi 2 litraa, mutta haudutuspadalla tehtäessä tarvitaan nesteitä hieman vähemmän. Ja tottahan on myös makuasia, kuinka sakeaa hernekeitosta/hernerokasta haluaa.

Kun keitto on mieleisen kypsää, mausta se suolalla, meiramilla ja sinapilla. Yleensä keiton maustamisen jälkeen laitan lämmön low:lle (jotkut hauduttavat keiton koko ajan kytkin low asennossa) tai keep warm-asentoon ja annan makujen tekeentyä noin 10 minuuttia.

 

CIMG6757-001.jpg

Meillä tykätään semmoisesta keitosta mitä ei ole ihan hernevelliksi/ylikypsäksi keitetty. Makuasia tämäkin.

Meillä sinappia lisätään vielä lautasannokseenkin, vaikka laitan sitä ihan reilusti jo keiton maustamisvaiheessa. Raakaa sipulia en ole koskaan ymmärtänyt hernekeiton lisukkeena, puhumattakaan kerma- tai maitolisäyksista. Tosin samaa voi moni sanoa porkkanan lisäämisestä hernekeittoon.

CIMG6625-003.jpg

Hyvin usein keittopäivänä paistan jotain tuoretta leipää, leipäsiä, sämpylöitä tai vaikkapa rieskaa.

Tällä kertaa sämpylät valmistuivat mukaellen tällä ohjeella.

Minun perusohjeeni sämpylöihin on hyvin usein tällainen: Hyödynnän aamupuuron jämät tai perunasoseen loput pohjaksi (noin 3 dl) + vesi-maitoseos nesteenä = 1 litra, 50 g tuorehiivaa litralle nestettä, suolaa 1 rkl litralle nestettä, kenties pikkasen jotain makeutta, rasvaksi öljyä tai sulatettua muuta rasvaa noin 1 dl. Jauhoina milloin mitäkin. Tällä kertaa käytin sämpyläjauhoseosta, hiivaleipäjauhoja ja ihan vähän vehnäjauhoja.

Tuoreissa sämpylöissä on vain yksi vika. Niitä tulee syötyä ihan liian monta kappaletta, ihan epähuomiossa.