original_1534c2fb-c657-466d-aa1e-f262cc5

Viime syksynä tuli kokeiltua useammanlaisen mustikkakahvikakun ohjeita ja ihan hyviä ohjeita löytyikin (täältä muna-sokerivaahtoinen kakku ja täältä rasva-sokerivaahtoinen kakkuohje), mitkä jäivät vakikäyttöön.

Jokunen aika sitten huomasin Tarun Taikakakut-blogissa sekoitettavan kahvikakkuohjeen karhunvadelmista, niin tiesin heti kokeilevani ohjetta. Karhunvadelmia minulla ei ole, vaan käytin marjoiksi puolukoita. Ohje toimii kyllä hyvin millä tahansa marjoilla.

Alkuperäinen helppotekoinen marjaisa kahvikakkuohje löytyy siis Tarun blogista.

Aluksi pähkäilin soodan vaihtamista leivinjauheeseen, vaan tein kuitenkin soodalla, eikä sen maku puske läpi, kuten monissa leivonnaisissa tekee. Suolaripsauksen lisäsin ohjeeseen korostamaan ja terävöittämään muita makuja, vaikkakin kakkuun tulee sitruunamehua.

Puolukkakahvikakku (marjakahvikakku)

(tarvitaan 2 litran vuoka)

6 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria (itselleni voisin tätä ihan vähän vähentää, ainakin jos käyttää makurahkaa)

1 tl soodaa

1 tl vaniljasokeria

ripsaus suolaa (max ½ tl)

150 g voita

250 g rahkaa, turkkilaista jogurttia tms. (makurahkakin käy)

½ dl sitruunan mehua

2 isoa kananmunaa

2-3 dl puolukoita (tai muita marjoja)

Valmistaminen

Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.

Riko joukkoon munat, kaada siivilöity sitruunanmehu, sulatettu rasva ja rahka tms. sekaan ja sekoita taikina heti tasaiseksi jämäkällä välineellä. Taikina on paksua.

Lado kerroksittain (voideltuun ja jauhotettuun) kakkuvuokaan taikinaa ja marjoja jottei marjat hajoaisi. Älä laita marjoja ihan vuoan reunoille, koska ne edesauttavat kakun tarttumista vuokaan. Minä laitoin puolukoita kahteen kerrokseen 1 dl = 2 dl puolukukoita /kakku. Aloita ja lopeta taikinalla ainesten laittaminen vuokaan.

Paista kahvikakku 2 litraisessa kahvikakkuvuoassa noin 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla 55-60 min.

Kokeile kakun kypsyys kakkuosan keskeltä tikulla. Kun tikkuun ei tartu enää taikinaa on kakku kypsää. Ja tietenkin kakun pinnalla pitää olla kunnon paistopinta. Kypsyyttä pitää tarkkailla, uunit kun paistavat niin eri tavalla ja kakkuvuoan materiaalikin vaikuttaa kakun kypsymiseen.

Anna kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumoa se sitten ritilälle.

Kakun rakenne jämäköityy ja makukin tasaantuu, jos sen malttaa antaa tekeentyä seuraavaan päivään.

IMG_20210928_090607.jpg

Taikina on jämäkkää, vaan erissä sen levitys vuokaan marjojen päälle onnistuu ihan ok. Minä laitoin puolukoita kahteen kerrokseen 1 dl ja minusta 2 dl puolukoita/kakku oli ihan riittävästi.

IMG_20210928_101958.jpg

Puolukkakahvikakku paistuneena muutaman minuutin yli tunnin. Minä laitan omassa uunissani kakut aina ensin noin 160 asteiseen uuniin ja tarpeen mukaan nostan lopussa hieman lämpöä, koska nämä vanhat ohuet vuoat johtavat hyvin lämpöä, enkä halua kakun repeävän päältä. Jos kahvikakkuun tulee liian nopeasti paistopinta ja kakku kohoaa, kohoaa sisältä, ihan taatusti se repeää pinnalta. Tosin eihän se makuun vaikuta.

IMG_20210928_120206.jpg

Tällainen on kakku sisältä heti jäähtyneenä leikattuna (sahateräisellä veitsellä), kun enhän minä malttanut jättää kakkua tekeentymään seuraavaan päivään. Hyvin meille maistui vastatehtynäkin. Tällä samalla ohjeella meillä valmistuu vadelmakahvikakkuversio viimeistään ens viikolla.