IMG_20210913_171211.jpg

Pitkästä aikaa tein rukiista puolukkarahkatäytteistä kääretorttua. Monet laittavat koko jauhomäärän ruisjauhoja, vaan minä laitoin sekaan myös vähän vehnäjauhoja. Täytteen jämäköittämiseen käytin vaniljakreemijauhetta/vanhanajan vaniljakastikejauhetta. Minulla jälkimmäistä, koska se on minusta paremman makuista.

Meillä käärötorttu syötiin taasen ihan sinällään, ilman koristuksia. Kermapursotus ja marjoja pintaan, niin olisi viimeistellymmän näköinen.

Ruis-puolukkarahkakääretorttu (puolukkainen ruiskääretorttu)

Pohja:

4 munaa

1½ dl sokeria

1 dl ruisjauhoja

½ dl vehnäjauhoja (tai tämäkin määrä ruisjauhoja)

1 rkl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

2 dl maitorahkaa

2-3 dl survottuja puolukoita (kokonaisia 3-4 dl)

sokeria (aluksi laita vaan 0,5 dl)

2 dl vatkattavaa kermaa

2 tl vaniljasokeria

vaniljakreemijauhetta (laitoin vanhan ajan vaniljakastikejauhetta kuiviltaan noin ½ pss)

Valmistaminen

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita leivinpaperi pellille ja voitele se pehmeällä rasvalla.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi paksuksi kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää jauho-leivinjauheseos siivilän läpi nostellen taikinaan.

Levitä taikina pellille ihan kulmiin/reunoille asti ja paista heti uunin keskiosassa 8-10 min. Älä paista pohjaa liian kuivaksi.

Anna pohjan jäähtyä pari minuuttia ja kumoa se sitten sokeroidun leivinpaperin tai leivinliinan päälle ( ei tarvitse sokeroida) ja anna sen jäähtyä. (Jotkut tykkäävät kääriä pohjan jäähtymään rullalle liinan kanssa, vaan ite en tästä tavasta perusta.)

Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi ja yhdistä kaikki ainekset. Lisää viimeisenä vaniljakreemijauhetta ja sekoita hyvin. Anna täytteen olla jääkaapissa hetkinen, jotta näät sakeuden. Täyte saa olla ihan hyvän jämäkkää, paksua puuroa.Tarkista täytteen maku.

Levitä täyte pohjalle ja rullaa kääretortuksi. Kääräise torttu paperiin/liinaan ja nosta kylmään tekeytymään. Leikkaaminenkin on helpompaa, kun kääris ehtii tekeytyä, vaan enhän minä malttanut odottaa, kun heti pitä päästä maistelemaan.

IMG_20210913_161029.jpg

Minä tykkään kumota paistetun pohjan liinan päälle ja sen avulla on myös rullaaminen helppoa.

IMG_20210913_171131.jpg

Myös punaherukasta tulee vastaavanlainen kääretorttu hyvä, jos tykkää kirpakoista mauista.