Mikäli minulta kysytään, niin ainut oikea arabialainen maustekakku on kahvikakkukategoriasta löytyvä kuorrutettu arabialainen maustekakku.... vaan nyt olen muutaman kerran saanut todella hyvää kuorruttamatonta arabialaista maustekakkua. Ohje on kyllä putkahdellut aikaisemminkin sieltä täältä esille, pienin vivahde eroin.... onko muskottia vai ei, onko mantelia vai ei, onko siirappia vai ei?

Alla olevan ohjeen olen saanut isosiskoltani....kiiitti sisiliskolle. Hän taas kertoi saaneensa ohjeen ystävältään.... niinhän hyvät ohjeet tahtoovat levitä. Esim. Ruoanvalmistuksen taito kirjassa on hieman erilainen sitruunainen versio samaisesta kakusta ja siinä versiossa kakku kuorrutetaan.

 

.... ja tähän arabialaiseen maustekakkuun EI siis kuulu sitä paksua makeaa kuorrutusta....

 

Arabialainen maustekakku

( ohjeella tulee kookas kakku, tarvitaan 2 litran vuoka)

200 g margariinia tai voita

2½ dl sokeria

3 munaa

1 dl siirappia

5 dl vehnäjauhoja

1½ tl leivinjauhetta

½ tl soodaa

1/4 tl suolaa

1 tl jauhettua kanelia

1½ rkl tummaa kaakaojauhetta

1 tl vaniljasokeria

sitruunan raastettu keltainen kuori

½ dl mantelirouhetta

2 dl kermaa tai kermamaitoa (=1 dl maitoa + 1 dl kermaa)

 

Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten jalisää sitten siirappi ja jatka vielä vaahdottamista tovi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kerma kahdessa erässä vuorotellen taikinaa voimakkaasti vatkaten. Kypsennä kakku (voidellussa + jauhotetussa) 150-160 asteisessa tavallisessa uunissa alimmalla tasolla kypsäksi eli pikkasen reilu tunti. Tarvittaessa nosta kypsentämisen loppupuolella hieman paistolämpöä. Tarkista kakun kypsyys tikulla keskeltä kakkuosaa. Kuiva tikku = kypsä kakku. Jäähdytä kakkua hetkinen ja kumoa sitten varovaisesti leivinritilälle tai vadille. Jäähdytä kakkuhyvin, viipaloi ja naatiskele.