Silloin kun tulee munkkien mielihalu, on niitä tehtävä. Kyllä munkkeja voi tehdä muuloinkin kuin vapun aikaan.
Munkit
(minä teen pienehköjä munkkeja 60-70 kpl)
Taikina
1 litra maitoa ( vesikin käy koko määrältään tai puolet ja puolet)
100 g hiivaa ( tuore)
3 - 4 dl sokeria
2½ - 3 tl suolaa
2 rkl jauhettua kardemummaa
2 kananmunaa (eivät ole välttämättömiä)
200 g sulatettua voita tai margariinia
vehnäjauhoja -> pehmeä taikina (lähes 2 kg)
munkkien paistamiseen esim rypsiöljyä
sokeroimiseen hienoa sokeria
Valmistaminen:
Tee munkkitaikina ja anna sen kohota vedottomassa lämpimässä paikassa peitettynä.
Hiero pikkupullat (munkkiaihiot) ja laita ne leivinliinan ( eivät tartu alustaan kohotessaan, kun pehmiävät) päälle kohoamaan hyvin peitettyinä. (Älä käytä jauhoja paljoa pullien pyörityksessä, jotta rasva ei kuohu munkkien keiton aikana.)
Laita öljy kuumenemaan viimeistään nyt.... laita astiaan ( pata, kattila) noin 10 cm korkeudelta öljyä. Kokeile öljyn kuumuus pienellä palalla munkkitaikinaa tai ihan mittarilla. n. 170-180 on passeli lämpötila munkkien paistamiseen.
Tee kohonneisiin munkkiaihioihin sormilla keskelle reiät. Minä laitan etusormet pullasta läpi ja pyörittelen. Annä vielä munkkien kohota rinkilöinä hieman.
Paista munkkirinkilät molemmin puolin öljyssä, valuta liika rasva pois (siivilä/lävikkö/paperin päällä), sokeroi munkit (minä teen tämän ihan kulhossa käsin)
Tavalliset munkkirinkilän muuntuvat kanelimunkeiksi, kun kierittelet munkit kaneli-sokeriseoksessa.
Kommentit