1632986.jpg

Tähän pitkoon tarvitaan kohonnutta pullataikinaa ja täytteeksi rasvasulaa, kanelia ja sokeria ....tai kuuta haluamaasi täytettä. Taikina kaulitaan suorakaiteen malliseksi, täytetään ja rullataan. Liitoskohta nipistellään hyvin kiinni ja laitetaan alaspäin. Rulla menettää pituuttaan saksilla leikattaessa lähes kolmasosan ->  kuvassa oleva tavallisella pellillä paistettuun pitkoon tarvitaan lähes 50 cm pitkä rulla. Rulla kannattaa nostaa leivinpapaerin päälle ennen kuin rupeaa leikkaamaan. Jos tämä malli on jollekkin vieras ja haluaisi kokeilla, niin laitanpa muutamia kuvia tekemisestä, mitkä toivon mukaan selventävät tekemistä.....    

1632977.jpg   1632978.jpg

Ensin yksi leikattu osa keskelle ja sitten kummallekkin sivuille JA NÄIDEN SIVUILLE NOUSEVIEN OSIEN ON TULTAVA SAMALLE TASOLLE KUMMALLAKIN PUOLELLA. Osat leikataan melkein irti pohjaan asti ja käännetään heti paikalleen...ei onnistu niin että ensin leikkelee koko pitkon ja sitten rupeaa kääntelemään. Leikkaamatonta rullaa on juoksutettava leikattuun päin ...ettei se katkea

1632979.jpg   1632981.jpg

...ja seuraava taas keskelle ja sitten kummallekkin sivulle, samaan tasoon ...ja taas keskelle jne.

1632983.jpg    1632984.jpg

Viimeinen leikattuna keskelle. SITTEN SEURAA TÄRKEÄ VAIHE ELI VALMISTA PITKOA ON RYHDISTETTÄVÄ PAINELEMALLA KESKELTÄ JA NOSTAMALLA PITKILTÄ SIVUILTA. Tarkoitus on "kiinnittää" leikattujen osioiden päät muihin...

Sitten pitkot kohotetaan hyvin. Voidellaan munalla ja koristellaan esim. raesokerilla. Jos haluaa ja katsoo tarpeelliseksi voi pitkon muotoa varmistaa tikuilla. Minä en yleensä itse laita tikkuja... ei haittaa vaikka hieman muoto muuttuisikin paiston aikana. Pitkot paistetaan 175 - 190 asteessa n. 25 min. Paiston aikana voi hieman muotoa korjailla esim. paistinlastalla, jos se meinaa kauheasti tursuilla jostakin kohtaa....

1632985.jpg

Valmiista kokonaisesta pitkosta otetut kuvat olivat kaikki ihan karmeita...tässä kuva jo tarjolle leikatusta pitkosta, jotta näätte millainen pitkosta tuli valmiina. Maistui ihanalle iltakaffella.

Mikäli tykkäät kookoksen mausta, niin tähän pitkoon sopii oikein hyvin kanelitäytteen tilalle myös tällainen täyte;  rasvaa, kookoshiutaleita, sokeria, vanilliinisokeria.